AvtomobiliTesti

Ford S-Max Vignale 2.5 Duratec FHEV

Družinski lakaj stare šole

Redki so petki, ko dobim prosta čas in televizor hkrati. Družinsko življenje ima svoje zakonitosti, zato brž izkoristim »fraj cajt« in TV za moški kavč večer. Na klubski mizici stoji orošena steklenica hladnega, glava pa že prečesava filmske opcije – poznano in preverjeno ali nekaj novega in potencialno brezveznega. Tokrat grem na ziher, zato se bo odvrtel Nolanov prvenec Batman Begins. Ker ga pač že dolgo ni bilo in prav prileže na prešerno petkovo razpoloženje.

Zgodbo celovečerca verjetno poznate, prav tako uvodni del, kjer mladi Bruce postane sirota in ga pod okrilje vzame vedno ustrežljivi družinski butler Alfred v podobi Michaela Caina. In bolj kot film teče, bolj v Alfredu vidim podobnosti s pred domačo garažo parkiranim Ford S-Maxom.

Za začetek je dvojec odet v črn smoking in belo srajco, poslovni gvant na kratko. Za našega Forda je to pomenilo Vignale večerno toaleto s črno kovinsko karoserijsko barvo in bele premijske v usnje odete sedeže. Čedna kombinacija, ki poudari zrelost vozila. S-Max je namreč relativno priletni gospodič z nekoliko osveženo drugo generacijo, in prav tako kot Batmanovega Alfreda, oba odlikuje zadržana eleganca z veliko mero praktičnosti. Žal se zastavonoša Fordovih enoprostorcev s prihajajočim aprilom poslavlja od proizvodnje in to navkljub dejstvu, da je vnovič dokazal kaj vse zna in zmore. Še preden reče povsem zadnjo so mu šefi namenili v mestu precej uporabni hibridni pogon, ki je gnal tudi našega testneža.

Ta je bil, kot že uvodoma omenjeno, odet v najbogatejša Vignale oblačila. Če skupaj prelistamo katalog to v spletno košarico prinaša adaptivne LED žaromete, ki zgodnje spomladanske dni osvetlijo kot reflektorji nogometno igrišče (vendar ne tisto za Bežigradom!), posebna in elegance polna 18-palčna obuvala z dvajset kraki, akustična laminirana prednja bočna stekla, da bo dretje mladeži za osebke v bližnji okolici manj moteče, medtem ko so nedrja družinske Fordove kočije prevlečena s premijskim Windsor perforiranim usnjem bele barve in izdatno založenim navigacijskim Sony + DAB sistemom. Videz in udobje, ki se ju ne bi branil niti nadležno razvajeni britanski kralj Karel iz gradu Windsor, s Sony audio sistemom po vzoru nekoč precej oblegane slovenske prestolnice elektronske glasbe – Ambasade Gavioli.

In S-Max, kot sluga Alfred, svojih vrlin ne izkazuje prav pogosto. Vsaj ne na prvi pogled, vendar se za poslovno in morda nekoliko zadržano podobo skriva precej več. Pri vozilu recimo v prvi vrsti prostor, res veliko njega. V S-Maxov nahrbtnik spravite okroglih 700 litrov, medtem ko bo vzdolžno pomična druga vrsta s tremi sedeži (in Isofix priključki) brez težav gostila tri osnovnošolske osebke, morda tudi s kakim dijakom vmes. Dva od teh bosta lahko užila razkošje letalske mizice, medtem ko bo tretji občudoval udobje poslovnega razreda za osebje v prvi vrsti. Te čakajo ogrevani in prezračevani sedeži z masažno funkcijo, kopica dobro odmerjenih odlagalnih mest ter številni gumbi.

Vse dobrote po drugi plati zgolj malenkostno prikrijejo leta le delno digitalizirane kabine z nekoliko dimenzijsko skromnim osrednjim zaslonom, a prav priročnim »kombi« predalnikom izza nje ter pravcato razgledišče na okolico. S-Max resda nima sodobne digitalizirane kabine, vendar je še vedno prostoren in udoben družinski voz s kar nekaj praktičnimi rešitvami, ki bodo lajšale vsakodnevne družinske zagate na poti – tisti vsakodnevni kot počitniški. Ne le to, obdržal je sloves odlično vodljivega in dinamičnega družinskega spremljevalca.

Kot prva generacija in vse nadgradnje za njo, ima tudi poslednji model, ki se umika zavoljo elektrifikacije Fordove flote, izvrstno uglašeno podvozje. Kratke mestne ulice, polne nezakrpanih lukenj po zimskem obdobju, dolgi podeželski zavoji ali avtocestne ravnine – S-Max je kot riba v vodi na prav vseh asfaltnih odsekih. Kljub udobju in lahkotnosti to ne pomeni da »plujete na oblaku«, kot smo to vajeni pri štirikolesnih Francozih. S-Max je dinamično zastavljen in temu primerno vzdržuje svoj cestni bonton, kot se glede na dimenzije seveda spodobi.

Da je cestni kodeks resnično uglajen poskrbi lansko leto v motorno paleto dodani hibridni pogon. Glavno besedo pri oktansko-električni simbiozi ima 2,5-litrski atmosferec, ki ob e-asistenci razvije 190 konjskih moči. Navor se prenaša na sprednji kolesni par, medtem ko je vmes postavljen brezstopenjski CVT menjalnik, katerega delovanje voznik nastavlja preko vrtljivega gumba (in ne več ročice). Povsem električne vožnje je sicer bore malo, vendar ta priskoči na pomoč v pravem trenutku. Recimo pri speljevanju, zato bo le-to vedno poskočno, bolj kot pričakuje okolica, nekaj brezemisijkih kilometrov lahko pričakujete še ob nizkih hitrostih na ravnini oziroma med »jadranjem« proti rdeči luči na semaforju. Je hibrid manj pogolten kot dizel? Ja in ne. V mestu smo namerili za prometno konico odličnih 6,2 litra porabe, medtem ko je dolga avtocesta terjala skoraj osem litrov. Na koncu druženja je računalnik pokazal 7,3 in ker Ford S-Max ni aerodinamična limuzina, so tovrstne cifre več kot zgledne.

Za rezime lahko le še prešerno dodamo, da imate lahko namesto dobro odmerjenega karavana nemškega porekla v domači garaži za enak kup denarcev parkiranega odlično opremljenega (a digitalno skromnega) S-Maxa. Končni znesek je presegel 51 tisočakov, vendar smo prepričani, da bo Vignale opremo izbrala res le najbolj zahtevna peščica uporabnikov – verjetno v poslovne namene. Preostalim ostane nekoliko ugodnejši in odlik poln družinski voz, ki na pustno rajanje v drugi klopi odpelje tako Batmana, kot Robina in Catwoman.

4 kulske

Fotrov kotiček

Se vam morda dozdeva, da je S-Max primeren za pokoj? Prav nikomur v uredništvu ne, zato se z grenkim pogledom čudimo njegovemu odhodu. Nasploh so enoprostorci potihoma odcapljali iz asfalta, čeprav so bistveno bolj praktični od križancev in športnih terencev. Smo morda postali družba videza brez vsebine? Glede na dogajanje in razcvet družbenih omrežij je vprašanje pravzaprav retorične narave.

Vse dobro enkrat mine in očitno je prišel tudi S-Maxov čas za jemati slovo. Tako kot Alfred, je ta družini predan lakaj kar nekaj let stregel evropske družine, zdaj pa je prišlo neko čudno tranzicijsko obdobje, ko avtomobilska industrija ne ve povsem natančno kam pluje. Nič več reda in praktike, vse kičasto, na hitro, zdaj in takoj. S-Max, se vidiva v boljših časih, ko bomo za spodobno vsoto zopet dobili spodoben avtomobil.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Hlače na rob, srajca in suknjič. Le poglejte ga, kljub dimenzijam je urejen od glave do pet.
+ Vignale. Fordov sinonim udobja in elegance nikoli ne razočara.
+ Prostor. Toliko ga je, da ga ne moremo opisati.
+ Windsor sedeži. Resnično imajo nekaj kraljevskega.
+ Malenkosti naredijo razliko. Recimo praktična rešitev, kot je starševsko ogledalce.
+ Razgled, kot ga nudi Katančeva Šmarna gora.
+ Druga klop je vzdolžno pomična in ima nastavljiv naklon si zasluži hvalo.
+ Vodljivost in sledenje voznikovim potezam sta (kot vedno) odlična.
+ Poraba. Le malce časa si je potrebno vzeti za študij hibridnega pogona.
+ Cena. Glede na vse odlike je pred konkurenco iz drugih segmentov.

GRAJAMO:
– Digitalizacija šepa. Mene ne moti, ker rad stiskam gumbe, nismo pa vsi fotri takšni.
– Poraba na dolgih avtocestnih poteh preseže osem litrov. Glede na prostornost to niti ne preseneča.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.803 / 1.916 / 1.710
Medosna razdalja (mm) 2.850
Prostornina prtljažnika (l) 700
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.845 / 2.350
Agregat Bencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 2.488
Največja sistemska moč pri vrt./min. 140 kW (190 KM) pri 5.500
Največji sistemski navor pri vrt./min. 200 Nm
Največja hitrost (km/h) 185
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,8
Posoda za gorivo (l) 65
Poraba po EU normah (l/100 km) 6,4
Poraba goriva na testu (l/100 km) 7,3
Emisije CO2 (g/km) 146
Cena osnovnega modela (v EUR) 44.360
Cena testnega modela (v EUR) 51.540
Uvoznik Ford Summit Motors, d. o. o.
Spletna stran www.ford.si

 

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button