AvtomobiliTesti

Mercedes-Benz GLA 200d

Povzdignjen razred A za vse željne nastopaštva.

Koncern Volkswagen ni edini, ki z le ene platforme ustvarja tisoč in en nov avtomobil. Podobna mrzlica je obletela srebrno zvezdo, saj so v zadnjih nekaj letih predstavili kar sedem različnih modelov zasnovanih na najnovejši platformi razreda A. Ker si delijo vse od motorjev do tehnologije, gre praktično za en avtomobil v različnih preoblekah, da ustrežejo željam prav vsakega kupca. Za ogromno število ljudi bo novi GLA popolna izbira, saj s svojo praktičnostjo, premijskim občutkom in dandanes obvezno obliko križanca ponuja vse potrebno. Že njegov predhodnik, ki ni bil pol tako suveren kot je novi model, je uspel prepričati preko milijon kupcev in s trikrako zvezo na pokrovu, bo tudi novi garantirano prodajni hit.

Mercedes se je pri drugi generaciji postopka lotil nekoliko drugače kot prvič, nanj so nametali vse potrebne trike za izdelavo popolnega kompaktnega športnega križanca. Iz vseh zornih kotov je popolna definicija križanca, je nekoliko višji, širši in bolj oddaljen od tal kot razred A, v plastični oklep oblečeni kolesni loki dajejo vtis robustnosti, čeprav je v resnici GLA ne premore. V primerjavi s starim, ki je bil le dvignjena kombilimuzina, bolje usklajuje proporce, ki ga še bolj neposredno uvrščajo med konkurente, kot sta BMW X1 in Audi Q3. A marsikdo se strinja, da deluje skoraj bledo ali generično, in občutno manj zanimivo kot soroden sedemsedežni GLB – s katerim si deli osnovo – kljub pompoznosti AMG Line opreme, kakršno nosi tudi testni primerek.

Pod motornim pokrovom testnega GLA je brnel 2-litrski turbodizelski agregat s 150 konjiči in solidnih 320 Nm navora, povezan z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom in sprednjim kolesnim parom. Sodelovanje dveh najpomembnejših sestavin je večino časa uglajeno, vožnja je zelo tekoča, le na momente dvosklopčni menjalnik izgubi svojo odločnost, motor pa je pri nižji hitrosti malenkost glasen. Ampak nič takega, kar bi nas odvrnilo, ker se za dane pogoje GLA, še posebej v AMG opremi, odlično pelje, tuji mu niso vijugasti zavoji ali ulice urbanih naselij. Le pozoren je potrebno biti na ležeče policaje ali udrtine na cesti, saj zajetna 20-palčna platišča nič ne popuščajo pri udobju. Zelo enostavno jih je tudi popraskati na previsokih robnikih, zato nasvet vsakemu bodočemu lastniku, da naj oko vrže proti manjšim platiščem, za manj skrbi in več udobja, pa čeprav ne izgledajo tako imenitno.

GLA v drugo prav tako stopnjuje igro v prostornosti in sodobnosti notranjosti, kjer se znajdemo v klasičnem Mercedesovem ambientu digitalizirane armaturne plošče, z elegantnim oblikovanjem, ki ostane v spominu bolj od zunanjosti ali vozne izkušnje. Višje postavljen sedalni položaj navdihuje s samozavestjo, delno usnjeno oblazinjenje s kontrastnimi rdečimi šivi pa poveča občutek športnosti. Z MUBX vmesnikom smo skoraj vsi seznanjeni, zato z njim ne bomo izgubljali besed. Pohvalimo lahko le čistost slike obeh zaslonov, odzivnost in enostavno razporeditev opravil, nekoliko zmedena je upravljalna ploščica na sredinski konzoli. Drugače pa kabina kljub kompaktnim zunanjim meram ponuja zadostno količino prostora za udoben izlet petih odraslih oseb, tudi prtljažnik bo s svojimi 425 litri prostornine zadostil potrebam manjše družinice.

Osebno sodim med ljubitelje srebrnih puščic, a sem imel na začetku pri GLA-ju dokaj nizka pričakovanja, morda se srž problema skriva pri skepsi glede križancev ali SUV-jev, vendar me je GLA pozitivno presenetil. Čeprav ima nekakšno krizo identitete in ni ne agilna kombilimuzina, ne pravcat SUV s terensko zmogljivostjo, na nek način zadane pravo točko. Odlično pokriva vse segmente in si kuje uspešno prodajno zgodbo. Velika in skoraj edina slaba plat je njegova cena, sploh če nam nekoliko uide roka ob kljukanju dodatne opreme. Konec koncev vse opraviči prestižen občutek in zavidljivi pogled mimoidočih, še posebej pri modelu z AMG Line paketom.

Žiga Kolman
Foto: caranduser.com

HVALIMO
+ Precejšen korak naprej v primerjavi z modelom, ki ga zamenjuje.
+ Privlačna in logično zasnovana notranjost.
+ Zunanji videz pri izbiri višje stopnje opreme.
+ Prožnost dvolitrskega dizelskega motorja.

GRAJAMO
– Cena opremljenega avtomobila, ki sicer sovpada z ideologijo znamke.
– Brezkompromisna in neudobna vožnja na 20-palčnih platiščih.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.410  /  1.834/  1.611
Medosna razdalja (mm) 2.729
Prostornina prtljažnika (l) 425 / 1.420
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.540 / 2.135
Agregat Turbodizelski, 4-valjni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.950
Največja moč 110 kW (150 KM) pri 3.400 vrtljajih
Največji navor 320 Nm
Največja hitrost (km/h) 208
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 8,6
Posoda za gorivo (l) 43
Poraba po EU normah (l/100 km) 4,7
Poraba goriva/elektrike na testu (l/100 km) 6,1
Emisije CO2 (g/km) 124
Cena osnovnega modela (v EUR) 38.197
Cena testnega modela (v EUR) 52.656
Uvoznik Autocommerce, d.o.o.
Spletna stran www.mercedes-benz.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button