AvtomobiliTesti

Hyundai IONIQ 5 Impression 73 kWh RWD

Akcijska 1980-ta, oglate oblike in sterilni prostori

Kaj če bi kultni Terminator v 1980-ta prišel kot prijazen kiborg in med ljudi delil informacije o prihodnosti, v kateri umetna inteligenca na čelu z mehanizacijo ne prevzame nadzora nad celotnim sistemom in praktično iztrebi človeštvo temveč v kar najboljšem naravnem razmerju sobiva s svojimi stvarniki? V kolikor bi se robo-človek dobrih namer pripeljal z vozilom, potem je med favoriti zagotovo Hyundai IONIQ 5, ki vsaj malo prehiteva dandanašnji oblikovalski jezik. Drži pa tudi, da je leto 2029, iz katerega se je Terminator podal v danes precej bolj oddaljeno 1984, skoraj pred vrati. Od kod IONIQ 5 pravzaprav ta svojevrstna podoba, ki ima gene še iz obdobja pred kultno akcijo režiserja Jamesa Camerona in Arnija z orožjem v roki (in robotom v glavi)? Za našega štirikolesnika se je vse pričelo na salonu v Frankfurtu leta 2019, ko so Korejci rahlo osupnili svet z razkritjem električne študije 45. Cifra izhaja iz takrat prav toliko let stare korejske ikone Hyundai Pony Coupe, škatlastega kupeja z brezčasno obliko. Vsaj po besedah poznavalcev. In po njej prevzetih linijah se je rodil futuristični koncept z nekaj odbitimi rešitvami, ki se je v zgolj dveh letih prelevil v pravcatega serijskega električarja – z ohranjeno retro-futuristično prezenco, a realnejšimi rešitvami.

V drevesnem deblu so modreci zapisali, da je IONIQ 5 električni kompaktni križanec v preprosti in minimalistični (retro) podobi. Identiteta izhaja iz časa, ko so asfalt grizle mestoma odsekane škatle na štirih kolesih s primerljivo kockastimi lučmi. Oblika, ki je zagotovo zanetila obilo gostilniških debat mojo malenkost bolj spominja na klasičnega 5-vratnega hatcha. Iz 1980-ih, če sem terminsko bolj eksakten. Vsake oči imajo seveda svojega malarja in tako nekateri prisegate na futuristično zasnovane avtomobile, spet drugi imate raje nekaj klasičnega pridiha iz »informacijsko poenostavljenega« 20. stoletja – IONIQ 5 ima in nudi oboje. Da je res križanec priča kar 16 centimetrska oddaljenost od tal, medtem ko z dolžino 4,6 metra prekaša prenekateri družinski SUV – tudi sorodnega Tucsona recimo. Če dodamo še Hyundaijevo električno namensko platformo E-GMP za temelj in okrogle tri metre medosja je govora o precej prostora v potniški kabini in dimenzijsko ne prav skromnem vozilu. Videz s fotografij pač malce vara …

Za razliko od konkurentov in električarjev nasploh je IONIQ 5 na voljo v »prečiščenih« barvnih odtenkih, brez kričečih odtenkov. Ste gledali filmsko franšizo Osmi potnik s Sigourney Weaver v glavni vlogi? Se spomnite prostorov sterilno čiste vesoljske ladje Nostromo v ničkoliko belo-sivih tonih? V sličnih barvnih finiših je na voljo IONIQ 5. Ste v dvomu? Če kazalec omočite z jezikom in pričnete listati »petkin« katalog, boste v zadnji tretjini papirovja naleteli na barve kot so atlasovo bela, fantomsko črna, lucidno modra, mistično olivno-zelena, digitalno zelenomodra, kibernetsko siva, galaktično siva in utrinek mat siva. Prevode sem nanizal dobesedno, medtem ko v katalogu najdete zgolj angleška poimenovanja, razumljivo zakaj. Vrnimo se raje k prezenci Ioniqove petice.

Sled baterije v dnu karoserije, ki praktično vsakega električarja sili v višjo oddaljenost od tal, so oblikovalci sprostili vmesni prostor med nogami potnikov iste vrste. Ta poveča komoditeto, a vendarle se zdi, da bi jo pri določenih »štromarjih« velikokrat lahko uporabili še bolj praktično – Korejci so jo, tokrat recimo s premično osrednjo konzolo. Sodobni (električni) avtomobil je zaradi izgube zvoka izpod motornega pokrova namreč obravnavan kot počitniška mobilna garsonjera, kjer je prav vsak kotiček smiselno premišljeno zapolniti, medtem ko po drugi plati namenske prostorske vrzeli optično povečajo prostor. In čar IONIQ 5 je poleg njegove podobe zagotovo ambient. Že večkrat sem pisal, da štirikolesni električarji trpijo za oblikovnim sindromom »prepričaj z obliko in multimedijsko kabino«. Tu naš naelektreni korejec meče kost(i) konkurentom, saj je oblikovno dovolj zanimiv, medtem ko celotno zgodbo uspešno nadgradi udobju in pametnim rešitvam podrejen ambient. Ta je bil v testnem vozu zares poln rešitev, ki smo jih prednostno vajeni pri najbolje založenih vozilih na trgu – z izjemo butičnih in večkrat dražjih štirikolesnikov.

Bivalno ugodje med drugim tvorijo prijetni v vse smeri pomični usnjeni sedeži s funkcijo počivalnika (za tiste polurne postanke na hitrih polnilnicah), vzdolžno pomična zadnja klop z nastavljivim naklonom hrbtišča ter dva 12,3-palčna digitalna zaslona recimo. Preostale tipke in prikaz na ekranih je povzet po najsodobnejših Hyundai modelih, katerim je pot utrl zdaj morda malce manj futuristični Tucson. V primeru izbire najbogatejšega sklopa opreme Impression boste v vozilu med drugim našli še funkcijo V2L (Vehicle-To-Load), ki omogoča 220-voltno napajanje zunanjih električnih naprav, paket inteligentnih asistenčnih sistemov, 360-stopinjsko kamero okolice vozila, osvetlitev ambienta v 64 barvah in električne potopne vratne kljuke. Prav čeden pušeljc dobrot, kajne?

Vseeno sem med prijateljevanjem z IONIQ 5 naletel na trpko pomanjkljivost, ki jo moram deliti z vami. Celotni napredni, sodobni in digitalni tehniki navkljub so inženirji iz Seoula pozabili na ključno reč – avtomobil namreč nima zadnjega brisalca stekla. In verjemite, v deževno-snežnih razmerah ga boste pogrešili kot pišče svojo kurjo mamo. Zakaj oz. čemu so jo ne-namestili, nobenemu v uredništvu ni jasno. Bi morda metlica kazila galaktično podobo?

K sreči je bila bolj praktična in zemeljska pogonska tehnika vozila, ki jo tvorita večja 800-voltna baterija s 73 kWh (osnovna ima 58 kWh) in elektromotor na zadnji kolesni osi z močjo 168 kW (229 KM). Izbira uvoznika za tovrstno kombinacijo ni naključje, saj bodo podalpski kupci le redko doplačali dodatne štiri tisočake za še bolj zmogljiv štirikolesni pogon, čigar tehnikalije so odvisne veličine baterije. Mi lahko potrdimo, da smo v druženje prejeli uporabno pogonsko dvojico, ki v teoriji (WLTP podatki) zagotavlja do 480 kilometrov brez vstavljanja električnega kanila, žal pa smo v zimskih razmerah vseeno dosegli zgolj dobrih 300 mestnih kilometrov in krepkih nekaj deset manj avtocestnih. Mraz in akumulatorji že od nekdaj pač ne hodijo vštric, zato avtocestna poraba 28 kWh na sto prevoženih ne preseneča. Pri 115 km/h in Eco profilu je srkanje elektrike še vedno znašalo krepkih 23 kWh na sto kilometrov. Spodbudnejša je vozna dinamika, saj zadnji pogon pokaže svojo agilnost v prav vsakem trenutku, vendar pozor. IONIQ 5 je težak dve toni ter posledično umirjen in eleganten voz, ki ne mara zajemati zavojev z veliko žlico, zato pretirano okretnost odmislite.

Terminatorjev štirikolesnik z elementi Nostroma seveda ni buget avtomobil za cenene remake filme, zato cena s skoraj 60 tisočaki morda ne preseneča toliko kot bi sicer. Celotna zgodba IONIQ 5 se prične pri 45 tisočakih, kolikor velja najbolj skromna (tako s konjenico kot kilovatnimi urami) odmerjena različica. Večja baterija doda štiri tisočake, medtem ko je preskok med opremljenostjo za Hyundai nenavadno visok in znaša kar devet tisočakov. Drži pa tudi, da takole zabeljen IONIQ 5 pokori domala vso konkurenco, saj si deli večino dobrot s premijsko ozaljšanim Santa Fe plug-in hibridom.

4 kulske

Fotrov kotiček

Tako odbit, da ga človek mora imeti rad. Klasična in nekje v spominu zasidrana oblika družinskega hatcha na futurističen crossover način obrača glave in bo z lahkoto prekrmarila skozi aktualno morje brezizraznih štirikolesnih kreacij. Seveda IONIQ 5 ni brez napak. Njegova visoko zmogljiva 800-voltna baterija povzroča preglavice na (z naše strani preizkušenih) 400-voltnih hitrih polnilnicah s 50 kW moči, saj tehnika ne omogoča ustreznega transformiranja iz enega na drug napetostni nivo. Tako smo ali obtičali celoten delovnik ali na izmeničnem toku z 11 kW ali obiskali eno izmed res hitrih DC polnilnic, ki akumulator od 10 do 80% nasitili v 17-ih minutah. Testnež namreč sprejme infuzijo v veličini kar 233 kW.

Korejci so IONIQ 5 ustvarili kot nekakšnega glasnika prihajajoče električne dobe znamke in lahko jim zgolj podam roko in priklonim svojo bučo. Če pogledate nabor opreme v osnovni garderobi Style bodo konkurenti videti smešno dragi in bizarno ogoličeni, da o premijskih elementih ob sicer neskromnem doplačilu devetih jurjev niti ne pričnem. Hyundai je vrgel elektrificirano rokavico in letvico postavil sila visoko. Kdo od konkurentov si bo prvi upal stopiti v ring in dostojno odpeljati rundo ali dve?

Blaž Likovič
foto: caranduser.com, Hyundai

HVALIMO:
+ Reinkarnacija oblike izpred pol stoletja na resnično futurističen način.
+ Kockasta svetila. Pozdravljena 1980-ta!
+ Serijska oprema osnovne različice prekaša doplačljiv nabor konkurentov.
+ Prostornost s premišljeno rabo ambienta.
+ Prtljažnik pogoltne kar 770L.
+ Sedeži prve vrste so dejansko počivalniki.
+ Zadnji pogon pričara nasmeh tudi nasprotnikom elektrifikacije.
+ Solarna streha. Nepomemben bombonček, ki donira volt ali dva v elektro špajzo.
+ Praktičen in uporaben avtomobil na ekstra modernističen način.
+ 220V napajanje zunanjih naprav je bila domena premijskih SUV velikanov ali namenskih terencev. Zdaj ne več …
+ Potopne vratne kljuke. Niso bistvene, so pa kul.

GRAJAMO:
– Odsotnost zadnjega brisalca zagreni celotno sicer še vedno odlično izkušnjo.
– Poraba. Dve toni na tehnici in osnovni zakoni fizike terjajo energijo.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.635 / 1.890 / 1.605
Medosna razdalja (mm) 3.000
Prostornina prtljažnika (l) 770 (+ 57L spredaj)
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 2.065 / 2.430
Elektromotor Trifazni sinhroni
Največja moč 168 kW (228 KM)
Največji navor 350 Nm
Največja hitrost (km/h) 185
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 7,3
Kapaciteta baterije (kWh) 73 (neto)
Doseg (kombiniran režim) 476 – 507 km
Poraba (kombiniran režim) 17 – 18 kWh / 100 km
Poraba na testu 22,5 kWh / 100 km
Cena osnovnega modela (v EUR) 58.560
Cena testnega modela (v EUR) 59.210
Uvoznik Hyundai Avto Trade d.o.o.
Spletna stran www.hyundai.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button