AvtomobiliTesti

Mazda CX-5 SkyActiv-G 194 AT AWD Takumi

Velik bencinar in družinski SUV?

Odkrivanje sveta, v kakršnemkoli pomenu, je vedno zanimivo, zabavno a včasih vendarle tudi malce neprijetno. Denimo kulinarika je taka reč, ko nekaj okusite prvič –včasih vam je všeč, včasih pa sploh ne. Recimo, da svojo boljšo polovico peljete na večerjo, dajmo poenostavit, peljete jo na pico. V osnovi precej enostavno jed, ki pa jo le redko kje pripravijo povsem po vašem okusu. In zato se tja radi vračate, znova in znova. Sam podpiram odkrivanje jedi in okusov, vendar se pogosto podam tudi na tisto »ziher« stvar. In Mazda CX-5 je nekaj podobnega. Vedno vem kaj lahko pričakujem, čeprav se japonske začimbe redno menjajo. Tokrat sta bila na meniju zajeten 2,5-litrski bencinski agregat in najvišja stopnja opreme Takumi. Masterchef izbira, vam rečem.

Da za začetek utišam vse tiste »jokice«, ki se jim bi tako zajeten bencinski agregat zdel nesmiseln, odvečen in potraten. V Evropi je na voljo zgolj atmosferska različica, ki razvije 194 »konjičev«, medtem ko lahko ponekod uživajo v prisilno polnjeni izvedenki z 250 KM. Kakorkoli, bencinski atmosferec je nekakšna Mazdina stalnica pri vseh modelih, od male dvojke pa paradne CX-60, kjer ga najdete zgolj v priključno-hibridni različici, pa vendar. In zakaj bi nekdo pravzaprav izbral nekoliko lenoben in povrh še zajeten bencinski agregat? Zato, ker se 95 odstotkov časa pelje zgolj nekaj kilometrov na delo in nazaj domov, ker je pogon precej bolj enostaven in ima vse teoretične predpostavke, da bo v dobrem zdravstvenem stanju tudi čez desetletje ali dva. Ter nenazadnje tudi zato, ker se boste povsem elegantno pripeljali tudi na bolj oddaljeni cilj, le da bo poraba takrat za liter ali dva višja, kot pri recimo dizelski različici.

Da bi razumeli zakaj je testnica na normnem krogu spila 8,2 litra, se moramo malce poglobiti v njena nedrja. Poltretji liter zajeten bencinski atmosferec bolj kot z galopiranjem žvinčeti razvaja z dobro odmerjenim navorom, ki ne zahteva veliko napora od samodejnega 6-stopenjskega pretikača, kateri moč in navor prenaša na vsa štiri kolesa. Tako je, tokratna Mazda CX-5 je pripeljala največ kar si lahko na njenem bencinskem meniju zaželite. Pogon je solidno odziven, agregat se rad zavrti v višje vrtljaje kjer vendarle sprosti vso svojo energijo, načeloma pa tako podkrepljen družinski SUV obožuje ležerno in samozavestno vožnjo brez hitenja, kjer kapitana razveseljuje s svojo vodljivostjo.

Če v nakupovalno košarico postavite prefinjenosti in elegance polno Takumi opremo, potem ste vašo CX-5 odeli v praktično vse kar pri Mazdi nudijo. Preostane vam zgolj izbira barve, strešnega okna in (morda nepotrebne) dopolnilne opreme, ki ustreza vaši dnevni rabi (npr. gumi tepihi, barva ključa, ipd.). Tu se lahko zopet vrnem k preizkušeni jedi, saj ambient Mazde CX-5 ne glede na stopno opreme ne prinaša pretirane digitalizacije – meni ljube rešitve. Ohranja pragmatično rabo tipk, ki so smiselno in intuitivno razporejene, tudi nekaj analognih merilnikov je še moč najti, vse skupaj pa zaokrožuje ena skupna lastnost – kvaliteta. Občutek, da vam ekran ne bo »zmrznil« vsak hip temveč, da bo vse skupaj delovalo zanesljivo in dolgotrajno.

Pod črto imamo precej samozavesten pogon, ki ne bo lovil germanskih konkurentov na njihovem autobahn poligonu, temveč vam bo zvesto služil kot Hachiko, znameniti in na velikem platnu upodobljeni japonski pes pasme Akita. Tu je še kot roman dolg sezname opreme, ki med vidnejšimi vključuje Nappa usnjeno oblazinjenje, ducat elektronskih pomočnikov, navigacijski sitem, projekcijski zaslon, Bose ozvočenje, matrične LED žaromete, 360-stopinjsko kamero, ogrevane sedež spredaj in zadaj. Zadovoljni? Če niste, potem vam ni pomoči.

Še beseda ali dve o ceniku. Ta se ustavi pri »reci piši« 50 tisočakih, kar se zdi za praktično najbolje opremljen Mazdin družinski SUV korektna vrednost.

4 kulske

Fotrov kotiček

V tokratni Mazdini piceriji sem šel na najdražjo, šefovo izbiro. Izkazala se je za odlično, čeprav je ne naroči veliko gostov. Tako kot za pico velja tudi za našo testnico, ki bo potešila tiste najbolj zahtevne kupce, ki pa ne glede na vse, ne bodo tako izstopali v prometu kot recimo v konkurenci. Mazda združuje veliko japonskih vrlin in ena izmed najbolj všečnih je ta, da svoje modele ne oblikujejo prav nič bahavo, a še vedno sila elegantno in športno. Kot to znajo le Japonci …

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Takumi doda začimbe elegance v Mazdino jed. Prefinjene in dovršene.
+ Opremljenost je primerljiva z najboljšimi v segmentu.
+ Odličen balans med digitalno-analognim pristopom.
+ Intuitivna raba tipk, stikal in predvsem vrtljivega guma za multimedijo.
+ Nivo izdelave prekaša tudi draže konkurente,

GRAJAMO:
– Pravzaprav ne vem kaj naj ji zamerim. Morda konkurenčno ceno? Težko …

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.575 / 1.845 / 1.680
Medosna razdalja (mm) 2.700
Prostornina prtljažnika (l) 522 – 1.638
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.732 / 2.143
Agregat Bencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 2.488
Največja moč pri vrt./min. 143 kW (194 KM) pri 6.000
Največji navor pri vrt./min. 263 Nm pri 4.000
Največja hitrost (km/h) 195
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,5
Posoda za gorivo (l) 58
Poraba po EU normah (l/100 km) 7,6
Poraba goriva na testu (l/100 km) 8,2
Emisije CO2 (g/km) 171
Cena osnovnega modela (v EUR) 48.190
Cena testnega modela (v EUR) 49.080
Uvoznik Mazda Motor Slovenija d.o.o.
Spletna stran www.mazda.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button