MiniatureTesti

LEGO Technic McLaren Formula 1 (42141)

Sanjska igrača ljubiteljev LEGO kock in Formule 1.

Se spominjate, kako ste v otroštvu z veseljem sestavljali komplete LEGO kock? Tudi v odraslih letih se lahko brez težav vrnete v tiste dobre stare čase in se podate v svet sestavljanja razburljivih kompletov, med katerimi si je posebno mesto prislužila natančna replika McLarnovega bolida Formule 1. Enkratno sodelovanje skupine LEGO in dirkaške ekipe McLaren Racing je v lanskem letu obrodilo izvrsten model pravcate Formule 1, ki vas bo popeljala v svet kraljevega dirkaškega prvenstva.

Ko smo na uredništvu prejeli kartonsko škatlo v kateri se je skrival komplet Legic, ki so komaj čakale da jih nekdo sestavi skupaj, je bilo naše navdušenje nad procesom in končnim rezultatom na enakem nivoju. Še posebej, ker sem osebno velik navdušenec nad Formulo 1 in je tovrsten McLarnov bolid praktično sanjski Legov izdelek, ki je izdelan s pretirano natančnostjo ter avtentičnimi značilnostmi. Podobno kot model v naravni velikosti ima tudi različica LEGO Technic zapletene podrobnosti, kot so motor V6 s premičnimi bati, funkcionalen volanski mehanizem, delujoče potisno vzmetenje in diferencial z delno zaporo.

Za posnemanje v LEGO modelček so uporabili McLarnov dirkalnik z interno oznako MCL36 iz sezone 2022, ko so proizvajalci ustvarili novo generacijo bolidov zavoljo spremenjenega pravilnika. Sicer nekoliko razočara končen dizajn s priloženimi nalepkami, saj gre za prototipni ali testni dirkalnik, in ne pristen model s katerim so nastopali na 22 prizoriščih lanske sezone. A nič ne de, če niste prav pikolovski zbiratelji originalnih predmetov iz sveta Formule 1 ali navijači nasprotnih moštev, in si želite le uživati v večurnem sestavljanju ter popestriti svoj dnevni prostor, potem bo model McLarnovega bolida prava izbira.

Postopek izdelave ni najbolj enostaven, vsaj takšno je bilo moje skromno mnenje po nekaj letih odsotnosti te prostočasne dejavnosti, kajti nekatere komponente so majhnih dimenzij, pri določenih je treba za spojitev uporabiti več sile, kakšen uščipnjen prst pa ni izključen. Vendar je celoten proces, ki je v našem primeru trajal približno devet ur, neverjetno sproščujoče doživetje. Do cilja je potrebno skupaj spraviti 1.434 kosov Legic in nalepiti kar nekaj sponzorskih nalepk, ki so se izkazale skoraj za bolj tegobne od plastičnih kock. Ko je pomanjšana replika McLarnove Formule 1 dokončana, absolutno ne razočara z velikostjo, saj v višino meri malce več kot 130 mm, 650 mm v dolžino in 270 mm v širino.

Za takšen LEGO Technic komplet boste morali odšteti približno 200 evrov, kar za igračo ni malo denarja, a LEGO izdelke zaradi zanimive izdelave in celotnega procesa ustvarjanja končnega izdelka, ocenjujemo drugače. V primeru McLarnove Formule 1 natančno sledenje linijam dirkalnika in predanost kreaciji delujočih komponent odtehta svojo ceno, ki bi lahko v prihodnje samo še rasla, kot pri preostalih zbirateljskih igračah. Če tudi sami uživate v sproščujočem in izobraževalnem sestavljanju LEGO kock, potem je lahko McLaren Formula 1 popolna izbira za popestritev prihajajočih zimskih dni, lahko pa predstavlja odlično darilo za ljubitelje največje motošportne serije, namreč božični prazniki so tik pred vrati.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button