AvtomobiliTesti

Dacia Spring Comfort Plus

Pomlad Daciine električne dobe.

»Look, it’s the new Dacia,« so slavne besede Jamesa Maya, britanskega voditelja oddaje The Grand Tour (nekdaj Top Gear), ob vsakem pogledu na nov izdelek romunske znamke. Enake besede so mi rojile po glavi ob srečanju z najnovejšo članico Daciinega portfelja. Ime Spring, kot so poimenovali svojega prvega električarja, dejansko odlično sovpada z vstopom Dacie v električno dobo, saj gre za nekakšno pomlad ali rojstvo nove vrste preprostih in praktičnih avtomobilov.

Spoznavanje novega Springa se je začelo z nizkimi pričakovanji, saj je bil novinec deležen številnih negativnih kritik, predvsem na račun zmogljivosti električnega pogonskega sklopa, a se je zaključilo precej spodbudno, saj številni tako imenovani poznavalci takšen avtomobil razumejo povsem napačno. Res, da ne preseneča z najnaprednejšo tehnologijo ali rekordnim dometom, vendar odlično izpolnjuje vsa merila za električarja v tovrstnem cenovnem razredu. Najbolj je navdušilo, kako je ustvarjalcem uspelo v električno dobo popeljati vse ključne vrednote te cenovno dostopne znamke.

V službenem času veliko kilometrov preživim za volanom kompaktnih električnih malčkov, kar je močno pripomoglo k ustvarjanju slike, kaj dejansko pričakujemo od takšnega avtomobila in kaj so najpomembnejše lastnosti za doseg popolnosti. Zato si nisem mogel pomagati, da je nebi primerjal s podobno umeščenima Smartom EQ Forfour in Renaultom Twingo E-Tech. Čeprav vsi praktično prihajajo iz enakega legla, se med seboj precej razlikujejo, veliko pomembnih prednosti pa je pobral kar Spring.

Dimenzijsko so skoraj enakovredni, pri udobju ni bistvenih razlik in čeprav sta Forfour ter Twingo nekoliko bolj poskočna, je z vsestransko uporabnostjo Spring v prednosti. Daciini snovalci so z izbiro oblike kompaktnega križanca ubrali pravo smer, saj le-ta okrepi njegovo privlačnost na današnjem trgu, poskrbi za bolj pregleden sedalni položaj in se odlično zlije z urbano okolico, kjer v večinoma domuje. Vsekakor pa Spring s svojo 26,8 kWh baterijo ni omejen le na mestne ulice, brez večjega upora se lahko z njim podamo tudi v okoliške kraje ali krajši izlet, saj v primerjavi s konkurenčnima mestnima malčkoma z enim polnjenjem prevozi do 295 kilometrov. V idealnih pogojih, se razume, v resničnem svetu je številka bližje 200 kilometrov, kar še vedno skoraj dvakratno preseže številko nasprotnikov.

Štiri najbolj kulske

Zahvala gre šibkejšem elektromotorju s 33 kW (45 KM), kar se sliši skrajno malo, vendar je za povprečno uporabo čisto dovolj. Električni avtomobili pač živijo v območju do hitrosti 60 km/h, kjer takšna moč zadošča. Čeprav sem večino testnega obdobja s Springom preživel na Ljubljanskih ulicah, sem ga ob koncu tedna pognal na avtocesto, da bi preizkusil dejansko sliko porabe. Daciin malček je presenetil, namreč večino poti, z izjemo tunelov, sem ga priganjal do onemoglosti in baterija ni povsem skopela. Iz Ljubljane sem se odpravil z 90 odstotki napolnjenosti, nato me je pot odpeljala do okolice Trebnjega in nazaj. Po obremenjujoči 120-kilometrski poti je merilnik kazal še 25 odstotkov baterije, kar je precej spodbudno. Torej, če bi vozili z nekoliko zmernejšo hitrostjo, bi tudi ob obisku avtoceste, doseg lahko znašal 200 kilometrov, kar je suverena številka za uporabnike, ki potujejo znotraj naše Kokoške.

Mit o nezmogljivosti Springa smo tako ovrgli, saj je več kot kompetenten električar, le nekoliko narobe razumet. Daciini inženirji so z uporabo obstoječe osnove Renaulta Kwid in vgradnjo cenovno opravičljivega električnega sistema ustvarili celosten paket. Ker je bil Spring primarno pripravljen za kitajski trg, v notranjosti ni tako suhoparen, kot nekateri nosilci enake znamke. Merilnik so recimo delno digitalizirani, okna so električno pomična (gumba sta zaradi znižanja stroškov na sredinski konzoli), serijska je klimatska naprava, sedeži so odeti v presenetljivo udobno umetno usnje, sredino armaturne plošče zastopa 7-palčni zaslon na dotik združljiv s storitvama Apple CarPlay in Android Auto vse skupaj povezujejo barviti elementi, da poživijo ambient.

Vključeno je vse kar dejansko potrebujemo, manjkajo le določeni vozni in varnostni pripomočki, ki bi posledično občutno dvignili dostopno ceno, ima namreč le samodejno zaviranje v sili. V kabini zmotita samo dve zadevi. Položaja volana ni mogoče prilagajati, ker zna predstavljati nelagodje majhnim ali visoko rastočim, druga šibka točka je vrtljiv izbirnik smeri vožnje, ki otežuje hitro pretikanje med manevriranjem in nima parkirne pozicije P. Ob ustavitvi je tako potrebno prestavit v N in zategnit ročno zavoro – enostavna, vendar ne najbolj praktična rešitev. Tega ne moremo pripisati prtljažnem prostoru z radodarnih 290 litrov prostornine, kar ob zloženi klopi zraste na 1.100 litrov.

Velika prednost Dacie Spring pred denimo prej omenjeno dvojico »dostopnih« električnih avtomobilov, je cena. Dobrih 18 tisočakov res ni malo, še posebej ob upoštevanju, da je večji Sandero za polovico cenejši, a pri elektriki so stroški v daljšem obdobju nižji. Manj je vzdrževanja, manj pokvarljivih komponent in energent je lahko ob preračunljivosti cenejši. Po raziskavah skoraj 90 odstotkov uporabnik svojega Springa polni doma, ko pa ste na poti, prav pride doplačljivo hitro polnjenje z največjo močjo 30 kW.

Je torej najmlajši izdelek Dacie in najcenejši električni avtomobil na evropskih tleh po pričakovanjih? Ne ravno, vendar je izredno zahtevna naloga izdelati električno vozilo znotraj omejenega proračuna, brez da bi žrtvovali določena področja. Pri Dacii sta posledično na udaru varnost in zmogljivost pogona. Sicer je Spring zelo suveren za prvi poskus električne Dacie in bo zadostil široki publiki, hkrati predstavlja odlično izbiro za različne storitve souporabe in celo mestno dostavo.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Kljub nazivu najcenejšega električnega avtomobila na evropskih tleh, odlično izpolnjuje vse pogoje enostavnega vsakdanjega sopotnika z dostojnim dometom in prikupnim videzom.
+ Cena. Čeprav 18 tisočakov ni malo denarja, lahko z dodatnimi ugodnostmi nekoliko oklestimo znesek, obenem bo uporaba v daljšem obdobju prinesla nižje stroške vzdrževanja.
+ Uporabnost. S kompaktnimi merami se enostavno znajde v urbanem okolju, prtljažni prostor pa bo z razmeroma prijaznim volumnom zadostil povprečnim uporabnikom.

GRAJAMO:
– Varnost je morda precej zaskrbljujoča točka Springa, saj zaradi varčevalnih ukrepov manjkajo številni pomembni sistemi
– Zaradi pomanjkljivega nastavljanja voznega položaja, bodo imeli visoki vozniki volan praktično med nogami, na daljši poti bo tako veliko nelagodja.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 3.734 / 1.622 / 1.516
Medosna razdalja (mm) 2.423
Prostornina prtljažnika (l) 290 / 1.100
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 970 / 1.300
Elektromotor Sinhroni s permanentnimi magneti
Največja moč 33 kW (45 KM)
Največji navor 125 Nm
Največja hitrost (km/h) 125
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 19,1
Kapaciteta baterije (kWh) 26,8
Največji doseg (km) 295
Poraba (kombiniran režim) 13,9 kWh / 100 km
Poraba na testu 14,7 kWh / 100 km
Čas polnjenja (3-fazni polnilnik / 6,6 kW) 4 ure in 30 minut
Čas polnjenja (s hitrim polnilnikom / 30 kW) 38 minut (do 80 odstotkov kapacitete)
Cena osnovnega modela (v EUR) 18.290
Cena testnega modela (v EUR) 18.580
Uvoznik Renault-Nissan Slovenija d.o.o.
Spletna stran www.dacia.si

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button