AvtomobiliTesti

Mazda CX-30 Skyactiv-X 180 GT Plus

Multipraktik z daljnega vzhoda

Zakaj ne CX-4? To je vprašanje, ki sem si ga sam zastavil prvi hip, ko sem ugledal vest o prihodu nove Japonke, velikostno postavljene med manjšo CX-3 in večjo CX-5. Ste si ga tudi vi?

Lahko vam takoj izdam, da Mazda CX-4 že obstaja, vendar je v evropskih salonih ne boste ugledali. Sicer izredno lična CX-4, ki je velikostno bolj kot s CX-30 primerljiva z družinskim športnim-terencem CX-5, razveseljuje le Kitajce. Očitno gre tam dobro v prodajo, Japonci pa so vsled kaosu s temi C-ji in X-i odločili za novo vozilo s malce konfuzno oznako. In tako je nastala CX-30, nekakšna SUV različica Mazde3, čeprav na prvi pogled deluje večja od svoje »hatch« sorodnice. Vendar le na prvi pogled …

Mazda CX-30 je glede na Mazdo3 postavljena nekoliko višje od tal in je tako posledično tudi višja za kar 10 centimetrov, plastične obrobe kolotekov kot znak robustnosti pa poskrbijo za navidezen prirast dimenzij. In ker se SUV-ji prodajajo za med, je CX-30 avtomobil s precej pomembno poslanico, saj naj bi japonskemu koncernu prinesla pomemben kos prodajne pogače v tem segmentu.

Medtem ko je CX-3 namenjena pretežno urbani vožnji po ozkih ulicah v slogu Pirana je CX-5 s prostornostjo ter uporabnostjo po drugi strani podrejena družinski rabi. Kaj pa tisto nekaj vmes? Saj veste, tako priljubljena kombinacija več svetov in podobno …? Bum, in iz meglice ravnokar izpolnjene želje se pojavi Mazda CX-30, vozilo za pare in družine, športno in elegantno, všečno in ne preveč izstopajoče. Dejansko so Japonci svoje delo opravili z odliko in predstavili športno-terenskega multipraktika.

CX-30 s seboj prinaša aktualen Mazdin ambient, ki nudi ravno pravšnjo mero digitalizacije in stikal. To pomeni, da se tudi starejša populacija ne bo izgubila v poplavi menijev na infozabavnem vmesniku, vseeno pa notranjost deluje prečiščeno in zahvaljujoč kvalitetnim materialom na relativno visokem nivoju.

Če jemljete vaše vozilo kot nekakšno mini zatočišče pred okolico oziroma vsakdanjikom, potem bo CX-30 poskrbela za trenutke tišine, saj je kabina po vzoru nemških premijskih »wagnov« odlično zatesnjena. Tudi položaj za volanom nudi dve skrajnosti – ali si ga spustite v dno, kjer se počutite kot prvošolčki v velikih šolskih klopeh, ali pa ga dvignete v zgornjo lego ter se navdajate z razgledom. Slednji je kljub dinamični obliki vzoren tudi, ko vratne mišice rotirajo v povsem levo ali desno skrajnost.

Pod motornim pokrovom testnega vozila se je nahajal Skyactiv-X dvolitrski agregat, o katerem sem se precej bolj obširno razpisal pri seciranju Mazde3. Pod črto, bencinski agregat z nadzorovanim samovžigom prinaša varčnost, a nekoliko bolj medel odziv na asfaltu. V Mazdi CX-30 je »žeja« v povprečju znašala točno na polovici med šestimi in sedmimi litri, kar je za takšen avtomobil solidna cifra. Opisan pogon naj bo prednostna izbira ljubiteljev varčevanja oktanskih decilitrov in manj vsakodnevnih avtocestnih vozačev na daljše razdalje ali ljubiteljev dinamike. Slednje pri Skyactiv-X agregatu ne manjka, le obiski bencinskih postojank so nato opazno pogostejši.

Tudi cenovno je Mazda CX-30 postavljena med obe športno-terenski sestri. V osnovi na voljo že za dobrih 22 tisočakov in pol s precej šibkim agregatom, vam ob izbiri revolucionarnega bencinskega pogona z dizelskim principom ter dodatku najbogatejše GT Plus tekoči račun še vedno olajša za manj kot 30 tisočakov. Zanimivo, da je vrednost glede na Mazdo3 ob enakem pogonu in opremljenosti precej slična, saj »off road« šminka navadno zahteva približno pet tisočakov več.

Fotrov kotiček
Gospodje iz dežele vzhajajočega sonca so malce predolgo odlašali s kreacijami v svetu SUV-jev, ki krojijo avtomobilski svet že dobro desetletje. Mazda CX-30 se je japonski floti pridružila kot zadnja, vendar s precej pomembno nalogo – zakrpati vrzel med CX-3 in CX-5 ter širokemu naboru kupcev nuditi kar najbolj praktično vsakdanjo izbiro. In to jim je tudi uspelo, tako oblikovno kot tehnološko.

Glede na kvaliteto so že nekaj časa Mazde povsem primerljive s premijskimi nemci, le na področju digitalizacije malce šepajo. Pa res? Ko evropski koncerni v kabine vračajo tipke in stikala, so jih pragmatični Azijci ohranili in s tem kvečjemu pridobili dodatne točke pri konvencionalnih kupcih. In teh ni tako malo kot se sprva zdi.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ Videz. Sodobne a ne preveč izstopajoče linije.
+ Vožnja. Predvidljiv in enostavno vodljiv avtomobil s precej udobja.
+ Kvaliteta izdelave. Za vrat diha nemškim štirikolesnim plemičem.
+ Praktičnost in prostornost. Dovolj tudi za štiri odrasle.
+ Vrednost glede na ceno. Ni poceni, vendar nudi precej za tak kupček evrov.

GRAJAMO
– Odzivnost motorja. Zaspan karakter kljub številčni konjenici.
– Vsled kupejevske oblike malce trpi preglednost.
– Poraba goriva ob malce več dinamike hitro poskoči za liter ali celo dva.

Tehnične karakteristike

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.395 / 1.795 / 1.540
Medosna razdalja (mm) 2.655
Prostornina prtljažnika (l) 430
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.443 / 1.963
Agregat Bencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.998
Največja moč pri vrt./min. 132 kW (180 KM) pri 6.000
Največji navor pri vrt./min. 224 Nm pri 3.000
Največja hitrost (km/h) 204
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 8,5
Posoda za gorivo (l) 51
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,9
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,5
Emisije CO2 (g/km) 105
Cena osnovnega modela (v EUR) 27.290
Cena testnega modela (v EUR) 30.920
Uvoznik Mazda Motor Slovenija d.o.o.
Spletna stran www.mazda.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button