AvtomobiliTesti

Ford EcoSport 1.0 EcoBoost Titanium PowerShift

Osvežitev, ki več kot očitno deluje

Segment majhnih SUV-jev je nabito poln kot lokalni bife ob občinskem prazniku. Ford je vanj vstopil z EcoSportom, majhnim športnim terencem, ki se je pred prenovo namesto v urbanih naseljih raje potepal po podeželju in okolici.

Žal je bil premalo prepričljiv in kljub terenskim zmožnostim predrag, zato je na Starem kontinentu doživel mlačen odziv. Ker pri »modrem ovalu« niso stali križem rok, so ga hitro poslali na osvežitev, njegovo proizvodnjo pa hkrati preselili iz Brazilije v Romunijo. Jim je uspelo vsaj malce popraviti grenak priokus?


Takoj lahko zapišem pritrdilno, saj je novi EcoSport bistveno bolj »urbaniziran« kot pred prenovo in nudi vse tisto kar bi si pri malem SUV-ju zaželeli. Tudi ob večinoma le mestni vožnji. Prenova je zajemala tako zunanjost, ki je sedaj bolj skladna s hišnimi linijami, ter seveda tudi ambient, kjer je armaturna plošča opazno posodobljena. Kar se tiče pogona, je v motorno paleto dodan nov najmočnejši litrski EcoBoost bencinski agregat s 140 KM, medtem ko je štirikolesni pogon rezerviran le za dizelsko gnane modele. Sam sem v domače loge sprejel bencinsko različico srednjega močnostnega razreda, oplemeniteno s samodejnim menjalnikom.

Odlično za mestno džunglo in bližnjo okolico, kljub temu, da EcoSportov videz še vedno ostaja bolj terenski kot športen. Lahko ga malce omilite ob preobleki ST-Line, medtem, ko je testnež nosil Titanium kolekcijo. Slednja prinaša nekaj več s kromom prevlečenih zunanjih elementov, medtem, ko notranjost pridobi na usnjenih izdelkih – delno usnjeno oblazinjenje in v umetno živalsko kožo odeta prestavna ročica recimo.

Pravzaprav Titanium prinaša tudi nekaj udobnostnih in navadno s strani kupcev zaželenih dobrot, ki so v tem segmentu često na voljo zgolj za doplačilo. Če želite EcoSporta še izdatneje (videzno) oplemenititi, boste morali primakniti še nekaj evrov in obkljukati že omenjeni ST-Line sklop opreme. Vendar smo v uredništvu sklepčni, da dodatna »šminka« ni nujna in bo večini verjetno odveč.

Pod motornim pokrovom je brnel že znani litrski EcoBoost trivaljnik z 92 kilovati oziroma 125 »konji«, ki je popolnoma zadovoljiv za vsakdanje potepanje. Da bo predvsem mestna vožnja potekala lahkotno je skrbel samodejni menjalnik, ki se z agregatom odlično ujame in tako med druženjem ni bilo zaznati nejevolje pri mehanski simbiozi. Veseli dvojec je tako v povprečju zahteval 7,7 litra oktanskega napoja.

V primeru rahlega desnega stopala in pretežno mestno-primestne vožnje bo tako opremljen EcoSport zadovoljen z dobrimi šestimi, medtem ko na avtocesti zaradi delno škatlaste oblike in kar 19-im centimetrom oddaljenosti od tal zahteva približno 9 litrov. Precej? Žal od tako majhnega agregata in ne ravno aerodinamične oblike manj ne gre pričakovati. Lahko pa zato z EcoSportom brez oklevanja zapeljete na manj urejene poti, kjer prileze dlje od večine konkurentov, če ne celo najdlje. V mestu pa lahko brezskrbno zapeljete čez robnik in si prisvojite za večino nedosegljivo parkirno mesto. Samo predlog pač, ki delovanja redarskih služb ne izniči.

Solidno opremljen EcoSport vas z uvoznikovim popustom in ročnim menjalnikom olajša za nekaj manj kot 20 tisočakov, v primeru samodejnega menjalnika pa boste morali dodati še manjši kupček cvenka. Povsem primerljivo glede na dobljeno – športni terenček spodobnih manir in zmogljivosti.

Fotrov kotiček

Prenova določenega modela navadno pomeni, da vozilu dodajo nekaj stasa in opreme, da se lažje spoprijema v boju za kupce. Pa tudi, da popravijo tisto kar so v osnovi zašuštrali in zdi se, da so pri Fordu očitno »poslušali« kritike in na trg poslali dobro osveženega EcoSporta.

Bistveno bolj udoben in praktičen kot predhodnik, cenovno dosegljiv, le tista na stran odpirajoča se prtljažna vrata znajo biti moteča. Predvsem v mestu, kjer ni vedno dovolj prostora za veliko manevra okoli vozila. Prostora na zadnji klopi sicer ni veliko, vseeno pa lahko EcoSport zlahka opravi z krajšim družinskim izletom. Za kaj več bo potrebno razmišljati o strešnemu kovčku ali segmentu višje. »Kuga si djal?«. Ja, Kuga je naslednja po hierarhiji …

HVALIMO
+Kultiviranost glede na predhodnika je opazna in jo pozdravljamo.
+ Ob pregledu košarice dobrot, ki jih dobite v tem sklopu opreme nariše nasmeh.
+ Cena. Premami širšo rajo, zato zanimanje narašča.
+ Oblika. Opazno napredovala in bolj zanimiva kot pred prenovo.

GRAJAMO
– Poraba goriva. Žal so majhni agregati pri svojem delu učinkoviti le v coni udobja, ki jo doživijo pri vožnji brez naprezanja.
– Prtljažna vrata. Ne rečem, da niso zanimiva, vendar v mestu malce nepraktična. Se pa vsaj v glavo ni nihče udaril …

Tehnične karakteristike

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.325 / 1.765 / 1.663
Medosna razdalja (mm) 2.519
Prostornina prtljažnika (l) 356
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.391 / 1.770
Agregat Turbobencinski, 3-valjni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 998
Največja moč pri vrt./min. 92 kW (125 KM) pri 6.000
Največji navor pri vrt./min. 170 Nm pri 1.400 – 4.500
Največja hitrost (km/h) 180
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 11,6
Posoda za gorivo (l) 52
Poraba po EU normah (l/100 km) 6,2 / 4,7 / 5,3
Poraba goriva na testu (l/100 km) 7,7
Emisije CO2 (g/km) 119
Cena osnovnega modela (v EUR) 18.990
Cena testnega modela (v EUR) 21.540
Uvoznik Ford Summit Motors, d. o. o.
Spletna stran www.ford.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button