AvtomobiliTesti

DS4 Rivoli E-Tense S&S EAT8 4X2 6.3

Francosko plemstvo, giljotina in štirikolesno vstajenje

Nedavno smo se poslovili od monarhinje z najdaljšim stažem, saj je vladarsko krono nosila dobrih 70 let in svoje podložnike bolj ali manj uspešno vodila skozi burne čase 20. in 21. stoletja. Francozi recimo so svojo poslednjo vladarico sami postavili pred revolucionarni tribunal, jo obtožili ekscesov in razsipavanja državnega premoženja ter jo kmalu zatem spravili ob glavo – dobesedno. Od tega je sicer že približno 230 let in giljotine niso več v modi za kaznovanje ne-ekonomičnih porabnikov republiških zlatnikov, čeprav bi se raja tovrstnih rešitev občasno morebiti vseeno poželela. Ali to pomeni, da je skupaj z Marijo Antoaneto odšel tudi francoski kič in butični dvorni slog? Nikakor ne, kajti zdi se, da se je poslednja kraljica Francije reinkarnirala in povratek izvedla na štirih kolesih – v vsem svojem nekdanjem avantgardnem slogu.

DS4 je res fascinanten voz, tudi za »haterje« zahodnoevopskih štirikolesnih mehkob. Izredno galanten, prefinjen in namenoma vpadljiv se požvižga na mnenje plebejcev, ker sam vozi le dvorjane. Lastniki, ki bodo zanj v DS-ovih salonih pustili dvakratnik sorodnega Citroëna C4 recimo, bodo vedeli zakaj si ga lastijo. Morda gre DS4 in C4 v tem kontekstu primerjati kot dve sestri »sponzoruši« – eni je uspelo najti sladkega očka, druga sodi v pločevinasto povprečje.

DS4 res težko opišem brez bogatega repertoarja besednih presežkov s področja videza in estetike. Avtomobil krasijo morda malce bolj robate in ravne linije kot smo jih pri nekdanji PSA družini vajeni. Zdi se, kot da je francoski plemič svoj »gištel« izklesal v fitnesu in ga sedaj ponosno razkazuje v najboljših dvornih oblačilih z oznako Rivoli. Doplačana so še velika 20-palčna dvobarvna Sydney platišča, ki dodajo še tisti zadnji ščepec začimb za najbolj zahtevne degustatorje estetike. Sem omenil potopne vratne kljuke, ki si jih navadno lastijo zgolj najbolj butični štirikolesniki, pa recimo zadnje steklo z emajlirano vgravirano oznako in zadnje luči s progresivnim učinkom lasersko vgraviranih lusk. Sledite? To je zgolj vzorec iz vreče detajlov prenovljenega DS4 in to še prden odpremo vrata mobilnega francoskega dvorca.

Tudi sobana tega cestnega monarha vas težko pusti ravnodušnega. Kreatorji jo opisujejo kot nekakšen digitalno izčiščen prostor, kar se sliši kot nek multimedijski inkubator za hardcore tehnofile. Pri določenih rešitvah morda to domala je, predvsem če omenimo integrirane zaslone občutljive na dotik s tehnologijo DS Smart Touch ter zaslonom za bližnjice, ki je svoj dom našel ob stikalu samodejnega menjalnika. Preko njega lahko nastavite način delovanja masažnega sedeža ali pa si zamislite bližnjico do katerekoli druge često rabljene funkcije vozila. Ne zares potrebna rešitev, vendar ji zanimivost ne gre očitati. Ambient DS4 je obdan v le najboljše materiale ki skupaj z izdelavo prezentirajo francosko skoraj rokodelsko odličnost.

Goreči verniki nemške ceste sekte ste verjetno izgubljeni kot komunalci po končanem festivalu Pivo in cvetje, saj se vse skupaj zdi kot ena velika digitalna in kičasta zmešnjava, vendar ni. Butični slog prinaša visoko pozornost na detajle, a je notranjost DS4 vseeno tudi praktična. Kar nekaj je dobro premišljenih odlagalnih mest, Opera rjavi usnjeni Criollo sedeži so skoraj bolj udobni kot najdražje Dormeo vzmetnice, medtem ko je 390 litrov nahrbtnika dovolj za zasilno družinsko rabo.

Preselimo se v podpločevinje, kjer sta svoje mesto našla oktanski in električni pogon. Priključno-hibridna simbioza, ki sled vgrajene baterije s kapaciteto 12,4 kWh odščipne 40 litrov prtljažnega prostora, prinaša 225 KM sistemske moči in obljubo o električni avtonomiji v višini 55 kilometrov. Teh v praksi pričakovano nismo dosegli, jih pa brez pretiranega miselnega napora prevozite 30 na avtocesti in deset več v mestu. DS-ov Type 2 električni priključek omogoča polnjenje z izmeničnim tokom vse do moči 3,2 kW, kar bo shrambo elektronov nasitilo v štirih urah, medtem ko bo hišna šuko vtičnica polnjenje opravili v osmih – delovnik ali nočni počitek torej. Poraba goriva je potemtakem odvisna od frekvence polnjenja, mi smo z eno šaržo baterije za nadaljevanje do stotih kilometrov porabili slabih pet litrov goriva, kar ni bistveno manj od klasično gnane konkurence.

Se vam zdi, da se je Marija Antoaneta rekreirala? Verjetno ne, kajti nobel gospe z dvora so ohranjale bledo polt in rejeno figuro da so bile pri takratnih plemenitih snubcih zaželene. Zato nikar ne pričakujte, da bo DS4 radostil voznika v hitrih zavojih in z veseljem gnal svoj hibridni dvojec v visoke obrate. Udobni, športni, električni ali hibridni način vožnje – karkoli že izberete, prav vse je podrejeno delovanju aktivnega vzmetenja in zagotavljanju blaženja cestnih neravnin. Še posebno v prvem Comfort načinu se zdi, da se potujete na oblaku, saj takrat napredna tehnologija DS Active Scan Suspension detektivsko natančno pregleduje vozišče pred vami in zagotavlja optimalno delovanje podvozja.

Štiri najbolj kulske

Smo kaj pozabili? Cenik seveda, ki v visokih krogih sploh ne omenja. Vseeno je DS4 bolj kot za najvišje kronane glave namenjen nižjemu in številčnejšemu sloju plemstva – grofom in groficam torej. Osnovna bencinska različica DS4 vas bo olajšala za vsaj 30 tisočakov, za fundamentalno priključno-hibridno boste morali odšteti 41 tisočakov, medtem ko je testnež sled najbolj razkošne sobane in dodatne opreme v višini desetih tisočakov ovrednoten na skoraj 60.000 EUR. Mobilni dvorec je še vedno dvorec in zanj ne pričakujte diskontnih cen.

Fotrov kotiček

Sam kot strojni inženir preferiram nemška (ali japonska, če želite) red in disciplino. To po drugi strani ne pomeni, da sem nad DS4 obupaval kot bi prenekateri ljubitelji germanov. Avantgardno zastavljen ambient ter dokaj dinamično in ostro zastavljen videz prepričata tudi nas trdoglavce. Če sem bil zares navdušen nad francosko obsesijo s podrobnostmi in nadpovprečnim razkošjem ter udobjem, sem morda od pogona vseeno pričakoval malenkost več. Več poskočnosti in več električnih kilometrov, kot premore bližnje Stellantisovo sorodstvo – recimo DS-ov 4×4 priključno-hibridni pogon s 360 KM v DS9. Vendar je tudi na dvoru hierarhija in DS4 ni povsem pri vrhu, k sreči tudi s ceno, ki je povsem primerljiva v premijskem segmentu. Ekskluziva se plača in v tem primeru si upam zapisati, da je blagajniška vrednost skoraj utemeljena.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Eleganca in prefinjenost. Vodilo preobrazbe C4 v DS4.
+ Kopica podrobnosti, ki močno vplivajo na končno izkušnjo.
+ Matrični LED žarometi so med boljšimi v segmentu.
+ Oster in dinamičen videz. Ima več skupnega s Peugeotom kot Citroënom.
+ Udobje med vožnjo presega pričakovanja.
+ Tehnološko dovršen. Za spoznavanje bi morali vpisati letnik druženja z DS4.
+ Ozvočenje s 14 zvočniki poskrbi za zabavo med tiho vožnjo.
+ Ohranja tudi bencinski in dizelski pogon poleg priključnega hibrida.

GRAJAMO:
– Električni domet bi lahko bil zajetnejši.
– Cena. Dvakratnik sicer dobro opremljenega vozila tega segmenta bo res redko kdo odštel.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.400 / 1.866 / 1.490
Medosna razdalja (mm) 2.675
Prostornina prtljažnika (l) 390
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.790 / 2.200
Agregat Turbobencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.598
Največja sistemska moč pri vrt./min. 165 kW (225 KM) pri 6.000
Največji sistemski navor pri vrt./min. 360 Nm pri 1.750
Največja hitrost (km/h) 233
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 7,7
Posoda za gorivo (l) 40
Poraba po EU normah (l/100 km) 1,4
Poraba goriva na testu (l/100 km) 4,7
Emisije CO2 (g/km) 40
Cena osnovnega modela (v EUR) 49.730
Cena testnega modela (v EUR) 59.120
Uvoznik DS Store Ljubljana,
Emil Frey avtocenter d.o.o.
Spletna stran www.dsautomobiles.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

8 komentarjev

  1. Vse lepo in prav, ampak če je kvaliteta na nivoju citroena, potem me ne prepriča. Je pa lepo videt avte, ki niso sterilni kot praktično vsi preostali…

  2. Greetings! Very helpful advice in this particular article! It is the little changes which will make the largest changes. Thanks for sharing!|

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button