Gospodarska vozilaTesti

Nissan e-NV200 Combi 7 Comfort

Dostava še nikoli ni bila tako tiha.

Ko je Nissan e-NV200 leta 2014 prvič zapeljal na ceste, se je zdelo, da gre le za Nissan Leaf v kombijevski preobleki, vendar se v njemu skriva veliko več. S svojimi neobičajnimi dimenzijami, namreč precej je visok v primerjavi z ostalimi konkurenti, se je izkazal kot odličen popotnik vseh, ki dajejo prednost optimalni prostornini in želijo ohraniti kompaktne mere električnega dostavnika. Čeprav trg takrat še ni bil zrel za električna vozila, se je e-NV200 odlično znašel v vlogi dinamičnega dostavnega kombija v flotah različnih mestnih služb in kaj hitro se je uvrstil na mesto najbolje prodajanega električnega kombija na stari celini.

Prve izvedenke so opremljali s 24 kWh baterijami, kar je zadoščalo za realen domet skromnih 100 kilometrov. Po večini to ni zadoščalo, zato so se leta 2018 ob osvežitvi odločili vgraditi novejšo in večjo 40 kWh baterijo, s katero so električno avtonomijo potisnili na 300 oziroma 200 kombiniranih kilometrov. Morda se še vedno ne sliši veliko, a takšen poskok v dometu je občuten, tako praktično kot psihološko. Najnovejši Nissanov električni kombi torej pokriva širši spekter uporabnikov, od prvih izvedenk. Vseeno je potrebno globoko razmisliti, če resnično potrebujemo več kot 100 kilometrov dosega dnevno pri takšni vrsti vozila, še posebej v urbanih situacijah, kjer redko presežemo 200 kilometrov – strah pred pomanjkanjem energetskega »soka« je na kratke razdalje nepotreben. Dodatno se zadreg rešimo z vgrajenim enosmernim hitrim polnjenjem z močjo 50 kW, ki baterijo do 80 odstotkov napolni v vsega 30 minutah. Polnjenje s klasičnim izmeničnim tokom s 6,6 kW bo trajalo sedem ur in pol oziroma čez noč.

V čisti osnovi je e-NV200 skoraj tak kot njegov dizelsko gnani bratec, pri nas na voljo v potniški konfiguraciji s sedmimi sedeži. Pri pogonskem sklopu obstaja le ena možnost, z enim elektromotorjem s 80 kW (109 KM) in 254 Nm, kar ne sliši veliko, vendar zaradi nenadnega navora in nikakršnega posredovanja menjalnika pospešuje zelo poskočno – daje občutek večje zmogljivosti. Iz vidika gospodarskega vozila (njegova primerna naloga) je glede na ostalo druščino že precej dozorel, vseeno ponuja vse kar uporabnik realno potrebuje, od avtomatske klimatske naprave, tempomata, potovalnega računalnika, bluetooth povezave, do vzvratne kamere.

Njegovo bistvo, in največja prednost v segmentu, se skriva drugje. Glede na svojo kompaktnost je maksimalno izkoriščena notranjost, z ogromno prostora in uporabnih rešitev, obenem alternativen pogonski sklop omogoča izdatno varčevanje s pogonskim energentom. Večina podjetij ali dostavnih služb še vedno posega po dizelskih agregatih, kjer pa je situacija čedalje slabša zaradi postopnega zviševanja cen derivatov, pa tudi sama dostavna vozila niso bistveno cenejša od električnih različic. Res je, da je za e-NV200 potrebno seči globoko v žep, kar 44 tisočakov v globel (36 tisočakov brez upoštevanja davka), a so na daljši rok stroški uporabe bistveno nižji od recimo dizla. Potrebna niso nobena vzdrževanja in popravila motorja ali menjalnika, manjša je obraba zavor, cena kilovatne ure elektrike pa ostaja krepko cenejša od litra tekočega zlata. Kot dodaten bonus voznika razvaja mirno delovno okolje brez ropotajočega motorja na notranje izgorevanje.

Brez skrbi, nisem pozabil upoštevati uporabniške izkušnje privatne osebe. Čeprav se sprva ne zdi smiselna izbira za večje družine, Nissan e-NV200 odločno prevzame vlogo družinskega enoprostorca, konec koncev ima sedalnih površin za sedem potnikov in zajeten prtljažni prostor, kamor brez muke namečemo razno kramo, kolesa in celo štirinožne prijatelje. Če vaša pot redno vijuga med mestnimi ali medmestnimi ulicami, domet kot prej rečeno ne bo nobena skrb, tudi lasten preizkus na daljši izlet se je izkazal za enostavno izvedljivega, hkrati pa bodo člani vaše družine uživali v tihi vožnji. Še to, ker gre za električno vozilo, bo parkiranje marsikje brezplačno, parkirna mesta pa velikokrat prazna.

Segment kombijev navkljub rasti popularnosti električnih vozil nima veliko štromarskih članov, vseeno pa ima e-NV200 presenetljivo število konkurentov, kot so Renault Kangoo ZE, električni različici Citroena Berlingo in Peugeota Partner ter prihajajoči Volkswagen e-Caddy. Nissan e-NV200 resnično deluje, kot da ga je povozil čas, a meni je v nekaj dnevih uporabe hitro prirasel k srcu, kajti čeprav na prvo žogo ni nič posebnega ali atraktivnega, se je hitro zanj našla naloga, kakšen prevoz in podobno, s čimer je opravil brez pritoževanja. Presenetljivo je bilo prav tako zanimanje za električno gnane kombije s strani številnih znancev in le na ta način bomo na koncu poskrbeli za zmanjšanje izpustov, saj so dostavna vozila med največjimi krivci v prometu.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Praktična in prostorna notranjost.
+ Zaradi dokaj kompaktnih mer je manevriranje in parkiranje enostavno.
+ Električen pogon kljub majhni moči ponuja odličen občutek pospeševanja, kar ostali z dizelskimi motorji ne zmorejo.

GRAJAMO:
– Velikost baterije. Lahko bi ponudili možnost izbire večje kapacitete.
– Res je iz vidika udobja zaradi električnega pogona prijetno tih, ampak ob neobremenjenem zadku rad poskakuje.
– Cena. 44 tisočakov (sicer brez upoštevane subvencije) je za kompakten kombi marsikomu prevelik znesek.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.560 / 1.755 / 1.858
Medosna razdalja (mm) 2.725
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.619 / 2.250
Elektromotor Trifazni sinhroni
Največja moč 80 kW (109 KM)
Največji navor 254 Nm
Največja hitrost (km/h) 123
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 14
Kapaciteta baterije 40 kWh
Poraba po EU normah 16,5 kWh / 100 km
Poraba na testu 17,1 kWh / 100 km
Največji domet 301 km
Cena testnega modela (v EUR) 44.164
Uvoznik Renault Nissan Slovenija, d.o.o.
Spletna stran www.nissan.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button