AvtomobiliTesti

Fiat 500X 1.0 GSE T3 Sport

Fičo, Uno in 500X

Na Fiata 500 in italijansko opremo Sport me vežejo topli najstniški spomini. Kot se za danes staromoden način družinskega življenja tiče, je bil prvi in nedotakljiv »wagen« pri hiši seveda očetov. Mamin, torej tisti slabši oziroma manjši, pa tudi za nas takrat zelence z rožnatim vozniškim dovoljenjem, čigar tisk se še ni prav dobro posušil. Medtem ko je moj ata vozila VW, je imela mama nekoč nekdaj pred hišo parkiranega Fičota. Vem, gre za jugo kopijo Fiata 600, pa vendar. Očetov avto je imel garažo, mamin le del hišnega nadstreška. Po nekaj letih fijakanja v rumenem jugo nostalgiku je na hišnem svetu dosegla nakup novejšega prevoznega sredstva, ki je bil medgeneracijsko prenovljen Fiat Uno 1.0 i.e S nekoliko zbledele črne barve.

Prav ta S me je zakuril bolj kot šibica kup časopisnega papirja, saj je imel naš Uno na vsakem boku rdečo črto, sprednji meglenki ter v karoserijsko barvo delno odet zadnji odbijač. Sportiva, vam pravim. Da ne omenjam Blaupunktov radio in dva naknadno vgrajena zvočnika v zadnjo polico prtljažnika. Bo že držalo, da smo tudi audiofili pri naši bajti. In prav zaradi vsega naštetega se mi je milo godilo, ko sem naletel na Fiata 500X v Sport izvedbi. Kot bi nekdo z nostalgičnim čopičem pobožal mojo avtomobilistično plat.

Seveda je Sport oprema pri 500X danes nekaj veliko bolj razsežnega kot pred tremi desetletji v Unu. Gospodje in gospe iz Torina so v ta pehar tokrat dodali športne odbijače, velika 18-palčna platišča, dvojno izpušno cev in prav lično v črnino odet ambient, katerega oblazinjenje se bohoti z rdečimi šivi. Vse to na podlagi serijsko bistveno bolj opremljenega vozila, kot so to počeli v sredini 1980-ih. Vseeno se za volanom 500X tudi manj vešči sodobnih rešitev hitro znajdete. Kljub izrazitemu pohodu digitalizacije torinski X ohranja nekaj več smisla za rokovanje, ne tipkanje. Tako sta pred voznikom recimo dva analogna števca, volan nudi precej nabora funkcij, v osrednjem delu pa so vrtljiva stikala z vgrajenimi tipkami za nadzor klimatizacije. Na dnu je dvojni USB priključek, na vrhu vsega pa manjši multimedijski zaslon. To je vse in več kot dovolj za vsakodnevno mestno tlako, ki brez obotavljanja sprejme tudi več deset kilometrov magistralnega dnevnega potepanja.

Resnično se mi dopade tista velika tipka za izklop sistema Start-Stop, ker moja tehnična narav ne dopusti izživljanja nad delovanjem agregata med semaforji. Vsak vžig je zanj kot defibrilator za človeško srce, zato sem hvaležen Fiatu za ohranitev tipke, ki jo prenekateri tlačijo nekam globoko v vmesnike. Ko smo že pri srcu, testnega 500X je gnal litrski prisilno polnjeni FireFly trivaljnik s 120 »konjiči«, ki je bil uparjen z ročnim menjalnikom. Sled manjka navora, je potrebno kavni aparat pod motornim pokrovom na vsake toliko relativno visoko zavrteti, vendar se zdi, da vsi trije valji pri tem prav lagodno uživajo. Zaradi kompaktnosti vozila je zmogljivosti dejansko povsem dovolj, tudi za avtocestne manevre, medtem ko je povprečna žeja na normnem krogu znašala povsem korektnih 6,1 litra. Seveda avtocesta porabo dvigne za liter ali dva, vendar le, če želite biti na čelu glavnine.

500X je glede na sorodno petstotico (brez X-a) precej večji zato me je še toliko bolj nostalgično opomnil na maminega Una, saj se v obeh italijanih relativno udobno peljejo štirje odrasli. Udobno za 1980-ta in udobno za 2020-ta. V nahrbtnik boste spravili do 350 litrov prtljage, kar bo za drugi avtomobil pri hiši več kot spodobno.

In veste kaj je najboljši del pri vsem tem? Da za več kot spodoben drugi družinski avtomobil, ki se lahko tako s stasom kot vsebino kosa z večjimi konkurenti, ne potrebujete odšteti vrtoglavih zneskov. Vendarle je dobrih 24 tisočakov v tej klasi kar visoka cifra, zato bodo zares napolnjeno Sport različico najbrž izbrali predvsem entuziasti.

4 kulske

Fotrov kotiček

Ja ok, res ni poceni. Vendar se pri sprejemanju tovrstnih opazk vedno znova vprašam ali smo resnično postali družba sojenja embalaže brez poznavanja vsebine. Ko bi vedeli, kolikokrat se lastniki ne-premijskih znamk peljejo bolje kot tisti v kvazi top firmah. Že res, da kupijo cenejši avtomobil, vendar vanj vgradijo bistveno več opreme kot to storijo lastniki novih premijcev. In tako zabeljen 500X je opremljen z vsem kar nudijo višje kotirajoči konkurenti, ima pa tudi nekaj kar mu kljub dolgi bradi ne morejo vzeti – klasičnega pridiha, ki je kot vidite očaral tudi mene.

Kaj bo prinesel prihod Fiata 600 bo pokazal čas, medtem ko bo še vedno najbolj ikoničen ostal klasičen 500. Tisti, ki bi ga radi preobrazili v prostornejšo različico pa brž bo X-a.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Italijanski šarm.
+ Sport oprema doda žlico »sportive« v celotno jed.
+ Usnjeno oblazinjenje z rdečimi šivi.
+ Družinska raba vse tja do srednješolskih klopi mladeži.
+ Enostavnost rokovanja s stikali in vmesnikom.
+ Odzivnost turbo mlinčka.
+ Bipolarnost pogona – ali varčen ali poskočen.
+ Dvojni sovoznikov predal.

GRAJAMO:
– Mestoma nekaj trde plastike.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.264 / 1.796 / 1.588
Medosna razdalja (mm) 2.570
Prostornina prtljažnika (l) 350 / 1.000
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.365 / 1.840
Agregat Turbobencinski, trivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 999
Največja moč pri vrt./min. 88 kW (120 KM) pri 5.750
Največji navor pri vrt./min. 190 Nm pri 1.750
Največja hitrost (km/h) 188
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 10,9
Posoda za gorivo (l) 48
Poraba po EU normah (l/100 km) 6,4
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,1
Emisije CO2 (g/km) 145
Cena osnovnega modela (v EUR) 22.608
Cena testnega modela (v EUR) 24.398
Uvoznik Avto Triglav d.o.o.
Spletna stran www.fiat.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

5 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button