Gospodarska vozilaTesti

Ford Transit Custom Kombi L2 2.0 TDCi Trail

Kam z družino? V Transita!

Kako rešujete zagate, ko se vam na pot povabi več kot pet pripadnikov rase homo sapiens? Ali pa, ko vas golobrada mladež prosi, če lahko pred nočnim klubom poberete njo/njega in še nekaj prijateljev, ki jih je začuda „zgolj“ pet, šest … ali sedem, osem? Kaj pa, ko vas boljša polovica nažene po nakupljene „malenkosti“ v bližnjo pohištveno trgovino, prijazni prodajalec pa z viličarjem z nasmeškom te „drobnarije“ vozi ravno v vašo smer … kjer ste edini?

Hja, limuzine odpadejo, SUV-ji in karavani so premajhni. Kombi! Iskreno povedano, se že dalj časa ukvarjam z misterijo, zakaj proizvajalci ukinjajo program enoprostorcev in (marsikje) tudi kombijev. Smo kot vrsta res zašli in smo mnenja, da so okorni SUV-ji prava rešitev? Okej, razumljivo, če štejete 70 let ali več, ampak vsi ostali?

Fordov Transit Custom je kombi v svojem prvinskem poslanstvu. Vozilo, kamor boste brez težav posadili šesterico, medtem ko bosta sopotnika na prvi klopi malo bentila nad okornim sedenjem. Poleg nogometne ekipe brez golmana (in rdečekartonskega igralca) je v Transitu več kot dovolj prostora za prtljago. Res je, prtljage od vse deveterice! Prtljažni prostor je namreč odmerjen z velikodušnimi 2000 litri prostora. V kolikor prevažate večje predmete, lahko odstranite sedeže druge in tretje vrste. Le-ti sicer niso peresno lahki, a povprečno grajenemu (in odlakavemu) predstavniku naše vrste, ne bo predstavljala večjih logističnih izzivov, prav tako pa ne bo potrebnih predhodnih obiskov prostorov z utežmi, ogledali, možakarjev v mišičmajčkah … in dekleti, ki svoje vaje zgledno beležijo s telefoni in jih delijo z oboževalci na socialnih omrežjih.

Ford Transit Custom je seveda v svojem genetskem zapisu kombi. Kombi! Z njim namreč ne boste podirali cestnih hitrostnih rekordov, prav tako ga še z osmimi dušami ne boste priganjali na Vršič in sebe podoživljali v vlogi Sebastiena Loeba. Po drugi strani so se po vodljivosti tudi kombiji močno približali osebnim avtomobilom. Predvsem Transit v različici Trail ponuja zanimivo rešitev. Gre namreč za zaporo sprednjega diferenciala (enakega boste denimo našli tudi pri Focusu ST). Transita sicer ne boste našli na vršacih kamor se vijejo brezpotja, a je Fordova rešitev dobrodošla na slabšem terenu kjer ob drsenju koles, sistem pomaga tako, da del navora vedno pošlje na kolo, ki ima več oprijema.

Sam svojo največjo zamero namenjam klimatski napravi. Že kar nekaj (deset) let je standard samodejna (večpodročna) klimatska naprava. Ford le-teh še vedno ne vgrajuje v svoja dostavna vozila. Problematično je predvsem s tega vidika, da se znotraj vozila venomer dogaja, da je v nekaterih vrstah prevroče v drugih prehladno. Sedenje je klasično „kombijevsko“, so pa Transita v notranjosti založili z ogromnim naborom odlagalnih mest, prav tako je osrednji zaslon z vsemi informacijami zgledno pregleden in se bo tudi s povsem novimi vozniki hitro uspel „spariti“.

Štiri kulske:

Ford Transit Custom je v svoji genetiki klen kombi in tega niti ne skriva. Njegov (malenkost) manjši brat Tourneo, ponuja nekoliko več prestiža in boljšo obdelavo, a je po drugi strani Transit toliko bolj odporen na sopotnike z mačehovskim odnosom do tuje imovine. Zanimivo je, da so se pri Fordu odločili, da Transita oblečejo v usnje, ki pa je po drugi strani precej bolj hvaležno za čiščenje. Naš testni primerek je po ceniku veljali dobrih 42 tisočakov. Veliko? Nikakor! Sploh, če imate v mislih, da boste podoben znesek odšteli za srednje velikega križanca, ki nudi bistveno manj prostora. Torej. Če potrebujete morje prostora, vas pogosto žicajo za prevoze, ali pa imate enostavno precej prijateljev, potem si Transita Customa le obkrožite na seznamu želja. Že res, da med sosedi ne boste povzročali zavisti, a boste širni prostor cenili vsakič znova, ko se bodo ostali praskali po bradah in tuhtali, kam bodo spravili vso kramo.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Prostornost
+ Motor
+ Poraba
+ Zapora diferenciala
+ Cenovna dostopnost
+ Praktične rešitve

GRAJAMO:
– Ni samodejne klimatske naprave
– Sedenje dveh sopotnikov v prvi vrsti
– Nekoliko bolj zakomplicirano zlaganje sedežev/klopi (kot pri konkurenci)

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 5.340/ 2.032/ 2.040
Medosna razdalja (mm) 3.300
Prostornina prtljažnika (l) 2.000
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 2.138/ 3.400
Agregat Turbodizelski, vrstni, štirivaljni
Delovna prostornina (ccm) 1.995
Največja moč pri vrt./min. 136 kW (185 KM) pri 3.500
Največji navor pri vrt./min. 415 Nm pri 1.500
Največja hitrost (km/h) 180
Pospešek 0 – 100 km/h (s) n.p.
Posoda za gorivo (l) n.p.
Poraba po EU normah (l/100 km) 7,6
Poraba goriva na testu (l/100 km) 8,1
Emisije CO2 (g/km) 207
Cena osnovnega modela (v EUR) 34.330
Cena testnega modela (v EUR) 42.580
Uvoznik Ford Summit Motors, d. o. o.
Spletna stran www.ford.si

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button