MotocikliTesti

Honda CB650R ABS+TCS

No comment

Naslov tega skromnega sestavka sem tuhtal dolgo. Po glavi so se mi podili goli ljudje, volkovi, ovce, zelenci (kot ljudje začetniki), prekaljeni mački (takisto ljudje, vendar izkušeni), gora Fuji, rdeča pika in kolerična samurajka.

Zgolj hišni nadimek CB650R ne obeta nič pretresljivega. Nagec iz dežele vzhajajočega sonca. Namenjen začetnikom, manjšim motociklistkam oziroma motociklistkam, nedeljskim voznikom, ki se z enoslednimi vozili vozijo strogo po omejitvah in dajejo prednost opazovanju okolice, kot pa adrenalinskim užitkom. Skratka, krotka zver.

Hja … Drži, da je s svojimi 200 kilogrami lahka, kompaktna in okretna. Z 80 cm višine sedeža prijazna tudi do nižjeraslih primerkov, z devet tisočaki pa dostopna tudi manj premožnim. A mična Aziatka skriva še vse kaj drugega.

Zunanjost je všečno začinjena. Trendovski žaromet, agresivne linije, prirezan izpuh in ponosno razkazovanje pogonskega agregata. 649-kubična konjušnica gosti, reci in piši, 95 živinčet! Motor je pregovorno prožen. Pri nizkih vrtljajih omogoča ležerno vozakanje brez pretiranega nadlegovanja menjalnika, če pa se upravitelju zahoče, se lahko v trenutku spremeni v pravo malo pošast, ki se po ravnem z lahkoto kosa z večjimi vrstniki.

Z odločnimi ožemanjem ročice za plin se CB650R z mesta do 100 km/h prikoplje v dobrih treh sekundah. Dvestotico doseže dobrih dvanajst sekund kasneje, hlevska orgija pa se zaključi pri 235 km/h. Če navajam relevantne vire.

Za sezono 2023 so CB650R japonski inženirji namenili izboljšane prednje vilice. Krmilo so vprid boljši ergonomiji pomaknili malenkost bolj naprej. Prenovili so LCD prikazovalnik, ki sedaj podatke posreduje bolj jasno in izrazito. Za nameček so pod sedež skrili USB-C vtičnico in se malenkost poigrali s plastikami okrog sedeža. Vse skupaj si lahko omislite v štirih barvnih različicah.

Vožnja je prijetna. Krmilo ravno prav široko. Položaj rahlo nagnjen naprej. Lahko lenarite. Ko sem lahkotno križaril po naših magistralkah, me je večkrat navdal občutek, da sedim na kakšnem 300-kubičnem motorju. Le rahel zasuk ročice za plin me je prepričal, da prvi vtis vara. Mirno se lahko zapodite za kakšnim prepotentnim superšportnikom in mu izprašite rit (seveda v okvirih cestno prometnih predpisov). V kritičnih situacijah bosta na pomoč priskočila dvokanalni ABS in Hondin sistem proti zdrsu zadnjega kolesa.

Izdatneje je poskrbljeno tudi za to, da bo vaša CB-jka še bolj vpadljiva in razpoznavna. Obsežen katalog dodatne opreme ponuja kopico karoserijskih dodatkov, kit za hitro prestavljanje, ogrevanje ročic, vetrobransko steklo, torbe za rezervoar in sedež. Posamično ali pa združeni v štiri različne pakete opreme.

Skratka, lahko je plaha dama, lahko je glasna feministka. Lahko vas razvaja in čohlja, povsem brez težav pa vam naloži kakšno čez tazadnjo … Honda CB650R. Pa še polovico premoženja vam ne bo pobrala, če se vam bo slučajno zahotelo druge.

Aleš Majerič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Všečen na pogled
+ Lahko vodljiv (primeren za začetnike)
+ Cena

GRAJAMO:
– Manj primeren za visoko rasle
– Nekoliko subtilen zvok izpuha
– Neudoben zadnji sedež

Tehnični podatki:

Vrsta agregata Tekočinsko hlajeni, 4-taktni, vrstni 4-valjnik, 16 ventilski, DOHC
Prostornina (ccm) 649
Največja moč pri vrt./min. 70kW (95 KM) pri 12.000
Največji navor pri vrt./min. 63Nm pri 9.500
Zagon električni
Vbrizg goriva elektronski vbrizg PGM-FI
Medosna razdalja 1.450
Menjalnik 6 prestav
Višina sedeža (mm) 810
Teža (kg) 202,5
Posoda za gorivo (l) 15,4 l
Pnevmatika spredaj 120/70-ZR17
Pnevmatika zadaj 180/55-ZR17
Najvišja hitrost (km/h) Nad 200
Cena testnega motocikla (v EUR) 8.990,00
Uvoznik AS Domžale Moto center d.o.o.
Spletna stran www.ascenter.si

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button