AvtomobiliTesti

Mazda CX-30 G150 Exclusive Line

Družinski all-rounder

Je Slovenija še smučarska država? To vprašanje so si oni dan zastavili v osrednjem delu informativne oddaje na komercialni TV postaji, meni pa so misli odtavale na Prešernov dan v letu 2022, ko sem sem po desetletju pavze zopet vrnil na »dilce«. Razlog tiči v predaji »družinske zimske športne štafete« moji najstarejši prestolonaslednici, saj naj b imeli otroci v prvi vrsti zgled prav pri svojih roditeljih – in če sem kot smrkav kratkohlačnik zime v 1990-ih preždel na saneh in smučeh (in ne na kavču ob ekranih), potem bi rad nekaj zimskih radosti predal tudi na moj podmladek. Stvar se je zapletla, ko sem šel sezono kasneje v lov za novimi smučmi, saj sem začetni povratek opravil na »rentanih«, ki me niso navdušile s svojo ohranjenostjo in zmožnostjo. Ko sem pričel iskati nove dilce, sem se soočil s približno enakimi težavicami, kot si jih lahko obeta povprečni Janez ob iskanju več-uporabnega družinskega vozila – kaj sploh kupiti?

Nekoč nekdaj sem klasične Elanke zamenjal s polcarving smučmi, danes pa je zadeva precej bolj enostavna, saj so me vedeži iz trgovskih prodajaln v trenutku preusmerili med all-round ponudbo. Kaj pa vam lahko ponudijo v avtomobilskih salonih? Tam je odgovor malce bolj kompleksen, saj tovrstnega segmenta na štirih kolesih skorajda ni. Vendar to ni razlog za skrb, saj še obstoja peščica vozil, ki lahko nastopijo v večih vlogah – družinski, za dva, dovolj prostoren, ne pretirano zapleten in nenazadnje seveda tudi relativno cenovno dostopen. Pri Mazdi med slednje sodita dva primerka – trojka in CX-30, za vse tiste, ki raje posežete po mehkih terencih. Prvo in povsem enako podkovano sem ocenil pred nekaj tedni na povezavi TUKAJ, jo označil za obliž mojega ranjenega strojniškega ponosa, kaj torej priteče nekoliko višje postavljeni CX-30?

Japonci so ji v katalogu podali slogan, da je izdelana za vsak življenjski slog. Kaj to točno pomeni? Udobje, prostornost in uporabnost v nekih vsakodnevnih dimenzijah? Vsaj tako si razlagam, saj je Mazda CX-30 od tal oddaljena dodatne 4 centimetre v primerjavi z njenim hatch izvirnikom in nudi dodatnih 80 litrov v nahrbtniku, zato bo lažje krpala vrzel ob odsotnosti glavne družinske kočije, CX-5 ali Mazde 6 recimo. Zadeva je še toliko bolj zanimiva, saj je CX-30 krajša od Mazde 3 in ima posledično krajšo tudi medosno razdaljo, pa vendar se to v nedrjih vozila nikakor ne občuti. Tudi na zadnji klopi ne.

Ko že govorimo o ambientu. Celotna notranja arhitektura sledi dobro poznani japonski doktrini, ki ni digitalno vzhičena in načičkana, temveč smotrno zastavljena z meni ljubim vrtljivim gumbom na sredini, preko katerega upravljate osrednji zaslon. Vse njegove štiri sosednje tipke in tisti vrtljivi knofek za glasnost poskrbijo, da 95 odstotkov vsakodnevnih funkcij po nekaj dneh upravljate miže. Seveda to ne pomeni, da dejansko mižite, le pogled vam ne rabi več uhajati iz cestišča, kot se to često godi v štirikolesnikih z zajetnimi tablicami in brez gumbov tako rekoč.

O pogonu tokrat nalašč ne bom trosil besed. Da sem nad njim navdušen ne skrivam in vas preusmerjam na zgoraj »polinkan« test praktično identične Mazde 3, ki je etalon stare vozniške šole, ko so svet obvladovale oktanske emocije in ne kvazi okolju prijazne odločitve iz Bruslja. Raje zapišem, da ima pri tem vidiku CX-30 vendarle nekaj zaostanka za trojko. To je sled višine pričakovano, saj bi za enako samozavestno vožnjo zahtevala trše vzmetenje, ki bi nato iritiralo vaš skelet ob vsaki neravnini na asfaltu.

Na kratko še o Exclusive Line oblačilih, ki so noviteta v garderobi določenih Mazdinih modelov. Kljub le drugi stopnji je to večerna elegantna toaleta in ne športna, kot bi morda kdo pričakoval. Dinamična podoba je tako malenkost bolj uglajena, a še vedno japonsko zadržano – a le za tiste, ki ne cenijo malih podrobnosti mojstrov oblikovanja iz dežele vzhajajočega sonca. Dotični sklop opreme s seboj prinaša še pehar naprednih elektronskih pomočnikov, ki skrbijo za vožnjo po enem voznem pasu, beležijo kapitanovo zbranost, opozarjajo na prečni promet ter opozarjajo na vse vrste prežečih omejitev in nevarnosti. K sreči obstaja sila priročen gumb in prav vsi obmolknejo. Hvala Mazda!

Tako, moje subjektivno sodišče je odločilo, brez štrajka z namenom višje plače. Mazda CX-30 je resnično primerna za vsak družinski slog – v dvoje ali »v več«, za aktivne ali zgolj ljubitelje kvalitetnih in udobnih all-round vozil, kot so moje sveže nabrušene Elanove smuči. Niso pretrde za skoraj profesionalce a vendarle zadoščajo za suvereno zajemanje »belih jutranjih rebrc« kot rad poimenujem pomrznejo steptano progo. Mazda CX-30 je vsestranski avtomobil in z atmosferskim bencinskim pogonom bo zadostila mestni in primestni vožnji ter vsem skokom na obronke naše deželice ali čeznje. Ima pa zaradi SUV videza pričakovano nekaj dodatka na blagajni v primerjavi s trojko. Pri enaki opremi in pogonu zahteva tri tisočake več, torej skupaj dobrih 34.

4 kulske

Fotrov kotiček

Doma se je razvila zanimiva debata o izboru drugega avtomobila pri bajti, če bi imeli na voljo le Mazdin salon. Moja seveda izbere CX-30 in pri tem ji zares težko oporekam, saj se v štirikolesnike nikoli ne poglobi tako kot se sam. Da sam izberem Mazdo 3 ni presenečenje, saj je vožnja zame doživetje in ne nujno zlo. Če temu dodam še odličen menjalnik in atmosferski agregat, ki uživa v visokih vrtljajih kot študentarija na absolventskem izletu, je jasno, da prednost izkažem boljši legi med zavoji kot praktičnosti in udobju. Še pridem v leta, ko bom več točk namenil višjemu položaju za volanom, do takrat pa bo hišni kompromis seveda … CX-30. Happy wife, happy life …

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Višji položaj za volanom.
+ Več prostora v prtljažniku.
+ Ohranja klasične Mazdine lastnosti – dober občutek za volanom in odličen ročni menjalnik.
+ Izogibanje digitalizaciji in prednjačenje funkcionalnosti.
+ Kup varnostno-asistenčnih sistemov, ki bdijo nad prometom in voznikom.
+ Tih in skromen pogon, ki zna tudi poskočiti v višjih vrtljajih.
+ Vrednost in opremljenost sta v dobrem razmerju.

GRAJAMO:
– Agregat je v nizkih vrtljajih lenoben.
– Redno oglašanje e-pomočnikov, ki pa zahvaljujoč enemu gumbu skoraj obmolknejo.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.395 / 1.795 / 1.540
Medosna razdalja (mm) 2.655
Prostornina prtljažnika (l) 430 – 1.406
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.456 / 1.927
Agregat Bencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.998
Največja moč pri vrt./min. 110 kW (150 KM) pri 6.000
Največji navor pri vrt./min. 213 Nm pri 4.000
Največja hitrost (km/h) 198
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 8,8
Posoda za gorivo (l) 51
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,9
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,3
Emisije CO2 (g/km) 135
Cena osnovnega modela (v EUR) 29.590
Cena testnega modela (v EUR) 34.290
Uvoznik Mazda Motor Slovenija d.o.o.
Spletna stran www.mazda.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button