AvtomobiliTesti

Hyundai Kona Electric 39,2 kWh Impression

Osvežitev električnega križanca s korejskega polotoka je prinesla privlačnejše oblikovanje in ohranitev konkurenčnosti.

Svet električnih avtomobilov se je v zadnjem času nepredstavljivo hitro razvil, zato nam je odpuščeno, če smo mislili, da je Hyundai Kona Electric eden izmed starejših električnih avtomobilov tega razreda, vendar so minila zgolj slaba štiri leta, odkar se je pojavil kot pionir s preko 500 kilometri dosega in izredno privlačno ceno. Hitro je postala Hyundaijev prodajni adut, ki je poleg povsem električne, na srečo največjih elektro dvomljivcev, na voljo tudi s klasičnimi in hibridnimi motorji.

Trg električnih avtomobilov je od njene premiere doživel razcvet in obrodil številne impresivne nove modele, kot je denimo Hyundai Ioniq 5 iz enakega hleva, ki je predstavil vznemirljivo naslednjo evolucijo električnih avtomobilov. Kljub vsemu, Kona Electric ostaja zelo močan tekmec v svojem razredu, še posebej po nedavni osvežitvi, ki je prinesla oblikovne in tehnološke dobrote, da bi ohranila korak s hitro razvijajočo se konkurenco. V ponudbi ostajata dve izvedenki: osnovna različica s 100 kW (136 KM) in 39,2 kWh baterijo, dovolj za največ 402 kilometrov dosega, s kakršno smo se družili tudi mi ter močnejša različica s 150 kW (204 KM) in 64 kWh baterijo, ki omogoča kar 619 kilometrov dometa.

Spremembe so sicer manjše in se osredotočajo predvsem na oblikovanje, ki mu daje videz brez sprednje maske, kar so v zadnjem času prevzeli mnogi električni avtomobili. Tako kot veliko modernih električarjev, tudi Kona Electric nima svojega značaja in prepoznavnega obraza. Na dinamiki električnega pogonskega sklopa ni bilo storjenega veliko, razen nekaj popravkov programske opreme, vendar imamo pri tej prenovljeni Koni Electric priložnost, da jo lahko ocenjujemo po tem, ko se je segment hitro razvijal in lahko potrdimo, da se korejski križanec še vedno zelo dobro obnese.

Zmogljivejša Kona Electric je bila nagnjena k temu, da sta se sprednji kolesi zaradi prevelike nenadne količine navora, kar 395 Nm, in premalo oprijema, zvrteli v prazno. Pri manj zmogljivem modelu je bila ta težava sicer manj prisotna, a po nedavnih izboljšavah je skoraj neopazna. Moč in navor sta veliko manj udarna; elektromotor je še vedno živahen, vendar je sedaj malenkost bolj ukročen. Le če od pnevmatik zahtevate veliko več kot je smiselno, recimo na vlažni podlagi, boste z lahkoto narisali črte na cesti. Pohvalna je tudi ohranitev obvolanskih ročic za štiristopenjsko prilagajanje regenerativnega zaviranja, kar omogoča enostavno nastavljanje najbolj optimalnega zaviranja in skoraj eliminira potrebo po zaviranju s klasičnimi zavorami, obenem je pri spustih privarčevana večja količina energije.

Štiri najbolj kulske

Kona Electric ima tri zelo značilne načine vožnje: Eco, Normal in Sport. Odzivnost se med tremi različicami opazno spreminja, prav tako se spremeni živahnost grafik na posodobljenem digitalnem prikazovalniku instrumentov. Celoten zaslon, ki se ob izbiranju športnega načina obarva rdeče, vzbuja nasmeh in je dobrodošel odmerek značaja v kabini, ki je bolj funkcionalna kot elegantna. Vseeno gre pohvaliti odmik od sodobnega minimalizma, namreč v notranjosti se že po prvi vožnji počutite kot doma, saj je vse razporejeno z mislijo na uporabnika, s pregledno postavitvijo in fizičnimi hitrimi gumbi za najpomembnejše funkcije.

Kona Electric v eno celoto dobro združuje udobno vožnjo in vodljivost. Vse to je varno in predvidljivo, vendar še vedno zahteva stalno pripravljenost voznika. Vsekakor ne gre za športni avtomobil, vendar je dobro premišljen, da kljub svoji nelagodni višji legi in obliki križanca ponuja nekaj užitka za volanom, vsaj pri poskočnem speljevanju med semaforji. Na splošno je Kona Electric križanec udobnih in prefinjenih voznih lastnosti, edino področje, ki bi ga lahko izboljšali, vsaj pri naslednji generaciji, je precej nejasno krmiljenje, usmerjeno lahkotni vožnji in ne uživanju v zavojih.

S Kono smo na testnem ciklu potovali brez kakršnihkoli varčevalnih potez vožnje in je kljub temu brez večjih zapletov presegla 300 kilometrov dometa, četudi so bile dosežene avtocestne hitrosti, kabina je bila polna posadke in nekaj prtljage, zavoji pa so bili speljani entuziastično. Poraba električne energije je sicer presegla najvišjo mejo podano s strani proizvajalca (15 kWh) in znašala malenkost preko 16 kWh, kar je za avtomobil takšnega kova več kot odlično. Če upoštevamo vse obremenitve, bi z varčnejšo vožnjo v mestnem okolju z lahkoto dosegli obljubljenih 400 kilometrov dometa.

Sicer so do višjih številk dosega v večji meri prišli z vgradnjo novih pnevmatik z zmanjšanim kotalnim uporom in povsem verjetno je pripomogla tudi bolj zglajena sprednja maska. Čeprav Kona Electric morda ni več najbolj svež model v razredu, se še vedno odlično kosa z novejšimi tekmeci in ohranja odlično razmerje med kakovostjo in ceno. S temi izboljšavami, še posebej pri dometu različice s 64 kWh baterijo, lahko električna Kona postane resnično uporaben prvi (ali celo edini) avtomobil pri hiši, manjši brat pa tudi ne zaostaja veliko in je še vedno odlična izbira za tiste, ki letno prevozijo manj kilometrov ter le občasno zaidejo na daljša potovanja.

Kono Electric po različnih preizkušenih električnih avtomobilih uvrščam med sam vrh najbolj priljubljenih, kajti močno me je navdušila že v prvi originalni izvedbi, po prenovi pa dokazuje, da je ne glede na starajočo tehnologijo še vedno kompetentna izbira. V enem paketu združuje vse pomembne lastnosti odličnega družinskega multipraktika.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Kljub manjši bateriji je električne avtonomije več kot dovolj.
+ Uporabniku prijazna kabina ima prijeten ambient, s poudarkom na udobju.
+ Razmerje med opremo in ceno ob upoštevanju popustov.

GRAJAMO:
– Prtljažni prostor je razmeroma utesnjen, nadomestnega pod sprednjim pokrovom pa ni.
– Zaradi baterije na dnu vozila, je voznikov sedalni položaj nekoliko previsok.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.180 / 1.800 / 1.570
Medosna razdalja (mm) 2.600
Prostornina prtljažnika (l) 332 – 1.114
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.668 / 2.020
Elektromotor Trifazni sinhroni
Največja moč 100 kW (136 KM)
Največji navor 395 Nm
Največja hitrost (km/h) 155
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,7
Kapaciteta baterije (kWh) 39,2
Največji doseg (km) 407
Poraba (mesto / kombiniran režim) 10,6 – 15,0 kWh / 100 km
Poraba na testu 16,1 kWh / 100 km
Čas polnjenja (3-fazni polnilnik / 11 kW)

 

4 ure 50 minut
Čas polnjenja (s hitrim polnilnikom / 100 kW) 54 minut (do 80 odstotkov kapacitete)
Cena osnovnega modela (v EUR) 36.880
Cena testnega modela (v EUR) 43.840
Uvoznik Hyundai Avto Trade d.o.o.
Spletna stran www.hyundai.si

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button