PnevmatikeTesti

Dolgi test (1. del): Michelin Pilot Sport 5

Letošnje pomladno-poletno-jesenske dni bomo preživeli z Michelinovim ponosom.

Saj poznate tisto kleno slovensko. Osnovna cena avtomobila 50 tisočakov, dodatna oprema navrže še dobrih 20, “feltne” naj bodo raje 20 kot “zgolj” 19 palcev … potem pa pride menjava pnevmatik …

No, takrat pa se začne fecljati jezik. Izbor kitajskih pnevmatik, za katere je večina prvič slišala in vsaj v enakem odstotku niso niti zmožni pravilne izgovorjave vseh zapletenih Xai…, Long, Green …

Nekako tako je v slovenski maniri. Odličen avtomobil, odlična oprema, za nameček še najnovejši mobilni telefon in povsod tam, kjer bi morali nameniti največji poudarek … no, tam pa seveda želimo privarčevati sleherni cent. In še ponosni smo na to! Seveda se potem naši nakupi v praksi (pre)pogosto izkažejo kot draga šola, predvsem ko se tekalna površina čudežno hitro obrablja, je oprijem bistveno slabši in z malo smole obiščemo tudi ličarja.

V letošnji sezoni bomo na test popeljali pnevmatiko Michelin Pilot Sport 5, ki je, kako nepričakovano, naslednica Pilot Sport 4. Slednja je na trgu prisotna vse od leta 2016, v tem času pa je 13-krat sodelovala na novinarskih testih najzahtevnejših predpisovalcev, osvojila 11 zmag, vedno pa je test zapustila z najvišjo oceno (zelo priporočljivo, zgledno, zelo dobro, priporočljivo …). Ocena potrošnikov je 4,57/5, priporočili pa bi jo več kot zglednih 89 % uporabnikov.

A čas dela svoje. Konkurenca ne počiva, materiali in tehnologije se izboljšujejo in pnevmatika Pilot Sport 5 je bila le še vprašanje časa. Z novo pnevmatiko želijo Francozi zopet zasesti prestol med gumarji in katere so pravzaprav ključne prednosti za voznike?

Pri Michelinu obljubljajo dolgo življenjsko dobo in zanemarljiva odstopanja glede zmogljivosti od prvega do zadnjega kilometra. Prav tako se Pilot Sport 5 ponašajo z izboljšanim nadzorom in natančnostjo krmiljenja ter zaviranjem na suhi in mokri površini. Iluzorno je seveda pričakovati, da bomo lahko v praksi izkoristili vse zmogljivosti pnevmatik, a vseeno bomo lahko dobili dovolj dober vpogled v samo zasnovo in kakovost pnevmatik.

Za zaključek lahko omenimo, da so nas pri Španu na Brezovici dodobra podučili o pravilni menjavi pnevmatik. Če menite, da je menjava pnevmatik opravilo, ki ga želite/morate narediti sami, potem pnevmatikam namenite vsaj centriranje enkrat letno! Pnevmatika, ki ni uravnotežena lahko povzroči ogromno škode na ostalih vitalnih delih avtomobila, saj povzroča neprestane tresljaje.

Predvsem je bilo zanimivo videti najsodobnejše naprave za uravnoteženje (Hunter), ki na pnevmatiko delujejo s silo 600 kilogramov in analizirajo stanje le-te, nato pa določijo natančno mesto uravnoteženja in maso uteži, ki so potrebna za optimalno tekalnost. V kolikor na Hunterju ponastavite vse štiri pnevmatike, bo naprava določila najboljši položaj pnevmatik na vozilu za vsako posebej s tem pa se izognete nepojasnjenemu zavijanju na cestišču.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button