MotocikliTesti

Honda CRF1100 Africa Twin

A rečemo kakšno o zaupanju? Zaupanje je v življenju zelo pomembna vrlina, veščina in občutenje. Zaupanje je pomembno v kateremkoli medčloveškem odnosu. Bistveno je v partnerski zvezi, prijateljstvu ali poslovnem odnosu. Zelo pomembno pa je tudi zaupanje med človekom in strojem.

Osebno imam z vzpostavljanjem zaupanja v življenju nekaj težav. Ne zaupam hitro. Ljudem sploh ne, stroju sicer nekoliko lažje. Po mojem pa še nikoli nikomur ali ničemur nisem zaupal tako hitro in v tolikšni meri, kot temu motociklu. Honda CRF1100 Africa je ta motocikel. Na prvi pogled sicer izredno velik, celo malenkost zastrašujoč stroj, se po nekaj kilometrih vožnje izkaže za nekaj povsem drugega. Zelo hitro sem dobil občutek, kot da vozim kakšno 250-kubično »kroso«, ne pa 240 kilogramov težke mrcine. Res absurdno, česa takšnega še nisem doživel. Vozil sem že nekaj avanturističnih strojev. Vsi so videti veliki, robustni in težki in večinoma se tako tudi peljejo. Ampak ne Africa. Africa je lahkoten, agilen, igriv, a hkrati ekstremno zmogljiv stroj, ki se zagotovo najbolje počuti izven utrjenega terena.

Priznam, da spadam med tiste motoriste, ki z asfalta ne zapeljejo najraje. Ideja se mi sicer dopade, a sem imel vedno občutek, da se bom po nekaj metrih pobiral iz blata ali se otresal peska. Enostavno si ne bi oprostil, če Africe ne bi vseeno zapeljal tja, kamor se počuti najbolje. Honda Africa Twin je doma na brezpotjih. Doma je v blatu, na skalah, na pesku. Ima neskončen avanturistični pedigre in dobil sem občutek, da mi hoče to tudi pokazat. Zdelo se mi je, kot da mi prigovarja. Če bi znala govorit, bi rekla »dej, greva, prisežem, da bo zabavno, samo zaupaj mi«. In sem ji. Izbral sem zelo zahteven teren, izbral sem peskokop. Mivkast pesek, pod njim večji kamni, ki mimogrede spodnesejo kolo. Zaupal sem ji in že zelo dolgo se nisem tako ekstremno zabaval. Zadek je ves čas poplesaval, a niti v enem trenutku se mi ni zdelo, da me hoče vreči iz sedla in zabavo prekiniti. Kot kak razigran žrebiček se je dvigovala na zadnje kolo in poskakovala čez manjše kupe peska. Priznam, da sem potuho sicer iskal z izbiro načina vožnje, ki delovanje motorja in zavornega sistema prilagodi terenu, a ni zato izkušnja vredna nič manj. Zdelo se mi je, da hoče še več, da se Africa zabava še bolj kot jaz. Iz kamnoloma se je dvigoval prah in razlegal značilen zvok 1100-kubičnega štiritaktnega dvovaljnika, ki mimogrede razvije dobrih 100 konjev.

Dve uri sta minili v sekundi in pol. In z največjim veseljem bi še, če ne bi nad kamnolom padel mrak. Običajno bi se domov vrnil po cesti, ampak se mi je v tistem trenutku to zdelo ekstremno neumna ideja. Barjanski kolovozi in šotaste njive so bili bistveno boljša izbira. Pa še edinstvena priložnost za opazovanje zares lepega jesenskega sončnega zahoda. Dan je bil popoln, sklenil sem novo prijateljstvo, Africi sem popolnoma zaupal in zdelo se mi je, da tudi ona hvaležno zaupa meni. Honda CRF1100 Africa Twin pa ni samo vrhunski enduro stroj, je tudi tehnološko dovršena mojstrovina. Ne samo v mehanskem smislu, opremljena je s kopico sodobnih pripomočkov, tudi s tempomatom in velikim, preglednim barvnim zaslonom, ki prikazuje vse vozniku pomembne informacije.

Težko sploh najdem kakršnokoli pomanjkljivost. V bistvu mi gre še najbolj na jetra dejstvo, da sem jo moral po nekaj dneh vrnit. Honda CRF1100 Africa Twin je izredno trpežen, hvaležen in izjemno zanesljiv motocikel. Dvovaljnik je vrhunski, menjalnik na nikogaršnje presenečenje prav tako, ergonomija je prava poezija. In vse to za ceno, ki se mi zdi celo prenizka. Zares, Africa je eden redkih motociklov, ki si je zaslužil moje brezpogojno zaupanje.

Rok Rabič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ enostavna in trpežna zasnova
+ vrhunski menjalnik (v resnici kar cel pogonski sklop)
+ ponavadi mi gredo elektronska pomagala na živce, v tem primeru pa delujejo povsem intuitivno in neinvazivno
+ cena

GRAJAMO:
– pograjal bi samo nerodno nameščena stikala za tempomat. Nameščena so pod ročico plina.
– Nizek vizir. Africa Twin ni za na avtocesto.

TEHNIČNE SPECIFIKACIJE

 

Vrsta agregata Tekočinsko hlajeni, 4-taktni, 8-ventilski, vrstni dvovaljnik
Prostornina (ccm) 1084
Največja moč pri vrt./min. 75 kW (102 KM) pri 7500 vrt./min.
Največji navor pri vrt./min. 105 Nm pri 6250 pri vrt./min.
Zagon Elektronski
Vbrizg goriva Elektronsko
Medosna razdalja 1575
Menjalnik Šeststopenjski
Višina sedeža (mm) 870/850mm nastavljiv (opcija nižji sedež 825-845mm, višji sedež 875-895mm)
Teža (kg) 229 kg
Posoda za gorivo (l) 18,8 l
Pnevmatika spredaj 90/90-21M/C 54H
Pnevmatika zadaj 150/70R 18M/C 70H
Najvišja hitrost (km/h) cca. 180 km/h
Cena testnega motocikla (v EUR) cca. 14.500
Uvoznik AS Domžale motocenter d.o.o.

GALERIJA

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button