AvtomobiliTesti

Opel Corsa-e

Najtišja članica družine Corsa.

Ko govorimo o čisto novi Opel Corsi-e, bi lahko rekli, da gre skoraj za pionirski avtomobil, saj jo je v električni podobi izredno težko ločiti od klasične bencinsko gnane različice. No ja, saj je bilo rečeno »skoraj« pionirska, v resnici ne gre za nič razburljivo novega, že sama zasnova ni ravno posebna, tudi njen nastanek ne dviguje veliko prahu. Zakaj?

Luč sveta je praktično ugledala zaradi novega lastništva znamke Opel. Ob PSA-jevem prevzemu so začrtali novo prihodnost, ki je zajemala tudi več električnih modelov, kot je denimo Peugeot e-208, na platformi katerega je nastala tudi električna Corsa.

Prej sem omenil, da ne preseneča, vsaj vizualno, a to je njena največja prednost. Medtem ko ostali električarji s svojim videzom in posebnostmi iščejo pozornost in jo redkokdaj najdejo, Corsa-e predstavlja odlično alternativo motorjem na notranje izgorevanje vsem, ki ne želijo izstopati iz povprečja ter normalno korakati čez opravila vsakdana. Z njo bodo odlično shajali tudi električni skeptiki, saj njen videz ne bo razkril kaj se skriva pod površjem. Tega sicer ne moremo reči za testni primerek z bodečimi zelenimi Madžarskimi registrskimi tablicami, s katerimi naši severovzhodni sosedje označujejo električna vozila.

Priznam, tudi sam na prvi pogled nisem opazil, da bo na testu električen avtomobil, dokler mi niso povedali kaj ga dejansko poganja. Bistveno drugačnost seveda opaziš pri zagonu sistema, saj ni nobene indikacije, da je motor dejansko prižgan, le neslišno se odpelješ. Če se nekoliko vrnemo na razlike, teh sicer nekaj je, vendar so opazne le ekspertom, z izjemo napisa »Corsa-e« na prtljažnih vratih, pa še tega lahko enostavno odstranimo. Manj opazna razlika je pri sami medosni razdalji, ta je zaradi dodatnih potreb po prostoru za vgradnjo 50 kWh baterijskega sklopa nekoliko podaljšana, kar posledično vpliva na nekaj več udobja vožnje, prav tako so morali dodatno nastaviti vzmetenje, za kljubovanje dodatnih 345 kilogramov mase.

Je zaradi teh potez kaj bolj udobna? Žal moram reči ne, saj je zaradi dodatnih okrepitev nekoliko bolj trda in brezkompromisna, kar me osebno zaradi nagnjenosti k športnim avtomobilom ni odvrnilo. Če zraven pridružimo še sunkovito zmogljivost 100 kilovatnega (136 KM) elektromotorja, imaš občutek, kot da si za volanom skorajšnjega »hot-hatcha«, namreč na sredinskem izbirniku voznih programov je tudi nastavitev Sport za več odzivnosti, a žal ne izostri krmiljenja ali stopalke za zavoro. Vseeno se mala Corsa-e pelje zelo solidno, brez dvoma pa je najbolj poskočen model v ponudbi, celo bolj od bencinarja z največjo močjo 130 KM in obenem najbolj ekološki. Odličen dosežek.

Vendarle pa ni to čisto prava poskočna kombilimuzina, na to bo potrebno še nekoliko počakati, če gre verjeti šušljanju o nabrušeni GSE izpeljanki. Vsekakor pa bo zadoščala za vijuganje med mestnimi ulicami in ostala opravila do nekakšne medmestne razdalje, kajti dolge avtocestne poti ji ne ležijo najbolje. Velik krivec je dokaj skromen domet baterije – 329 kilometrov – in dokaj velika poraba za takšno malo bolhico. Nič kaj ne pomaga dejstvo, da je najmočnejši izmenični AC priklop z doplačilom tisočih evrov odmerjen le pri 11 KW, medtem ko konkurenčni Renault Zoe zmore 22 kW. Klasične polnilnice tako niso dobra rešitev za polnjenje elektronov, lahko pa na hitro DC polnilnici polni z najvišjo močjo 100 kW.

Pozitivna skromnost Corse-e se pozna tudi v notranjosti, kjer nas razveseljuje, vsaj nas pristaše klasike, umirjen in ne preveč nastopaški ali digitaliziran ambient. Njen francoski bratec želi denimo na novo predstaviti voznikovo okolje s potlačenim volanom in višje nameščenimi digitalnimi merilniki, Corsa pa se drži preizkušenega recepta z okroglim volanskim obročem in normalno postavljenimi merilniki – sicer tudi v obliki zaslončka. V notranjosti praktično šibi le kvaliteta površin, ki so tudi na zgornjih predelih na otip precej trdi in dajejo občutek cenenosti, kar ni ravno skladno s ceno tega nemško-francoskega malčka. Namreč preklop na električno energijo vas bo po žepu udaril za najmanj deset dodatnih tisočakov v primerjavi z dobro opremljenim bencinarjem.

Je torej neslišna Corsa najboljša izbira v paleti? Da, ker svoje adute izraža na okolju bolj prijazen način in ne, ker obenem za seboj potegne višjo ceno, ki jo je težko vedno upravičiti. Kdor išče enostaven kompakten avtomobilček in na leto ne prevozi več kot deset tisoč kilometrov, ne bo kmalu, če sploh kdaj, povrnil dodatnega zneska. Na drugi strani pa lahko Corsa-e prinese veliko prednosti za vsakodnevne voznike v natrpanih urbanih okoljih, saj z nižjimi obratovalnimi stroški na daljši rok predstavlja ekonomično potezo, obenem pa bo nudila več sproščenosti in tišine med vožnjo.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Predstavlja prijeten prestop na električno energijo tudi največjim dvomljivcem.
+ Preprosto in enostavno oblikovanje tako zunaj kot v notranjosti.
+ Veliko moderne tehnologije ovite v klasičen pristop (denimo gumbi za klimatsko napravo)
+ Za avtomobil v svojem razredu se zelo hitro polni na DC polnilnici, s čimer se rešuje okrnjen domet.

GRAJAMO:
– Preprostost obenem prinaša tudi nekaj vizualne monotonosti.
– Pretirana uporaba cenene plastike v kabini in pomanjkanje mehkih naslonskih površin.
– Cena je v primerjavi z bencinskim modelom občutno visoka in skoraj posega razred višje.

Tehnični podatki

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.060 / 1.765 / 1.433
Medosna razdalja (mm) 2.538
Teža (prazno) (kg) 1.455
Elektromotor Trifazni sinhroni
Največja moč 110 kW (136 KM)
Največji navor 260 Nm
Največja hitrost (km/h) 150
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 8,1
Kapaciteta baterije 50 kWh
Poraba po EU normah 16,8 kWh / 100 km
Poraba na testu 17,5 kWh / 100 km
Največji domet 337 km
Cena osnovnega modela (v EUR) 32.540
Cena testnega modela (v EUR) 36.500
Uvoznik WAE S d.o.o.
Spletna stran www.opel.si

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button