AvtomobiliTesti

Ford Puma ST-Line X Gold Edition

Izbrana s strani ljudstva

Fordov »mačkon«, ki se je pred štirimi leti vrnil v podobi kompaktnega SUV-ja in se odlepil od svojega kupejevskega originala, se je dodobra uveljavil tudi na slovenskem asfaltu. Bije boj v segmentu, kjer si proizvajalci vozil dobesedno kradejo prav vsakega kupca. V izogib nasilju to počno preko »mehkih prijemov«, kot je recimo izdaja določenih ekskluzivnih različic svojega štirikolesnega borca. Tako se tokrat pred vami nahaja seciranje Ford Pume v najbolj plemeniti preobleki – ST Line X z dodatkom Gold Edition.

Če nekoliko premečemo njeno titulo, potem si razlaga sledi v naslednjem sosledju. Osnovni opremi Titanium sledi v zameno za dodatna dva tisočaka bolj dinamično orientirana ST-Line. Če jo želite še nekoliko začiniti s črko X boste doplačali še nadaljnje tri »jurje« in v zameno dobili še zmogljivejši blago-hibridni mHEV pogon. Ta ima namesto 125 KM zdaj 155 KM. In ker zares radi izstopate, boste odkartali še dva in pol tisočaka za Pumo ST-Line X s priboljškom zlatnine oz. Gold Edition. Ste sledili? Menda ja …

Torej, naša testnica je najbolje opremljena in najbolj zmogljiva Puma ta hip. Vsaj kar se tiče evropskih salonov »modrega ovala«, kjer v tem segmentu prevladujejo taki in onaki hibridi. Fordov blago-hibridni sklop (mHEV) ni neznanka. Dirigentsko palico vihti EcoBoost litrski trivaljnik s poskočnimi 155 KM na merilnih valjih. Glede na pregovorno trše Fordovo podvozje se dobro podkrepljena Puma ni bala agilnosti med zavoji. Kleno se bori z zakoni fizike in sled doplačanega samodejnega menjalnika jo je bilo prav zabavno malce bolj urno usmerjati tako med ljubljanskimi ulicami kot tudi širši okolici. Dolgi zavoji magistral ji niso tuji, prav nič se ne pritožuje tudi na avtocestnih odsekih. Skratka, sape ji ne zmanjka prav hitro, vseeno pa značaja iz serije Ford Performance ne pričakujte.

Kot dobrega tehničnega partnerja se je izkazal samodejni 7-stopenjski menjalnik, ki močno poveča urbano komoditeto. Vpliva na dinamično krotenje, vendar slednje tako zabeljeni Pumi pravzaprav ni najbolj po godu. Med lahkotnim pohajkovanjem je tudi žeja pogona skromna in se giblje pri približno 5,9 litrih, medtem ko več dinamike in samozavestna avtocestna vožnja porabo dvignejo na dobrih sedem litrov. Mi smo na normnem krogu namerili cifro 6,3, kar je povsem spodobna števka glede na skromno električno asistenco.

Zlata puma svoje bodoče lastnike nagovarja s kopico estetskih podrobnosti v t. i. Gold Aurora barvi, ki jih »zlata edicija« s seboj pripelje. Tako jo boste prepoznali po posebnih 18-palčnih pozlačenih platiščih in dvema zlatima vzporednima dirkaškima črtama, ki se raztezata od motornega pokrova do konca strehe. Za nekaj več dinamike so ji dodali še večji strešni spojler. Podobna filozofija zlate mrzlice se nadaljuje tudi v ambientu, kjer na usnjenem volanskem obroču in ohišju zračnikov naletite na šive v zlati barvi. Gold Edition v zameno za doplačilo ne prinaša zgolj nekaj estetike, temveč vključuje tudi določene bombončke, ki so sicer doplačljivi – zimski paket ogrevanih sedežev, volana in vetrobranskega stekla, aktivna pomoč pri parkiranju, ogledala z osvetlitvijo tal in projekcijo logotipa ter nekaj naprednejših elektronskih pomočnikov. Zajeten pehar dobrot torej.

Kaj pa prostornost in uporabnost? Za potrebe krajše logistike se nas je pet odraslih zbasalo v zlatolično Pumo in smo na cilj prišli povsem čili, vseeno pa je to zadostno udoben voz za največ štiri odrasle. Četverica se zlahka poda tudi na daljšo pot, medtem ko lahko s seboj vzamejo do 456 litrov prtljage. Pri tem upoštevajte, da jih 68 odpade na prostor imenovan MegaBox, ki se nahaja v dnu prtljažnika. Ta ima na dnu čep, ki poskrbi za enostavno pranje MegaBoxa, v kolikor se ga lotite čistiti z vrtno cevjo ali pa se v njem razlije kak tekoč tovor. Še pomnite vonjav, ko se je v očetovem vozilu polilo mleko, ki ga ni bilo moč pravočasno očistiti? Še najbolj zanimivo je bilo to sredi poletja, ker je potem zares celotno vozilo »dišalo« po zavretem mleku. V Pumi lahko prav vsak »rizičen« tovor tako namestite v namenski predal in se zaščitite pred morebitnim politjem.

Tako, prečesali smo prav vse adute in značajske lastnosti najbolj obogatene pume iz mačjega brloga »modrega ovala«. Videz v tem segmentu veliko šteje, tudi na blagajni. 35 tisočakov, na kolikor so ovrednotili zares bogato opremljeno Ford Pumo pač ni malo, zato pa je toliko bolj ekskluzivna.

4 kulske

Fotrov kotiček

Naziv v podnaslovu ni zgolj naključje, saj je Puma Gold Edition predmet glasovanja ljubiteljev Forda na družbenih omrežjih. Za njeno poimenovanje in barvno kombinatoriko se je menda odločilo preko četrt milijona sledilcev in lahko potrdim, da so glasovali dobro. Zlata edicija lično nadgradi vsestranski Fordov kompaktni SUV, do katerega smo gojili nekaj malega predsodkov, vendar zgolj zato ker je nasledila nam nekoč ljub kompaktni kupe.

Kot sem že uvodoma dejal, je boj v Puminem segmentu zares neizprosen, zato bo Gold Edition zagotovo prepričal tudi nekaj slovenskih kupcev, ki si ne želijo večjega športnega terenca, temveč bi v zameno za enak mošnjiček zlatnikov v domačo stajo pripeljali nekaj manjšega in bistveno bolj obogatenega.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Videz. Največji adut Gold Edition različice.
+ Pazljivo izbrani detajli, ki poskrbijo za zgornji dvignjen palec.
+ Poskočen pogon. Zdi se kot ulit za Pumino velikost, okretnost in maso.
+ Samodejni menjalnik. Dobro uigran s prisilno podprtim trivaljnikom.
+ Večuporabnost. Ergonomičen ambient in relativno velika prostornost.
+ MegaBox. Redki ga bodo zares uporabili kot je zamišljen, pa vseeno.
+ Gold Edition vključuje vse dobrote ST-Line X opreme. Vključno z naprednimi voznikovimi elektronskimi pomočniki.
+ Smo Bang & Olufsen ozvočenje omenili? Ga bomo pa tu.

GRAJAMO:
– Multimedija bi si zaslužila nekoliko več sodobnih rešitev.
– Iskriv pogon občasno deluje malce zaspano, vsaj dokler se merilnik vrtljajev ne odlepi dovolj visoko.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.207 / 1.805 / 1.556
Medosna razdalja (mm) 2.588
Prostornina prtljažnika (l) 456
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.334 / 1.835
Agregat Turbobencinski, vrstni, trivaljni
Delovna prostornina (ccm) 999
Največja moč pri vrt./min. 114 kW (155 KM) pri 6.000
Največji navor pri vrt./min. 240 Nm pri 2.500
Največja hitrost (km/h) 200
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 8,9
Posoda za gorivo (l) 45
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,7
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,3
Emisije CO2 (g/km) 129
Cena osnovnega modela (v EUR) 34.060
Cena testnega modela (v EUR) 35.640
Uvoznik Ford Summit Motors, d. o. o.
Spletna stran www.ford.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button