PnevmatikeTesti

Dolgi test (1. del): Michelin Pilot Sport 5, drugič!

Družinski karavan, športni čevlji in dve leti kasneje!

Topli sončni žarki, segret asfalt in suha površina. Trenutek, ki ga čakamo vsi ljubitelji bencinskih hlapov, predvsem jezdeci na dveh kolesih in lastniki sezonskih športnih vozil. To je tudi čas, ko očetje preobujemo naše družinske kočije, vsaj tisti, ki pozornost namenjamo kvalitetni sezonski obutvi.

V uredništvu si redno podajamo ključe že malce priletne čehinje, Julke, kot radi imenujemo Škodo Octavio z dvolitrsko VAG-ovo klasiko v nosu. Kljub zrelim letom in skoraj 200 tisoč obrnjenim kilometrom jo negujemo in skrbno pazimo na njeno dobrobit. Z njo se vozimo po naši prestolnici, po opravkih širom naše podalpske deželice in nenazadnje tudi na daljše relacije kot so južna Dalmacija ali severna Nemčija. V celotno skrb seveda sodijo tudi ustrezna obuvala, in ker so pnevmatike edini stik vozila s podlago, pri tem ne gre varčevati.

Zato smo se tokrat zopet obrnili na Michelin, kjer domujejo strokovnjaki za pnevmatike vseh sort in namembnosti. Podjetje velja za drugega največjega proizvajalca pnevmatik, ravno te dni pa praznujejo 134 let svojega obstoja, saj sta brata Edouard in Andre s prvim patentom odstranljive pnevmatike 28. maja 1889 ustanovila majhno podjetje, ki je danes velika multinacionalka. Vse ostalo je zgodovina.

Mi smo našo Julko tokrat želeli obuti v zares dobre letne copate, takšne ki se ne ustrašijo muhastega vremena na južni strani Alp. Na naše zahteve so imeli pri Michelinu takojšen odgovor – peta generacija njihove visoko zmogljive pnevmatike Pilot Sport. Michelin PS 5 je morda najbolj uravnotežena športna pnevmatika na tržišču, saj poleg izredno dobrih lastnosti, tako na suhem kot mokrem vozišču, pokaže odličnost pri svoji ohranjenosti. Zasnovana je namreč za dolgotrajno zmogljivost brez vpliva na visoko raven njenih značilnosti – odličen oprijem, natančno krmiljenje in hitra odzivnost. Zato podatek, da se redno uvršča na najvišja mesta ob testiranjih, ne preseneča.

V uredništvu smo se preverjanja na terenu lotili z nameščanjem na našo varovanko Octavio, in kot že ničkolikokrat so nam na pomoč priskočili mojstri pri Avtomojstru, kjer domuje manjša ekipa strokovnih in izkušenih strokovnjakov s področja pnevmatik in platišč. Tam so nam potrdili, da so bile odslužene pnevmatike resnično zrele za pokoj, in potrdili odličen izbor s strani Michelina. Bistveno več informacij vam bomo lahko podali po nekaj daljših poteh, ki sledijo kmalu. Navsezadnje bo Julka letos na številnih letovanjih, a vedno z vedno drugim voznikom za volanom.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button