AvtomobiliTesti

Dacia Jogger Extreme 7s 1.0 TCe 110

Septet gre na sedmera jezera

Slovenci smo precej zanimiv avtomobilski narod. V banke pregovorno deremo po lizinge in kredite, da bi se naokoli kitili z avtomobilom, ki si ga sicer ne moremo privoščiti. K sreči postojijo svetle izjeme, pa tudi takšni tlačijo našo grudo, ki jim je avtomobil sila nepomembna reč. Važno je le, da služi svojemu namenu in bančnega računa ne olajša za več kot 25 tisočakov. Zadeva se malce zaplete v kolikor bi radi nabavili prostoren družinski voz s sedmimi sedeži, saj se ponudba resnično zdesetka oziroma se ustavi zgolj pri enem vozu – Dacia Joggerju.

Romunski pohodnik je oglaševan kot izredno priročno in robustno prostočasno družinsko vozilo, pri čemer zaradi modularne zasnove sprejme do sedmero potnikov ali vase zbaše 1.819 litrov prtljage – kar v danem trenutku pač zahtevate. Da bi prepričal še kakšnega kupca več so mu pred kratkim malenkostno prenovili masko, kjer se po novem bohoti svež logotip znamke. Na naše duri je potrkal Jogger Extreme, ki ni namenjen ekstremnim pohodom temveč je odet v najbolj plemenita oblačila lastne garderobe.

Začnimo pri bitu testneža, torej dvema dodatnima sedaloma v tretji vrsti. Da bi do tja prišli osebki z več kot 170 centimetri višine bodo potrebovali malce več gibljivosti v skeletu, saj je dostopnost prednostno odmerjena mladini. A ko se boste do tja vendarle prebili, boste zaznali relativno solidno odmerjen prostor, vendar zopet, zgolj za dekliče in fantiče oziroma kratkonožce. No, pa saj to je tudi namen. Sta pa oba sedeža enostavno odstranljiva in presenetljivo lahka (sodeč po katalogu okroglih 10 kg), kar bo nadalje pomenilo, da ne rabite »kvihtat« dan na dan, da bi ju bili sposobni odnesti v garažo in nato nazaj v avtomobil.

Paket Extreme bo v 7-sedežnika dodal pri drugih firmah (v tem segmentu) že standardnih dobrot kot so kamera za vzvratno parkiranje, kartico za prostoročno upravljanje ter nekaj dekorativnih elementov, hkrati pa si lahko obetate še dve priročni mizici na hrbtišču prednjih sedežev, kar bi utegnilo razveseliti vse očete, ki so naveličani sesanja avtomobila po vsakem otroškem sendviču, ter recimo dve luči za vzvratno vožnjo (da ne bi kam zabredli sredi noči) in nenazadnje še lična 16-palčna platišča Mahalia Black. Povsem korektna oprema za pragmatično ceno pri tem velikostnem razredu.

Testneža je gnal litrski trivaljnik s 109 »konjiči«, ki je pustil najbolj mlačen vtis od vseh seciranih vidikov. Avtomobil je sam po sebi zares praktičen in glede na ceno povsem korektno udoben in podprt s sodobno »must have« elektronsko navlako, medtem ko pogon stasa Joggerja žal ne dohaja vedno. Manjko navora pri skromno odmerjeni delovni prostornini je občutiti že pri štirih osebkih v vozilu, da scenarija s sedmimi potniki, polnim prtljažnikom s sicer zgolj 163 litri ter neizogibno rabo strešnega kovčka niti ne omenjam. Na tem mestu pogrešam nekaj, kar bi upravičilo močno oglaševano prostočasno bit vozila, ki smo jo preverili z odhodom sedmerice osebkov na smučarijo, pri čemer je pot na Roglo minila v tvorjenju kolone za našim vozilom, telovadbi z menjalnikom in gnanju proti rdečemu polju navkljub.

Zgodba dobi preobrat, ko boste romunski družinski galeji poveljevali sami. Takrat se pokaže iskriv karakter trivaljnika, ki ne prav čvrsto podvozje spravlja ob pamet kot neubogljiv pasji mladič neveščega lastnika v bučnem pasjem parku. Jogger ima mehko naravnano blaženje in bo med zavoji kar plaval, kar pa mu nadalje omogoča precej manj tresavice potnikov ob pohajkovanju preko neutrjenih makadamskih površin recimo. Omenimo še žejo. Slabih sedem litrov v povprečju, saj je visoko vrtenje velikokrat zahtevano, v kolikor se boste »cjazili« brez potnikov in tovora pa pridete tudi pod šestico.

Pod črto je torej Jogger resnično prostočasen družinski avtomobil, ki pa v slogi s filozofijo svojega plemena ne nudi nič več kot to. Se vas lahko pelje sedem? Lahko. Je prostoren? Je. Lahko preči makadam brez grizenja nohtov njegovega lastnika? Lahko. Služi torej svojemu namenu in v tem velikostnem segmentu za precej nižjo ceno od tekmecev tudi ne gre pričakovati (pre)več.

4 kulske

Fotrov kotiček

Tisti, ki trmasto vztrajamo pri karavanih kot polnokrvnih »fotr wagnih« dobimo malce mehka kolena pri raznih »off road« štirikolesnih pasmah Allroad, Allterrain, Alltrack, Scout, Active in podobni so (navadno) karavani z nekaj centini pribitka od tal ter nekaj okrasja za spopad s kvazi neutrjenim terenom. Dacia Jogger je logičen plod vstopa romunske sekcije Renaulta v ta segment in moram jim priznati, da so izdelali ličen in uporaben produkt.

Tu pa se moja sodba nekako zaustavi, saj so Joggerjevi konkurenti v večini bistveno bolj zmogljivi in napredni  ter več kot dvakrat dražji. Zdi se, da so pri Dacii zopet našli segmentno vrzel brez konkurence. Pripravili so praktično in všečno vsakodnevno rešitev, za migracijski poletni skok na morje ali številčno smučarijo pa boste morali požreti nekaj sline. In kot kaže prodajna statistika vozil je to lažje kot dolgoletno tlačanstvo med bančnimi krediti …

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Sedem sedežev. Zagotovo prvi adut testnega Joggerja.
+ Prostornost je glede na zunanje mere osupljiva.
+ Modularna in praktična zasnova.
+ Poraba goriva, ko prižgete Eco in se vam fučka za sovoznike v stresu.
+ Manipulacija s tretjo sedežno vrsto je enostavna in hitra.
+ Poskočnost agregata, vendar le, ko je vaš karakter edino breme.

GRAJAMO:
– Pogon hitro upeha ob polnem vozilu.
– Pogrešali smo tipko za boljši oprijem, ki naj bi bila v Joggerju Extreme.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.547 / 1.784 / 1.631
Medosna razdalja (mm) 2.898
Prostornina prtljažnika (l) 163 – 1.819
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.315 / 1.862
Agregat Turbobencinski, trivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 999
Največja moč pri vrt./min. 81 kW (109 KM) pri 5.000
Največji navor pri vrt./min. 200 Nm pri 2.900 – 3.500
Največja hitrost (km/h) 183
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 11,2
Posoda za gorivo (l) 50
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,7
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,9
Emisije CO2 (g/km) 129
Cena osnovnega modela (v EUR) 21.590
Cena testnega modela (v EUR) 23.165
Uvoznik GA Adriatic d.o.o.
Spletna stran www.dacia.si

 

 

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

6 komentarjev

  1. Prve dače so ble res boge, ampak z leti so res napredoval. Rajsi bi mel dačo kot številne druge avte!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button