PnevmatikeTesti

Dolgi test (2. del): Goodyear UltraGrip Performance +

Prehajamo v drugo polovico (obvezne) “nošnje” zimskih pnevmatik.

S koncem oktobra smo na dolgi test popeljali Goodyearovo pnevmatiko UltraGrip Performance +. Po skoraj treh mesecih preizkušnje smo prišli do boljšega vpogleda, kako se pnevmatike odzivajo v praksi.

Naj že na samem začetku povemo, da lahko vse prednosti (in slabosti) dosežemo zgolj na testnem poligonu, pa še te se lahko odražajo zgolj v primerjavi s preostalo konkurenco. V našem uredništvu se bomo tako bolj posvetili uporabniški preizkušnji!

K “sreči” so vremenske razmere v zadnjih letih postale pravcati testni poligon, ko lahko preizkusite domala vse možne razmere. Od ledenih juter, ko se živo srebro spusti pod -10 stopinj Celzija, do (za)sneženih dni, ko v hipu zapade ogromna količina snega, do otoplitev, ko se temperature dvignejo tudi krepko nad 10 stopinj. In če velja nekakšna ljudska modrost, da se zimske pnevmatike ne vozijo pri temperaturah nad 7 stopinj, potem bo že veljala ta, da različnih scenarijev ne zmanjka.

Testne pnevmatike Goodyear UltraGrip Performance + so v slabih treh mesecih že prevozile preko 5.000 kilometrov. Torej nekje nad zlato sredino, če vemo da povprečen slovenski voznik v letu nabere za približno 15.000 kilometrov poti. V tem času smo si bili v uredništvu složni, da je tekalna površina ušesom zelo prijetno ustrojena, saj so nekoliko tišje od povprečja zimskih pnevmatik. Prav tako smo se zapodili na zasnežene poti, ki so se končale na nekoliko višji nadmorski višini in tudi pri tem smo složno prikimali, da pnevmatikam težko pribeležimo kakršno koli kritiko.

Pri Goodyearu namreč obljubljajo, da nova mešanica zmesi zagotavlja večjo prožnost gume pri nizkih temperaturah. Še največjo spremembo smo opazili, da kljub cukajočemu DSG-ju, sedaj ni zdrsavanja na samem štartu – tukaj si pustimo šoferko-strojniško svobodo in kolebamo med (ne)znanjem in izboljšanim materialom na pnevmatikah.

Čeravno se dandanes kakovost ocenjuje glede na konkurenco, lahko brez dvoma zapišemo, da pnevmatike Goodyear UltraGrip Performance + upravičijo rezultate testiranj. Vozniku dajejo suveren občutek na cesti, čeravno vedno velja, da vsako pretiravanje izniči še tako odličen material.

Vsekakor bomo skozi prihodnje mesece še naprej preizkušali vzdržljivost, obrabo in predvsem kako bo pnevmatika kljubovala zobu časa.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button