MiniatureTesti

HobbyDesign Singer DLS Porsche 911 “unboxing”

Glede na vprašanja in odzive na pretekle prispevke o avtomobilskih maketah, smo se odločili, da tokratno maketo predstavimo od začetka njenega nastajanja prek nekaterih podrobnosti, o izdelavi do končnega izdelka.

V tokratnem prispevku vam bomo predstavili t. i. “unboxing” makete kitajskega proizvajalca HobbyDesign. Maketa, ki predstavlja Singerjevo mojstrovino DLS, je za razliko od do sedaj predstavljenih maket izdelana iz poliesterske smole in v omejeni izdaji, na kar nas opomni tudi napis na škatli. Škatla sama je precej preprosta in glede na kompaktno velikost skriva zelo veliko sestavnih delov, kar je za makete izdelane iz t. i. resinske smole precej redko.

Vsebina škatle je, za razliko od njene zunanjosti, precej bolj impresivna. Kot se za ta cenovni razred makete spodobi, je le-ta sestavljena iz odlitkov smole, foto jedkanih kovinskih delov za dodatno ponazoritev detajlov, stekel iz celoluidne folije z že pobarvanimi črnimi robovi (katere so hkrati odlične zaradi izjemne prosojnosti in izgleda in hkrati izjemno slabe zaradi težkega prilagajanja ravnih stekel glede na okrogline karoserije), pnevmatik, nalepk in pa zelo skopih navodil za sestavo.

Kot je v navadi pri maketah iz resinske smole, le-te ponavadi ne vsebujejo sestavnih delov, ki so skriti pod motornim pokrovom, tudi pri Singerju je to delno res, je pa tokrat HobbyDesign vseeno dopustil možnost odprtja motornega pokrova in vsaj detajle zgornjega dela motorja, detajli podvozja in vzmetenja, pa so vseeno zgolj odliti v dno makete in niso detajlirano ponazorjeni, kot je to denimo primer pri nedavno predstavljeni maketi Huayre.

Odlitki iz poliesterske smole so vrhunski, na vseh so s filigransko natančnostjo upodobljeni tudi najmanjši detajli in zaradi tega je priprava na barvanje precej olajšana. Odlitki karoserije so brez najmanjše napake in povsem brez prelitkov (odvečnega materiala na robovih). Edina pomanjkljivost je globina rež med različnimi karoserijskimi deli, kar pa se pri izdelavi makete z malo truda lahko popravi.

Sledijo sestavni deli iz foto jedkane kovine, kot je za proizvajalca HobbyDesign v navadi so ti, tako kot odlitki, vrhunske kvalitete in vključujejo detajle na zavorah, motornem pokrovu, notranjosti, varnostne pasove, obrobe okoli oken in ploščico z opisom makete.

Nazadnje je tu še list z nalepkami, ki vsebuje podrobnosti za stikala na armaturni plošči, števce, ponazoritev karirastega blaga za sedeže, oznake za pnevmatike in zavorne čeljusti, embleme, logotipe in pa dizajnerske nalepke za zunanjost avtomobila. Le-teh pa je toliko, da lahko ponazorimo različne barvne kombinacije zunanjosti.

V škatli je sicer prisoten tudi nekakšen poskus navodil za izdelavo makete, vendar so ta tako slabi, da si podrobnejše predstavitve ne zaslužijo in bo glede na izkušnje na osnovi njih izredno težko dokončali opisano maketo.

Glede na vse opisano lahko pričakujemo, da bo končni izdelek izjemo detajlirana maketa kultnega avtomobil, ki pa zaradi zelo slabih navodil zahteva ogromno izkušenj, domišljije in potrpljenja pri izdelavi. Če bo temu res tako boste lahko preverili v bodočih prispevkih o izdelavi makete.

Matej Grofelnik
foto: caranduser.com

Tehnične podrobnosti makete:
Proizvajalec: HobbyDesign
Model: Singer Porsche DLS
Merilo: 1:24
Material: poliesterska smola, guma, jedkana kovina
Št. sestavnih delov: cca. 100
Cena: 189 evrov, pri tem je potrebno poudariti da glede na omejeno izdajo maketa ni več na voljo za nakup pri uradnih prodajalcih in zato obstaja možnost da je trenutna cena še nekaj višja.

Prednosti:
+ Kakovost resinskih odlitkov
+ Kakovost kovinskih sestavnih delov
+ Detajlirana karoserija in notranjost
+ Ekskluzivnost tako makete kot tudi avtomobila ki ga ponazarja
+ Raznolikost nalepk za karoserijo
+ Prosojnost prozornih delov in že narejeni črni robovi na steklih

Slabosti:
– Pomanjkanje detajlov na podvozju
– Manjkajoče vzmetenje
– Ravni prozorni deli ki se težko prilagodijo oblinam karoserije
– Cena
– Navodila

Povezani članki

2 komentarjev

    1. Primerjati ti dve maketi med sabo je skoraj nemogoče ampak vseeno, Revell makete so primerne tako za začetnike kot tudi za izkušene maketarje, medtem ko AlphaModels nikakor ni primeren za začetnike. Je pa mogoče tudi iz Revell makete iztisniti nekaj detajlov in je lahko končni izdelek zelo dober. So pa kljub vsemu detajli, ki jih ponuja AlphaModels na precej višji ravni, ob upoštevnju teh dodatnih detajlov (uporaba kovinskih setavnih delov, raznolikost nalepk,…) in ravni kvalitete sestavnih delov in prileganja le teh višja cena povsem upravičena.
      Poleg vsega naštetega je kljub vsemu potrebno omeniti tudi da Revellova maketa predstavlja klasično 911 Carrero, AlphaModels pa Singerjevo reinkarnacijo tega avtomobila kar pomeni da tema avtomobiloma razen osnovne karoserije ni skupno nič drugega.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button