AvtomobiliTesti

Mini Cooper S Hatch

Britanska legenda v najsodobnejši obliki.

Pisalo se je leto 1959, ko je luč sveta ugledal mini Britanec, ki je zavedno spremenil pogled na male, dostopne in igrive štirikolesne igrače. Govorimo seveda o Minju Cooper, malčku, ki se je globoko zapisal v spomin vseh ljudi, ne le bencinskih navdušencev. Le štiri leta kasneje je pridirjala morda najbolj legendarna oblika britanske ikone, nabrušeni »S«, s katerim so daljna leta osvajali relijaške lovorike in mešali štrene večjim in zmogljivejšim strojem. Bistvo je skrival v svoji lahkotnosti, poskočnem motorčku in seveda kompaktnih merah, tako je bilo krmarjene Cooperja pravo igranje.

Vrnimo se v sodobni čas in za volan najnovejše, tretje generacije, tako rekoč sodobnega Cooperja. Pri prihodu novih modelov je bil vedno prisoten strah izguba pristnosti starešin, še posebej, če znamko prevzame močno podjetje (BMW), ki ima konec koncev v mislih le dobro marketinško strategijo. Začetki so bili težki, a prišli smo do pravega cilja, saj novi oziroma bolje rečeno osveženi Cooper S ohranja svoje bistvo, le nekoliko je dorasel in postal bolj dovršen kot kadarkoli prej.

Osebno še nikoli nisem sedel za volan Minija, zato realno nisem imel nobene dobre podlage za primerjavo, obenem sem bil nekoliko skeptičen, da me bo uspel novi Cooper S prepričati, seveda z izjemo dizajna, ki izžareva posebno nostalgično energijo. Za volan dotičnega testnega strojčka sem imel priložnost skočiti že enkrat pred podaljšanim sobivanjem in takrat se je začela ljubezenska afera. Čeprav je bilo doživetje izredno kratko in omejeno le na nekaj drzno zapeljanih ovinkov, me je mini Mini čisto zapeljal, in začel sem upati, da ga kdaj dobim za dalj časa v roke.

Želja se je uresničila in prejel sem klic, da me čakajo ključi nabrušene male britansko-nemške bolhice. Z navdušenjem, kakopak, sem prevzel Cooperja v drugi najbolj zmogljivi serijski preobleki S, katerega poganja turbinsko podprt 2-litrski štirivaljni vrstni motor. Zadnji »facelift«, je z obveznim dodatkom filtra delcev na žalost odščipnil dobrih 10 konjskih moči, tako sedaj zmore še vedno solidnih 178 KM in 280 Nm navora. Kljub zadušenosti Cooper S do stotice potegne v enakovrednih 6,7 sekundah, kar ga uvršča na prag razreda poskočnih kombilimuzin. Tisto vlogo sicer v polnem pomenu prevzema JCW, vendar S prinaša odličen kompromis športnosti in udobja.

Res je, udobja, namreč prenova je poleg večje ekološke osveščenosti prinesla opcijske dinamične blažilnike, katere lahko s pretikanjem voznih načinov spravimo v mehkejši program. Nastrojen malček se takrat prelevi v sproščujočega kruzerja, ki lahko kljub svoji kratki medosni razdalji lepo pobira nepravilnosti na vozišču ter tako opravlja tudi nalogo potovalnika za daljše razdalje. Dvomite? Brez skrbi, tega nebi zatrdil brez preizkusa. Dodobra naložen Cooper S je našo tričlansko posadko brez neprijetnosti, pritoževanje in z velikim elanom pripeljal od Ljubljane do Münchna kot bi mignil, rahlo nelagodna je le prostorska utesnjenost, kar je sicer glede na dimenzije že podana lastnost.

Novi Mini Cooper S je lahko torej odličen vsestranski malček, kaj pa pristni športni DNK? Ta v dobri meri ostaja, nanj nakazuje že vizualno z nastrojeno zunanjo podobo (obenem še vedno prikupno) – nastrojen sprednji del, športna platišča, strešno krilce, črni dodatki in seveda sredinsko nameščeni izpušni cevi. Iz le-teh se razvije prijetno rohnenje, delno zadušeno zaradi prej omenjenega filtra. Nič ne de, tudi brez bučne zvočne spremljave se lahko z vso silo zapodimo v ostre zavoje slovenskih stranskih cest, kjer takšen avtomobil praktično zaživi. Na žalost se jih preveč vozi ravno v središčih mest, kajti zaradi velikosti je umeščen med urbane skakače, v bistvu se ga drži popolnoma napačna slika, glede na fantastično motošportno zgodovino.

V samo bistvo vsega kar je prinesla medživljenjska osvežitev Cooperja se ne bomo podrobno podajali, omeniti je vredno le povečano število dodatkov pod okriljem programa Mini Yours, ki prinaša mnoge prestižne dobrine in britansko obarvane okraske, za še več nostalgičnega občutka. Izredno je potrebno pohvaliti ohranitev precejšnjega deleža fizičnih gumbov in stikal, brez celovitega prehoda na digitalizacijo, kar daje dodaten čar preživljanja časa za volanom. Celotno doživetje bi na kratko popisal, kot enega največjih draguljev trenutne avtomobilske scene, ki žal velikokrat zapade v pozabo, razlog pa tiči v sami ceni.

Dobro opremljeni Cooper S, kot je denimo testni primerek, bo vaš bančni račun ožel za mastnih 43 tisočakov, kar da marsikomu misliti, in posledično posegati po avtomobilih višjih razredov. Skratka dostopna bolhica se je prelevila v premijsko igračo za tiste, ki želijo nekaj za zraven, s čimer bodo lažje skakali med trgovskimi centri in po ozkih mestih uličicah. Če ste se našli med tem opisom ali pa ste lastnik Cooperja, ki ga je kupil le zaradi videza, vam bi rekel le eno. Ne šparajte ga, sedite za volan in se zapodite v lokalne krivulje ali pa na kakšno lokalno stezo ter doživite resnično bistvo tega poskočnega Britanca.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Dinamika. Pristna vozna izkušnja se tudi v sodobnem modelu ni razgubila in ponuja veliko užitkov.
+ Motor. Bavarski turbobencinar kljub zadušenosti ne izkazuje pomanjkanja prožnosti.
+ Videz. Moderen dotik ohranja ikonično linijo in brezčasne dodatke, združene v popoln retro paket.
+ Oprema. Tesna povezanost z BMW-jem prinaša bogato opremo in delujočo sodobno tehnologijo.

GRAJAMO:
– Zaradi OPF filtra delcev je glasnost motorja preveč zadušena.
– Cena. Ob pogledu nanjo nas kar stisne pri srcu.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 3.876 / 1.727 / 1.414
Medosna razdalja (mm) 2.495
Prostornina prtljažnika (l) 211 / 731
Teža (kg) 1.280
Agregat Turbobencinski, 4-valjni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.998
Največja moč 131 kW (178 KM)
Največji navor 280 Nm pri 4.200 vrtljajih
Največja hitrost (km/h) 235
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 6,7
Posoda za gorivo (l) 47
Poraba po EU normah (l/100 km) 6,2
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,8
Emisije CO2 (g/km) 134
Cena osnovnega modela (v EUR) 26.800
Cena testnega modela (v EUR) 43.262
Uvoznik BMW Slovenija
Spletna stran www.mini.si

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button