AvtomobiliTesti

Mazda CX-60 E-Skyactiv PHEV AWD 8AT Homura

Vse, kar danes svet ni (več)!

Sodobni svet drvi v smer, ki zagotovo ne vliva optimizma. Na eni strani imamo kopico otrok, ki jim je od zibelke dalje položena permisivna vzgoja, na drugi strani imamo vse vrste manjšin, ki zahtevajo enake pravice, nato so izvršilni organi, kjer se človek vpraša o kompetentnosti odločevalcev. Nadalje imamo kup aktivistov, ki v en glas kričijo, da želijo zeleno energijo (in mobilnost), EU jim prisluhne, a po drugi strani se vse skupaj zdi kot lajež v luno.

Svet avtomobilizma je v tem trenutku točno to. Mladinci želijo „touch“ – dajmo jim stikala na touch. Vse lepo in prav, a kaj, ko v prvi vrsti avtomobile kupujejo starejši in kot drugo – še bistveno bolj pomembno – so popolnoma neuporabni, neintuitivni, mestoma celo nevarni za rokovanje med vožnjo v prometu!

Naredimo električne avtomobile! Juhej. V tem trenutku so električni avtomobili z vidika praktičnosti tako zelo omejeni, da mora človek biti konkreten mazohist, da si ga bo pripeljal v domačo garažo. Če so vaše poti tolikšne, da vam polnjenje ne predstavlja logističnih težav je vse okej, v kolikor se odločate za daljše poti, je najbolje na uporabniški vmesnik namestiti skladbo Chrisa Reaja – Road to hell (pot v pekel). Točno to namreč postane vožnja z električnimi vozili, ko bodo električne polnilnce, bodisi polne bodisi izključene iz omrežja, če imate smolo je pred vami še cel kup novodobnih znanilcev sprememb in vaš, običajno 5-minutni postanek, se spremeni v prebiranje vse možne literature.

A k sreči je v času brezglave norosti še vedno znamka, ki daje vtis neuklonljivega samodržca. Kaj poreči o japonski Mazdi, če pa stalno kljubuje novodobnim trendom? V resnici je vse to, kar bi moral biti svet. Ima vizijo. Ne klecne ob prvem otroškem cepetanju in histeričnemu joku. Prav tako, se zdi, da je ena res redkih znamk, kjer so vodilni možje naredili izračune in ugotovili, da ljudem z elektičnimi avtomobili ponujate en velik (okoljski) nič, če pa se vaš avtomobil polni z energijo iz termo elektrarn.

In da. Mazda CX-60 ima fizične gumbe! Ne želi biti zadnji krik mode in oblečena v cesarjeva nova oblačila, kjer se vam bodo sopotniki privoščljivo porogali ob nedelujočih prezentacijah. Seveda se sedaj najprej prikrade misel, ali je torej Mazda CX-60 ultimatini avtomobil? Niti ne. A to niti ne želi biti!

Mazda CX-60 je v svojem poslanstvu zastavonoša in kot takšna v svojih nedrjih skriva domala vse, kar si sodobni kupec lahko zaželi. Poleg razkošnega udobja (usnjeni sedeži, ki so ogrevani in ventilirani), ponuja res zgledno (in pregledno) „orodno“ vrstico s stikali, ki so – na srečo – zares tisti, ki jih boste največkrat uporabljali. Armaturna plošča je še vedno precej minimalistična in precej brezčasna. Nas je v uredništvu navdušila 220-voltna vtičnica v drugi vrsti, kjer ne bo dileme kateri tip USB-ključa boste lahko zadegali v režo. Za tiste, ki prisegate na praktičnost, je za upravljanje menija na voljo vrtljivi gumb, ki je po novem zelo ergonomičen, rokavanje z njim pa bo minilo v trenutku. Digitalizacijo je povzel tudi merilnik pred voznikom. Zopet v stilu Mazde – enostavno, pregledno, praktično!

Naša Mazda CX-60 je bila prikljuični hibrid. Ker so se nam je v času testnega druženja večkrat pripetila številna vprašanja, razlaga nekako ne bo odveč. Priključni hibridi so mix. Kot sodobno definiranje spola. Če želite ste lahko moški, če želite ste lahko ženska – odvisno od tega pred katerim WC-jem je večja gneča. In tudi pri hibridnih vozilih je enako. Lahko je električni avtomobil, lahko pa povsem bencinski. Rekli bi lahko, da ubijete dva komarja na en frc. No, ni čisto tako. Takšni avtomobili so za ljudi, ki bodo poznali njegovo namembnost. V izključno električnem načinu boste namreč prevozili do 60 kilometrov, medtem ko bo polna posoda z oktanskim napojem zdržala za približno 400 kilometrov.

4 kulske

V kolikor imate do službe 50 kilometrov in tam lahko tudi polnite, nekajkrat mesečno (ali letno) pa se odpravite na daljšo pot, vam bo ta avtomobil pristajal bolj kot pomladnozagorelim fitneserjem mišič majčka … in pederuša … na diagonalo! V kolikor nimate možnosti polnjenja, vaše poti pa so prilično daljše, potem se zna pripetiti zagata. V bencinskem načinu bo CX-60 kar precej žejen (prbližno 8 do 10 litrov), prav tako pa se posoda za gorivo na bohoti z velikansko kapaciteto. Imamo pa pod pokrovom kar zajetno število kopitljavcev. 328, če smo povsem natančni! Slednjih je dovolj, da boste do stotice zdirjali v manj kot šestih sekudnah. Za dorbi dve toni težko vozilo več kot spodobno! Da je pot po zasneženih poljanah bolj mirna je pogon speljan preko vseh štirih koles, slednjemu pa dirigira 8-stopenjski samodejni menjalnik.

Bi ga imel? Hja. Ja in ne! Ne, ker sam verjetno ne sodim v tisto skupino kupcev, ki je opisana v odstavku višje in da, ker je avtomobil na moč kul! Je namreč vse to, kar preziram v sodobnem svetu, in sicer ugajanje na vseh področjih, kar se rezultira v izgubi lastne identitete in lastnih stališč. Pri številnih avtomobilskih znamkah se je DNK organsko razvijal, s prihodom električnih vozil, se zdi, da so tudi najbolj konzervativne znamke izgubile kompas. No, Mazda ga (še) ni! Slabih 67 tisočakov na prvi pogled deluje ogromno, toda vsa oprema, ki jo boste našli v avtomobilu kmalu odrazi realno stanje. Cena je več kot konkurenčna! Vsekakor pa se že radostim kot Charlie pred tovarno čokolade, ko bo v uredništvo zapeljal 6-valjni sajevček.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ CX-60 Kljubuje novodobni norosti
+ Urejena minimalistična notranjost
+ Poraba. Za tako velik avtomobil, povsem v stilu pričakovanj.
+ Sedeži
+ Odpiranje zadnjih vrat skoraj pod kotom 90 stopinj
+ Oprema
+ Projicirni zaslon

GRAJAMO:
– Doseg – tako v električnem kot bencinskem načinu
– Nekoliko pretrdo vzmetenje

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.740 / 1.890 / 1.680
Medosna razdalja (mm) 2.870
Prostornina prtljažnika (l) 570 / 1.726
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 2.070 / 2.667
Agregat Bencinski hibridni 4-valjni, 4 ventili na valj
Delovna prostornina (ccm) 2.488
Kapaciteta baterije [kWh] 17,8
Časi polnjenja prazne baterije:

–       AC 230V, 10A

–       AC 230 V, 32 A

 

5 h (20-80 %)

1 h 30 min (20-80 %)

Povprečna avtonomija [km] 63
Največja sistemska moč pri vrt./min. 241kW (328KM)
Največji sistemski navor pri vrt./min. 500 Nm
Največja hitrost (km/h) 200
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 5,8
Posoda za gorivo (l) 50
Poraba po EU normah (l/100 km) 1,5
Poraba goriva na testu (l/100 km) 8,5
Emisije CO2 (g/km) 33
Cena osnovnega modela (v EUR) 58.290
Cena testnega modela (v EUR) 66.890
Uvoznik Mazda Motor Slovenija d.o.o.
Spletna stran www.mazda.si

Povezani članki

7 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button