AvtomobiliTesti

Ford EcoSport 1.0 EcoBoost 92 kW Active

Obleka naredi človeka

Najmanjši Fordov SUV je naš reden gost na testiranjih in tekom let smo ga preizkusili v zares čednem naboru različic. Kot zadnja je v konfigurator priromala »aktivna« inačica, ki menda »modremu ovalu« v tako opremljenih modelih na evropskih tleh dodobra polni malho. Kupci so nad Active preobleko, ki jo najdemo v katalogih od miniaturne Fieste pa do potniškega kombija Tourneo Custom, sila navdušeni. Dodatki, ki navidezno voz odenejo v robustnejšo izvedenko, so očitno »vroča roba«. Zakaj bi bilo pri EcoSportu potem kaj drugače …

Roko na srce, dejansko je EcoSport v Active opremi na prvi pogled najbolj vsestranski in šik. Pohodniški dodatki v nekoliko preoblikovani in kontrastno obarvani strehi, ohišju ogledal, obrob okoli kolotekov ter prednji in zadnji zaščiti podvozja v Agate črni barvi ga približajo prednikom iz družinskega debla terencev, medtem ko posebna 17-palčna obuvala in športna mrežasta maska vozila vseeno nakazujeta, da z izjemo utrjenega makedama tovrstno oprtan EcoSport pravzaprav ni resen pohodnik.

Na tem mestu velja Fordu servirati manjšo grajo, saj bi k različici Active tokrat vsekakor sodila rezervna pnevmatika na stran odpirajočih se prtljažnih vratih. Iskali smo jo zaman, saj je ni na seznamu serijske opreme kot tudi ne za doplačilo v tej različici, medtem ko jo recimo Titanium sklop opreme sprejme v zameno za doplačilo. Narobe svet. Prtljažna vrata so nasajena na levi strani in so zanimiva za tiste, ki imajo okoli vozila vedno dovolj prostora ali recimo garažo z nizkim stropom, medtem ko znajo v urbanih središčih večkrat preizkušati strpnost lastnikov ob iskanju večjega parkirnega mesta.

Active nedrja? Usnje in še enkrat usnje. Prvič klasično in drugič umetno, a vedno prešito z Nordic modrimi šivi, ustvarja solidno vzdušje v trpežni in praktično naravnani kabini. Odlagalna mesta so zastavljena smotrno, tudi tisto izza osrednjega 8-palčnega multimedijskega zaslona. Pri Fordu ohranjajo določena stikala, ki poenostavijo delovanje funkcij kot tudi recimo nekaj dobrot iz zimskega paketa, ki ogrejejo premražene zadnjice v prvi sedežni vrsti in roke voznika. Med vidnejše elektronske pomočnike velja uvrstiti sistem za zaviranje v sili, vzvratno kamero in parkirne senzorje ter recimo samodejno delovanje svetil. Enostavno glede na ponudbo na trgu, a povsem dovolj za nezahtevne kupce. Nekaj podobnega velja tudi za nahrbtnik s 356 litri prostornine, ki seveda ni družinsko uporaben sled pokončno zasnovanega volumna. Vseeno več kot dovolj za dnevne potrebe, le tista na stran odpirajoča se prtljažna vrata znajo poskrbeti za nekaj nelagodja v nakupovalnih centrih ali natrpanih mestnih središčih.

Motorna paleta nudi zgolj en sam agregat, in sicer prisilno polnjeni litrski trivaljnik v dveh močnostnih različicah. Tista bohotnejša je rezervirana za športno ST-Line preobleko, zato vam pri Active preostane zgolj šibkejša s 125 KM. V našem primeru spojena z ročnim 6-stopenjskim pretikačem zobnikov, ki skupaj tvorita več kot dostojno simbiozo. Dinamike ne pričakujte in ne iščite, a to ne pomeni, da je EcoSport Active skoraj nepremičnina. Lahkotno se kosa s hitrim mestnim prometom, tuje mu niso niti avtocestne potovalne hitrosti. Vendar takrat pričakujte žejo v višini osmih litrskih vrčev, medtem ko smo na normnem krogu namerili skoraj liter manj. Prisilno polnjeni trivaljnik redno »švica«, zato tudi pridno obeduje.

Pohodniško razpoložen Ford EcoSport in praktično vsa možna dodatna oprema terjata slabih 25 tisočakov. Glede na segment vozila kar soliden kup cvenka, a po drugi strani je potrebno dodati dober izgled, visok položaj za volanom, crossover preobleko in uvod v Fordovo poglavje mestnih terencev, za kar se na koncu zdi tako postavljen cenik povsem korektna odločitev.

Fotrov kotiček

Ford EcoSport je svojo pot pričel kot grdi raček iz Indiji in kasneje se je eksperiment prenesel še na evropska tla. Fordovci so poslušali mnenja in pripombe kupcev Stare celine, zato je EcoSport vztrajno napredoval. Oblikovno, udobnostno in praktično. Evolucija se opazi, zazna in jo vsekakor pozdravljamo. Priznam, nekoč se mi je EcoSport zdel zgolj degustacija Rangerja, danes pa je to predvsem mestni terenček, ki odlično služi ljubiteljem višjega položaja za volanom. Zato pregovor iz podnaslova potemtakem velja, čeprav pri EcoSportu Active ni ne človeka ne obleke.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Različica Active je resnično zadela bit EcoSporta.
+ Mestni terenec s stilom.
+ Serijsko bogata Active oprema.
+ Visok položaj za volanom.
+ Prečenje robnikov ni več ovira.
+ Razmerje »vloženo-dobljeno« je nad pričakovanji.

GRAJAMO:
– Poraba goriva ob nekaj dinamike hitro poskoči na osem ali več litrov.
– Odpiranje prtljažnih vrat na stran ni vedno najbolj uporabna reč.

Mere dolžina/širina/višina (mm). 4.325 / 1.787 / 1.663
Medosna razdalja (mm) 2.519
Prostornina prtljažnika (l) 356
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.359 / 1.730
Agregat Turbobencinski, trivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 998
Največja sistemska moč pri vrt./min. 92 kW (125 KM) pri 6.000
Največji sistemski navor pri vrt./min. 170 Nm med 1.400 in 4.500
Največja hitrost (km/h) 180
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 11
Posoda za gorivo (l) 52
Poraba po EU normah (l/100 km) 6,0
Poraba goriva na testu (l/100 km) 7,2
Emisije CO2 (g/km) 137
Cena osnovnega modela (v EUR) 22.200 (brez popustov)
Cena testnega modela (v EUR) 24.570 (brez popustov)
Uvoznik Ford Summit Motors, d. o. o.
Spletna stran www.ford.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button