AvtomobiliTesti

Dacia Sandero Stepway Proud 1.5 Blue dCi 95

Z razlogom »Proud 15«

Romunska »budget« znamka slavi. Tako nekako so se določeni »stanovski kolegi« obregnili ob slogan Proud 15, ki so ga pri Dacii objavili ob praznovanju 15-letnice prihoda v slovenske salone. Že res, da njihovi modeli ne mokrijo sanj najstnikov, vsekakor pa so glede na dacia sandero05vrednost vsaj konkurenčni in imajo definiran svoj krog kupcev. Sicer pa, zadnje mnenje imajo ravno ti in so romunski podružnici Renaulta precejšnjo naklonjenost tudi izkazali. Aktualno leto zaradi epidemije ne moremo vzeti kot merodajno, zato pa lahko zapišemo, da so pri Dacii v letu 2019 po številu prodanih vozil na podalpskem trgu zasedli odlično šesto mesto, medtem ko je njihov model Sandero v kategoriji prodanih posameznih vozil zasedel mesto tik za »stopničkami«. Po številu prodanih primerkov je bil namreč četrti in na to so lahko pri slovenskemu uvozniku upravičeno ponosni. Da bi to potrdili, so na trg poslali omejeno serijo Sandera s preobleko Stepway ter dodatkom Proud.

Da razčistimo tisto, kar sicer večina že ve. Stepway preobleka Sandera spremeni iz klasičnega »hatcha« v štirikolesnega pohodnika oziroma mestnega terenca. Njegova svetila imajo rahlo drugačen in lepši svetlobni podpis, vsi »terenski« dodatki s strešnimi nosilci na vrhu pa poskrbijo za robustnejši in nasploh bolj prepričljiv izgled. Pa še nekaj centimetrov višje je postavljen glede na »klasično« izvedenko, zato se delno neutrjenega terena nikakor ne ustraši. Jubilejna izdaja Proud nadalje že tako najvišjemu sklopu opreme Stepway Prestige doda še možnost električnega pomika zadnjih stekel, avtomatsko klimatsko napravo, 7-palčno multimedijsko napravo z navigacijo, čednejše oblazinjenje in kopico kozmetičnih dodatkov z dvobarvnimi 16-palčnimi platišči. Vse to v zameno za doplačilo treh stotakov.

Po dolgem času smo na testu gostili izvedenko z dizelskim agregatom v nosu. 1,5-litrski sajavček kmalu pokaže svoj karakter. S 95 »konjiči« sicer ni med dacia sandero08najbolj urnimi v prometu, vsekakor pa ni zaspan in Sandera kleno požene skozi zavoje. Tam je morda navdušenje manjše, saj je nagibanja karoserije precej, volanski obroč pa je kljub doplačilu nastavljiv le po višini in ne omogoča boljše »mikropozicije«. Poraba je tista ki to morda odtehta, saj smo na normnem krogu namerili 4,9 litra, medtem ko nekaj več avtocestnih odsekov žejo poveča na šest litrov. Tu se pozna manjko šeste prestave, ki bi delovanje agregata umirila, čigar grgranje se vsled slabše zvočne izolacije morda celo predobro sliši v kabino. In tu moramo omeniti še piš vetra, ki ob višjih hitrostih poskrbi za voznikov dvig glasnosti radia, če želite prepričljivo slišati skladbo ali pogovor.

Pod črto je Sandero Stepway z dodatkom Proud všečen voz, ki pa bo zadovoljil predvsem manj zahtevne kupce. Če vsakodnevno ne migrirate daleč in ne zahtevate najsodobnejše opreme, ali vsaj tiste na višjem nivoju ne, potem je tako opremljen Sandero pravšnja izbira za vas. Relativno nizka poraba, nekaj več trše (a vseeno kvalitetno vgrajene) plastike, vsa »obvezna« oprema na nivoju izpred nekaj let – vse to v zameno za skorajšnjih 15 tisočakov.

Fotrov kotiček

V čemu je trik uspešnosti Dacie? Zgodba o uspehu Renaultove nizkocenovne znamke je enostavna – cilja na množico, ki ji je nov avtomobil s slabšo opremljenostjo bolj po godu kot recimo nakup rabljenega vozila z možnostjo »mačka v žaklju«. Drži tudi, da je mlajši generaciji avtomobil prednostno sredstvo za uporabo kot nekakšen statusni simbol in tudi dejstvo, da si precejšnji delež populacije ne more privoščiti dražjih oblik financiranja vozila, ki pa ga zaradi mobilnih potreb vseeno rabi. Sandero v svoji najbolje založeni izvedenki seveda slednjim ni namenjen, temveč tistim, ki se jim tak tip vozila zares dopade. In v zameno za slabih 15 tisočakov dobite povsem korektnega štirikolesnega partnerja za občasen »makedamski« izlet s kar nekaj opreme.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ Agregat. Kljub slabši zvočni zatesnjenosti se tako opremljenemu Sandero lepo poda. Čuti se nekaj več navora, ki vam pri neasfaltiranih poteh prav pride.
+ Poraba. Sandero je namenjen tistim z umirjenim desnim stopalom in takrat je tudi poraba nižja od petih litrov.
+ Kljub na otip in videz ne najbolj finim materialom so le-ti vgrajeni dovolj kvalitetno, brez čričkov in podobnih zvokov.
+ Videz. Navidezno robusten in dovolj prepričljiv za rajo.
+ Višja oddaljenost od tal poskrbi za manj skrbi na neutrjenem terenu in višji položaj izza volana …
+ Avtonomija. Ob zmerni vožnji ste na bencinski črpalki le vsakih 900 do tisoč kilometrov.

GRAJAMO
– … a hkrati ta ni nastavljiv po globini. Škoda.
– Določeni elementu na seznamu (sicer majhnih) doplačil so res nepotrebni in bi morali biti serijsko zajeti v novem vozilu.
– Zvočna zatesnjenost kabine moti na avtocesti in preprečuje normalne pogovor preko brezžično povezanega mobilnega telefona.

Tehnične karakteristike
Mere D/Š/V (mm): 4.080 / 1.757 / 1.533
Medosna razdalja (mm): 2.589
Prostornina prtljažnika (l): 320
Teža (prazno v./dovoljena) (kg): 1.257 / 1.645
Agregat: Turbodizelski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm): 1.461
Največja moč pri vrt./min.: 70 kW (95 KM) pri 4.000
Največji navor pri vrt./min.: 220 Nm pri 1.750
Največja hitrost (km/h): 167
Pospešek 0 – 100 km/h (s): 11,8
Posoda za gorivo (l): 50
Poraba po EU normah (l/100 km): 4,7 – 4,9
Poraba goriva na testu (l/100 km): 4,9
Emisije CO2 (g/km): 123 – 128
Cena osnovnega modela (v EUR): 14.300
Cena testnega modela (v EUR): 14.830
Uvoznik: Renault-Nissan Slovenija d.o.o.
Spletna stran: www.dacia.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button