MiniatureTesti

Lego Technic Dom’s Dodge Charger #42111

Le redko kje me nakupovalna izkušnja še prepriča. Večina tehničnih trgovin je migrirala v salone, kjer si kupci ogledajo artikle in jih nato naročijo preko najcenejšega spletnega ponudnika. Centri za prenovo doma in okolice pa očitno ciljajo na spretne mojstre, kateri že sleherno stvar obvladajo in s strani prodajalca ne potrebujejo dodatne razlage uporabe ali sestavljanja artikla. Pravzaprav kupec že skoraj v vsaki trgovini dobi občutek, da je prišel po navadno štruco kruha, čeprav je ta štruca tudi kdaj avtomobil v vrednosti več deset tisoč evrov. A obstaja ena izjema!

To je Lego butik. Store, po angleško, če želite. Res da lahko ‘legice’ kupite v marsikateri bolje založeni ‘štacuni’, kjer se izkušnja enači z zgoraj zapisanim, vendar tukaj pišem izključno o butikih. Budimpešta, London, München, Barcelona, Berlin … povsod so me kot stranko sprejeli z nasmeškom in se ponudili za predstavitev artiklov.

Čeprav sem v tipični slovenski navadi odvrnil, da hvala za pomoč, samo gledam, se bom znašel, saj vem kaj iščem, se niso nikoli popolnoma odmaknili z obličja trgovine. Nasprotno, ko sem kasneje po rokah nosil nekaj artiklov, me je prodajalec prestregel in me z lepo gesto razbremenil tovora, ter ga odnesel do blagajne. Vmesno vprašanje o kolekciji oziroma dotičnem izdelku pa ni nič kaj zmanjšalo njegovega entuziazma, saj mi je z veseljem predstavil novitete in kaj atraktivnega je še v prihodu.

Poznavanje artiklov, zgodovine znamke in deljenje izkušenj (v tem primeru sestavljanja) so tisto, kar stranki razširi obzorja ter ustvarijo sliko o določeni blagovni znamki. Zamorjeni prodajalci, z nepoznavanjem artiklov … no, vemo kam to pelje. Zanimivo pa je, da navkljub vsesplošno slabi klimi v gospodarski panogi, je doživetje v slovenskem Lego butiku izjema, ki potrjuje pravilo enega največjih proizvajalcev igrač na svetu.

Zdaj bom vprašanje zastavil drugače? Ali poznate koga, ki je imel z blagovno znamko Lego slabo izkušnjo? Ste morda slišali že za koga, ki mu Lego kocke ne bi bile všeč? Ali je sploh med ljudmi prisoten kakšen negativen prizvok okoli tega danskega igračarja? V kolikor veste za kakšen primer oziroma se je to pripetilo vam, zapišite spodaj v komentar.

Še to. Mogoče veste, kdo je po številu največji svetovni proizvajalec avtomobilskih gum? Če ste odgovorili Goodyear, Pirelli, Bridgestone ali Michelin, je odgovor napačen. Pravilen se glasi Lego. Ja, tudi sam sem bil začuden nad podatkom. Vprašajte Google, če ne verjamete, medtem ko ostali nadaljujemo s predstavitvijo sestavljanja ene bolj ikoničnih igrač, ki pooseblja legendo ameriških cest ter filmskih platen.

Minilo je že več kot 20 let, odkar je na ekrane pripeljal prvi film kasnejše franšize Hitri in drzni (Fast & Furious). Obdobje ilegalnih cestnih dirk in predelanih avtomobilov se je nadaljevalo tekom štirih delov, preden je filmska serija v letu 2011 migrirala v akcijo s scenarijem ropanja ter vohunjenja. Ta prelomna točka je bil film Fast 5, kateremu je sledilo še 5 delov, vključno z aktualnim Fast X, ki v kinematografe prihaja v mesecu maju.

Poleg markantnega Nissana Skyline, pa je zvezda šova zagotovo Dodge Charger R/T z letnico 1970, ki ga je Lego priredil v tehnično kreacijo. Slednje pomeni, da je komplet funkcijsko poudarjen z delujočimi mehanskimi komponentami. Set z referenčno številko 42111 vsebuje 1.077 kock, okviren čas sestavljanja pa naj bi bil malce več kot 2 uri. Vsekakor priporočam, da si sestavljanje vzamete kot razbremenitev od vsakodnevnih skrbi in le-tega izvedete z užitkom, brez gledanja na uro ali postavljanja rekordnih časov. Ti podvigi so že davno bili naloženi na YouTube. Meni je ob vsem raziskovanju z vedoželjnostjo sestavljanje vzelo med 4- 5 ur.

V skoraj kvadratni škatli, obdani s podobami ameriškega mišičastega bolida, se nahaja 8 vrečk, štiri gume, listek z nalepkami ter brošura z navodili sestavljanja. Kot osnova gradnje avtomobila služi poseben kvadraten kos v razmerju lukenj 15×11. V prvi fazi se sestavlja zadnji diferencial, vpetje koles, kateremu sledi dolga gred do V8 motorja, kateri impresionira z delovanjem batov, a za piko na i poskrbi imitacija vrteče se jermenice, ki je nekakšen zaščitni znak ameriških avtomobilov tistega časa.

Nastopi gradnja, v mojih očeh, najbolj markantnih delov vozila. Sprednja maska ter zadek. V teh pogledih avtomobil deluje najbolj avtentično, medtem ko je bočna linija precej medla (beri, lahko bi jo zamenjal za katerikoli drug ameriški avtomobil iz tega obdobja). A to je slabša plat Technic serije, kjer je poudarek na delovanju izbranih komponent. V sklopu zaključevanja gradnje se v odpirajoči se prtljažnik namestijo dve jeklenki N20, na sovoznikovo mesto pa gasilni aparat. Seveda ne manjka krmiljenje sprednjih koles, ki se opravlja preko vrtljivega vzvoda za zadnjim ‘steklom’. Kar preostane je uprizoritev dejanja iz filma, ko aktiviramo stojalo in Dodgea postavimo na zadnji kolesi.

Vprašanje, ki se ni porajalo samo meni, se vrti okoli izbire platišč oziroma dimenzije koles. V kolikor vsaj malo poznate ameriške ikone tipa Mustang, Camaro ali Charger, potem veste, da so v svojem času vsi vozil na precej manjših platiščih z balonasto višino gume. Lego je na Domov voz nasadil zajetna platišča z nizkopresečnimi pnevmatikami, ki nekako ne sovpadajo s tem obdobjem.

Nemara sem samo pikolovski, a z nekaj triki lahko nastop Chargerja zelo spremenimo. Če imamo pri roki, na primer, Lego Mustanga iz serije Creator, potem mu snamete platišča in rezultat je tole. V primeru, da se še poigrate z višino vzmetenja, in sprednji del vozila malce spustite, dobite markantno pojavo, kakršno zasledite na fotografijah Dodge Chargerjev iz leta 1970. Kaj pravite?

Za zaključek še beseda o sami sestavljalni izkušnji, ki je skupek večih faktorjev. Če bi ocenjeval zgolj zahtevnost sestave in pestrost končnega izdelka, bi se kazalec na skali od 1 do 10 ustavil na 6. Namreč, če ste že sestavljali večje sete, tukaj ne boste zasledili nobenega novega trika oziroma sveže komponente. V nasprotnem primeru vas bo denimo delujoči V8 stroj zelo navdušil.

Ampak, če k celoti dodam še zapuščino modela Dodge Charger ter vpliv franšize Hitri in drzni na moje dojemanje avtomobilističnega sveta, potem se kazalec na skali kaj hitro dvigne na 8 ali 9. Upoštevanje cenovne pozicije modela v območje dvanajst evropskih desetakov ter nasmejanih ustrežljivih prodajalcev, kazalec umeri proti 10. Mar nisem zapisal, da še nikoli nisem slišal negativne stvari okoli Lega?

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button