AvtomobiliTesti

Mini One First Edition

Kultni Britanec v dostopnejši obliki.

Kaj pomeni Mini v svetu avtomobilizma ni potrebno podrobneje razlagati, saj smo domala vsi dobro seznanjeni z njegovo ikonično podobo, ki množice navdušuje že od prvega dneva. Mineva dobrih 20 let od Minijevega vstopa v moderno dobo, ko je taktirko v roke prevzel BMW in s pomočjo nadarjenega oblikovalca Franka Stephensona prerodil legendarno bolhico v avtomobil vreden novega tisočletja. S prvo sodobno generacijo so uspeli obuditi vse ključne elemente klasikov, od okroglih luči, postavnega sprednjega dela, do okroglih merilnikov v notranjosti, hkrati so ga navdahnili s premijsko noto, katero najnovejša generacija dodatno utrjuje.

Karizmatičen rezultat z drznim videzom in navdušujočo igrivo vozno dinamiko, je pritegnil tako stare zanesenjake, kot moderno mladino, a v zadnjem času se je zgodilo, da je nekoč dostopen malček, postal urbana igrača za premožnejše. Mini je prisluhnil prošnjam in pripravil posebno izdajo, z ravno pravšnjo mešanico opreme in cene, ki ne bo dodobra izžela vaše denarnice. To je Mini One First Edition, v kakršni podobi je tudi testni primerek, ki kljub varčevanju ohranja pristnost ikone, obenem pa dokazuje, da gre za povsem preprost avtomobil, ki za uživanje dejansko ne potrebuje vse moderne navlake.

Skratka, za slovenski trg so ustvarili skoraj edinstvenega Minija, s katerim se vračajo h koreninam daljnega predhodnika, ki je v času naftne krize predstavljal odlično izbiro za mlade in male družine. Poglavitne so bile kompaktne mere, a še vedno zadovoljive za dva odrasla ali štirico nižje rastočih, majhen in varčen motor ter zabavna vozna dinamika. Vse te karakteristike lahko pripišemo tudi novodobni reinkarnaciji čisto osnovnega modela.

Mini je torej s First Edition zadel v polno in izdelal novo ikono, v kateri se složno združujeta klasičen analogni svet in digitalnost. Govorimo predvsem o notranjosti, ki s svojo zasnovo cilja na mladostnike s preprostejšim pogledom, zato namesto modernih digitalnih merilnikov najdemo čisto navadne analogne števce, obenem pa okroglo sredino armaturne plošče zastopa razmeroma velik informacijski zaslon, z ravno pravšnjo mero vsebine in povezljivostjo s pametnimi telefoni – s tem razlogom ni navigacije, saj večina prisega na zunanje storitve, kot je denimo Google Maps. Čeprav je oprema v resnici skopa, ima vse tisto brez česar vozniki dejansko ne morejo shajati – gretje sedežev, tempomat, samodejno zaviranje v sili in LED osvetlitev na obeh koncih.

Da se skromnost nadaljuje tudi na zunanjosti, mu je težko očitati, res da so odbijači obrobljeni z grobo črno plastiko, vseeno le-ta poskrbi za privlačen športen videz, testni model pa je bil dodatno okrašen še z doplačljivimi John Cooper Works platišči, ki so pri standardnem žal manjša, 15-palčna. Verjemite, dodatnih nekaj evričev je na koncu upravičenih – to povedo že fotografije.

Dejansko edino področje, ki je zavoljo varčevanja nekoliko razočaralo, se skriva pod motornim pokrovom. Tam so namreč umestili že dobro uveljavljen 1,5-litrski turbinsko podprt trivaljni bencinski mlinček in ga s prejšnjih začetnih 136 KM, zadušili na skromnih 75 konjev. Za vsakodnevno uporabo je sicer moči dovolj, sploh ker je Mini izredno lahek avtomobilček, šeststopenjski ročni menjalnik pa sanjski za pretikanje med prestavami, vendar problem oziroma prednost tiči v fantastično uravnovešenem podvozju, ki sili v skušnjavo v krivuljah odprtih cest.

Namreč zame je bil Mini First Edition šele druga izkušnja z britansko ikono, prvič sem sedel za volan nabrušenega Cooperja S, v drugo pa sem praktično presedlal na nasprotni spekter. Pričakovanja so bila zelo nizka, predvsem na strani dinamike, vendar me je cenovni zmagovalec presenetil s svojo suverenostjo, kajti ne pelje se skoraj nič slabše in ravno zato sem pogrešal dodatno poskočnost pogonskega sklopa. Morda pa je ravno ta podhranjenost ključ do uspeha te izdaje, saj hitrostnih rekordov z njim ne boste postavljali (nekakšno varovanje pred prometnimi prekrški), bo pa vožnja vsekakor zabavna, zaradi nenehnega prestavljanja in navijanja obratov pojočega trivaljnika.

Zato brez skrbi, če močno hrepenite po lastništvu novega Minija in so bile vse prejšnje oblike izven vašega dosega, z izbiro trivratnega malčka First Edition ne boste ustrelili v prazno. Čeprav sem malenkost okaral konjenico – kajti smo le privrženci hitrih avtov – bo večini uporabnikov nudil vse kar potrebujejo. Gre torej za pravo duhovno obuditev zgodovinskega modela, ki bo ogrela srce vseh ljubiteljev ikone, je tudi mojega in stežka sem po testu vrnil ključe.

HVALIMO:
+ Dinamika. Kljub pomanjkanju sape ob vzponih ali sunkovitem pospeševanju, je podvozje naravnost čudovito uglašeno.
+ Videz. Brez kičastih dodatkov deluje zelo pristno in bo vsekakor popestril vaše dvorišče.
+ Oprema. Res je v primerjavi s podobno rangiranimi avtomobili skopa, a je vsega ravno prav in čeprav pri recimo Fordu Fiesti za enako vsoto dobimo več, le-ta žal ni Mini.

GRAJAMO:
– Motor. Zmogljivosti je za drzno mladino več kot dovolj, vendar bi lahko pustili moč v trimestnih številkah.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 3.876 / 1.727 / 1.414
Medosna razdalja (mm) 2.495
Prostornina prtljažnika (l) 246 / 1.076
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.225 /
Agregat Turbobencinski, 3-valjni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.499
Največja moč 55 kW (75 KM) pri 3.500 vrtljajih/min
Največji navor 160 Nm pri 1.250 – 3.000 vrtljajih/min
Največja hitrost (km/h) 173
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 13,4
Posoda za gorivo (l) 47
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,7
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,7
Emisije CO2 (g/km) 129
Cena osnovnega modela (v EUR) 18.990
Cena testnega modela (v EUR) 19.490
Uvoznik BMW Slovenija
Spletna stran www.mini.si

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button