AvtomobiliTesti

Mazda CX-5 CD150 Revolution

Je Mazda6 ogrožena?

Nasvidenje! Tako je zatrdila, marsikatera tudi slovenska, družina in se ob nakupu novega vozila poslovila od karavana ali enoprostorca ter se odločila za večjega SUV-ja.

Razlogi tičijo v videzu in položaju izza volana, saj se športni terenci prodajajo enako ali celo še bolje kot njihovi »klasični« bratje z nekaj centimetri manj in brez (navideznih) terenskih elementov. Družinski SUV naj bi izražal neko mogočnost in uspešnost v življenju, saj združuje udobje in prostornost z zmogljivostjo – vse skupaj na račun porabe in slabše cestne dinamike. In skoraj nič drugače ni pri Mazdi CX-5 …

Njeno poslanstvo je prenesti družinsko udobje karavanske šestice v SUV podobo. Sliši se enostavno. Ne ravno, če dodamo, da je Mazda6 odličen avtomobil, s še boljšim občutkom na voznikovem sedežu in je namenjena tako družinski kot poslovni rabi. Vendar stereotipno marljivi in skromni Japonci niso od muh in iz svoje garaže redko pošljejo nedovršen izdelek – predvsem, ko je govora o Mazdi.

Zato je CX-5 zares odličen družinski voz, saj je prvenstveno podrejen svoji družinski SUV vlogi v Mazdinem plemenu. Izraža moč in dinamiko, ki je močno vpeta v znamko, hkrati pa se lahko po udobju in opremi kosa z dražjimi tekmeci v segmentu. Obenem moramo biti iskreni in zapisati, da se ji štiri leta od premiere vseeno poznajo, predvsem v smislu digitalizacije.

Nima velikih zaslonov in ambienta praktično brez tipk ter gumbov, vendar se zdijo »samuraji iz Hiroshime« tudi na tem mestu trmasti kot pri vztrajanju na (normalno) velikih bencinskih agregatih brez respiratornih pomagal. Pod črto lahko zapišemo, da ima Mazda CX-5 praktično vse elemente družinskega SUV-ja, vsaj pri obliki in udobju se ne gre pritoževati. Kaj pa pogon?

Zahtevneži bodo lahko obkljukali močnejši turbodizelski agregat v kombinaciji s samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom, medtem ko je imela testnica nameščen sajasti agregat s 150 KM, ročnim menjalnikom in pogonom speljanim na sprednji kolesni par. Nekakšna klasika iz družinskega karavana preslikana v večjega športnega terenca, ki se obnese povsem suvereno in zadovoljivo.

Vsled večje mase in predvsem večjega zračnega upora na avtocesti je poraba kakopak znatno višja. Na normnem krogu smo zabeležili 7,7 litra, medtem ko je povprečje tekom celotnega testa znašalo 8,1. Je poraba davek na družinsko rabo v SUV obliki? Brez dvoma. V CX-5 se štiričlanska družina zlahka spravi, medtem ko bo peti (mladoletni) sopotnik moral biti dovolj velik, da ne potrebuje več svojega otroškega sedeža, sočasno pa dovolj »stradan«, da se bo stlačil med oba v rabi in pričvrščena preko Isofix sistema.

Mazda CX-5 je eden boljših družinskih SUV-jev na našem trgu, tudi v ne najbolj »nabasani« različici. Nudi kar šest stopenj opremljenosti in Revolution je na četrtem mestu. Nudi točno tisto, kar bi si od sodobnega vozila želeli, hkrati pa nekaj »premium« dodatkov privarčuje za višje postavljena sklopa, kjer je tudi pogon izdatnejši.

Manjko digitalizacije bi znal nekatere odvrniti od nakupa, po drugi strani pa prav s tem razlogom prepričati. Tudi bolj prestižni SUV-ji v svoja nedrja počasi beležijo povratek tisti esencialnih stikal in morda bo Mazda CX-5 to turbolentno obdobje kar preskočila. Let z japonsko družinsko floto, ki se izogiba turbolenc vas olajša za dobrih 36 tisočakov, kar je primerljivo z enako opremljenimi karavani, kaj šele SUV-ji … In povsem korektno je na tem mestu zapisati, da je Mazda6 , če je govora o tej japonski znamki, milo rečeno »nasrkala« …

Fotrov kotiček

Ikea, Momax in Dipo. Trgovine s poceni pohištvom so nekaj, kar raste kot gobe po dežju in vanje derejo množice, sploh v švedskega pohištvenega giganta. Po drugi strani so petičneži, ki svoje stanovanjske elemente naročujejo izključno po meri in iz najbolj finih materialov. Kaj pa tisti nekje vmes? Tisti, ki radi zavrtijo številko podjetij kot so Alples, Lip Bled in M-Tom? Ki so pripravljeni odšteti nekaj več, vendar še vedno ne toliko, da bi zaradi tega trpele družinske finance?

Nekaj podobnega je z Mazdo CX-5. Vsekakor ni na dnu, ni pa tudi povsem pri vrhu izbire v svojem segmentu. Ni bahava, a po drugi strani niti približno mlačna in hitro prezirljiva. Predstavlja dobro in predvsem priročno ter kvalitetno izbiro družinskega sopotnika, vseeno pa poskrbite, da vaša mladež ne ravna z njo kot s (skoraj) papirnatim pohištvom …

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ Oblika. Dovolj prepričljiva, da ji leta ne pridejo do živega.
+ Kvaliteta materialov. Zdi se, da nič ni prepuščeno naključju.
+ Pragmatično zastavljen pogon. Verjetno najbolj pogosta izbira slovenskih kupcev.
+ Vrednost glede na ceno. Dovolj udoben in praktičen družinski voz v zameno za karavanski kupček denarja.
+ Ohranitev stikal. Nekaterim se to dopade bolj kot vsa digitalna navlaka.

GRAJAMO
– Poraba goriva. Osem litrov je tista vrednost, ki sledi ob mestni in avtocestni porabi.
– Digitalizacija. Ohranitev stikal podpiramo, nekaj več napredka pri voznikovih merilnikih in velikosti osrednjega zaslona pa bi si vseeno poželeli.

Tehnične karakteristike

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.550 / 1.840 / 1.680
Medosna razdalja (mm) 2.700
Prostornina prtljažnika (l) 506
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.665 / 2.130
Agregat Turbodizelski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 2.191
Največja moč pri vrt./min. 110 kW (150 KM) pri 4.500
Največji navor pri vrt./min. 380 Nm med 1.800 – 2.600
Največja hitrost (km/h) 204
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,9
Posoda za gorivo (l) 56
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,6 / 4,6 / 5
Poraba goriva na testu (l/100 km) 7,7
Emisije CO2 (g/km) 128
Cena osnovnega modela (v EUR) 36.190
Cena testnega modela (v EUR) 36.750
Uvoznik Mazda Motor Slovenija d.o.o.

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button