MotocikliTesti

Honda CL500

“Luštkan”

Zanimivo, da so pamži skoraj vseh živalskih vrst, ki jih lahko opazujemo s prostim očesom, neverjetno srčkani. Celo taki, ki so kot odrasli primerki skoraj popolnoma odvratni (vsaka nevedba je zgolj odraz avtorjevega subjektivnega mnenja – odrasel komodoški varan se voljni pripadnici njegove lastne vrste zdi verjetno povsem prikupen). Čemu?

Da jih pripadniki njihove vrste ne pojedo takoj? Sodeč po kopici dokumentarnih filmov, povsem neučinkovita taktika. Da jih pripadniki ostalih vrst ne pojedo takoj? Bi potegnil povsem enak zaključek. Zakaj zavraga pa so vsi mladički tako presneto luštkani?! Mogoče pa niso. Mogoče je vse le v naših glavah. Če povprečnemu in čustveno ne tako zakrnelemu homo sapiensu pod nos pomolite kakršnokoli živo bitje z neproporcionalno veliko glavo ter očmi in malimi ustki in okončinami, boste v njem prebudili instinkt po zaščiti in vzgoji. In skorajda povsem enak menahinzem deluje tudi pri neživih entitetah. Tudi mehanskih.

Majhne dimezije, prijetni in posrečeni zvoki, preprosta in všečna zunanjost in simpatično privlačna svetilna telesa. Ste sestavili mentalno predstavo? Honda CL500! Prikupen mali motocikel, ki so ga odeli v šik oblačila uličnega skremblerja. In kombinacija je zares privlačna.

Retro začimbe vsepovsod – navzgor zavihnjen izpuh, razgaljen okvir, prešiti sedež, po starošolsko zaobljen rezervoar, špartanska armaturka in velik žaromet v vsem svojem sijaju. Takole na pvi pogled bi težko verjeli, da gre za dobra dva metra dolg in slabih 200 kg težak motocikel. Tudi, ko ga enkrat okobalite, občutek lahkotnosti in okretnosti ne izvodeni. Vožnja je prijetna, nezahtevna, rokovanju pri parkiranju pa bodo kos tudi nižjerasli motociklisti z manj mišične mase.

Za mobilnost skrbi 471-kubični štirivaljnik. Slabih 50 vrancev je ravno dovolj tako za ležerno vijuganje do bližnjega letnega vrta, kakor tudi za malce bolj entuziastično premetavanje med gosrkimi serpentinami. Tudi vožnja po avtocesti znotraj zakonskih omejitev je povsem spodobna. Nekih strašnih hitrostnih rekordov s CL500 ne boste podirali. Se pa simpatična konjenica oddolži s prožnostjo – šesta prestava lepo “vleče” že od 50 km/h – in skromnim apetitom, saj se na 100 prevoženih kilometrov zadovolji zgolj s polčetrtim litrom neosvinčene kapljice.

Vas skrbi, da bi z novim CL-om premlo izstopali? Le brez panike. Katalog dodatne opreme je pisan in obširen. Na njem se znajdejo cela kopica karoserijskih dodatkov, stopalk, potovalnih torb, ogrevanih ročic in tudi 30 mm višji sedež. Priporočljivo za višje rasle uporabnike. Pri mojih 184 cm sem bil že rahlo čez mejo udobja pri malce daljših dnevnih izletih.

Drugače pa je bilo druženje s Honda CL500 prijetno … in ja, luštkano. S svojim karakterjem je najbolj primerna za začetnike in ne tako izkušene uporabnike, ki jim motocikel predstavlja modni dodatek.

Povedano po “motociklistično” – če naokrog prevažate svojega partnerja kateregakoli spola, ki ima neznansko željo voziti lasten motocikel, vi pa veste, da potrebuje še veliko vaje … Honda CL500 bo kar pravšnji nakup.

Aleš Majerič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Prikupen
+ Skromna poraba
+ Prožnost agregata
+ Cena

GRAJAMO:
– LCD prikazovalnik je bil nekoliko težje berljiv na neposredni sončni svetlobi.

Tehnični podatki:

Vrsta agregata tekočinsko hlajeni, 4-taktni, 4-ventilski, dvovaljni
Prostornina (ccm) 471
Največja moč pri vrt./min. 34,3 kW (46,2 KM) pri 8.500
Največji navor pri vrt./min. 43,4 Nm pri 6.250
Zagon električni
Vbrizg goriva elektronski vbrizg PGM-FI
Medosna razdalja 1.485
Menjalnik 6 prestav
Višina sedeža (mm) 790
Teža (kg) 192
Posoda za gorivo (l) 12 l
Pnevmatika spredaj 110/80R19M/C 59H
Pnevmatika zadaj 150/70R17M/C 69H
Najvišja hitrost (km/h) 165
Cena testnega motocikla (v EUR) 7.490,00
Uvoznik AS Domžale Moto center d.o.o.
Spletna stran www.honda-as.com

Povezani članki

5 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button