AvtomobiliTesti

Cupra Leon SP 1.5 eTSI DSG

Da je le mir pri bajti

Ne vem, kako je pri vas, a moje izkušnje kažejo, da v različnih družbah nekako vsi istočasno dobivajo otroke … kot bi se zmenili. V enem krogu so vsi stari okrog pet, v drugem 10 let itd. Skupni imenovalec teh družb je, da ima vsaka svojega dirkača. Saj veste, tistega, ki ponavadi zamuja, avto je obut v pnevmatike sumljivega slovesa in zakonsko mejnega profila, in ko pride … vsi vedo, da je prišel … še preden sploh stopi čez vrata. A mladež tudi tem junakom navadno spodreže krila (v večini primerov so to boljše polovice), njihove štirikolesne igrače pa običajno zamenjajo enoprostorci in karavani.

Pri večini se zdi takšno sosledje dogodkov takšno, kot bi zares hiperaktivnega psa privezali na kratko ketno. Ubijete mu duha in žar v očeh! Pri Cupri, kot kaže, niso podlegli globalnim smernicam, kjer so 17 spolov (koliko jih je v tem trenutku verjetno le redko kdo ve) izenačili in moške poženščili, ženske pa naredili moškinje. Nasprotno. Človek dobi občutek, da gre za znamko, ki želi zadostiti apetitom moških in željam žensk.

Kaj poreči drugače, če imate v naboru vozil karavana, ponudba pa se prične pri 1,5-litrskem eTSI-ju z 48-voltnim blago hibridnim dodatkom, ki zmore 150 KM. Slednji seveda ni raketa, a je vseeno več kot odlična izbira, če je postavljen pogoj, precej ugoden avtomobil, z veliko prostora, ki hkrati ni prevelik. Po drugi strani verjetno poznate pravni jezik, ki vas lovi na vejice ter na in/ali. V tem primeru se lahko pri Cupri Leon SP ozrete tudi proti 300 KM, če vam bodo postavljene omejitve, ki ne bodo dovolj natančno specificirane. Sam sem med vožnjo večkrat obremenil možgan in hitel iskati razloge, zakaj bi človek sploh potreboval kaj več od našega testnega primerka. Zelo konkretno pospešuje, končna hitrost je več kot solidna, tistim, ki si dajo duška skozi ovinke, pa bo Cupra Leon tudi narisal nasmešek na obraz.

Kaj pa esenca, ki pritiče takšni karoserijski zasnovi? Hja, dvomim, da boste lahko naleteli na upravičene komentarje, zakaj Cupro ne bi smeli pripeljati domov. Prtljažnega prostora je namreč za več kot spodobnih 620 litrov, s podiranjem zadnje klopi pa ga lahko povečate na poldrugi kubik prostora. Nasploh je Cupra Leon eden zadnji vrste, ki kljubuje (večini) sodobnim smernicam. Stikala na volanu so še vedno fizična, všečna in predvsem pregledna. Nekaj sodobnosti se je prikradlo v območje klimatske naprave, ki jo upravljate s stikali ubčutljivimi na dotik. No, digitalizacija je dosegla tudi merilnike hitrosti, ki ji ne gre kaj dosti očitati, še najmanj preglednosti in predvsem različnih načinov – od možnosti pogleda navigacije, digatalnih merilnikov, analognih merilnikov …

Štiri kulske:

V preteklosti sem slišal številne pripombe na infotainment, ki ga v svojih nedrjih odkriva Cupra, toda v kolikor vaš prvi domači ljubljenček ni bil velociraptor, prebudil pa vas ni Veliki pok … no, v tem primeru se boste na osrednji zaslon zelo hitro navadili. Nasploh je počutje v Leonu SP vzorno. Nikjer ni pretiravanja, nikjer ni izumljanja nečesa novega, ampak je enostavno avtomobil. Avtomobil v svoji pristnosti in predvsem namembnosti, ki težko razočara na katerem koli področju. Še poraba goriva je bila v okviru pričakovanj in se je le redko povzpela nad sedmimi litri po 100 prevoženimi kilometri.

Cupra Leon SP je avtomobil, ki združuje vse. Športnost, ekonomičnost, racionalnost, hkrati zaigra na čustva. Resda vse v mejah pričakovanj, a poskrbi, da je v družini zopet prisotna radost in nasmeh na moški strani ter zadovoljeni praktični in ekonomični vzgibi na ženski strani. Še nekaj let nazaj si ne bi mislil, da bom to kdaj rekel, a s ceno dobrih 35 tisočakov sodi med ugodne nakupe.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ počutje za volanom
+ avtomobil v svoji namembnosti
+ lahko je tudi precej hiter avtomobil, sploh glede na konjenico pod pokrovom
+ športen izgled, ki ni kičast
+ cena

GRAJAMO:
– našli se bodo takšni, ki bodo trdili, da je „trd“
– sam nisem ljubitelj sijoče plastike, nekaterim pa bo to celo všeč

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.657/ 1.799 / 1.437
Medosna razdalja (mm) 2.679
Prostornina prtljažnika (l) 620
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.449/ 1.980
Agregat Turbobencinski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.498
Največja moč pri vrt./min. / elektro motor 110 kW (150 KM) / 9 kW (12 KM)
Največji navor pri vrt./min. 250 Nm pri 1.500– 3.500
Največja hitrost (km/h) 216
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 8,7
Posoda za gorivo (l) 45
Poraba po EU normah (l/100 km) 6
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,5
Emisije CO2 (g/km) 136
Cena osnovnega modela (v EUR) 34.264,16
Cena testnega modela (v EUR) 35.498,11
Uvoznik Porsche Slovenija d.o.o.
Spletna stran www.cupraofficial.si

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button