AvtomobiliTesti

Cupra Born eBOOST 77 kWh

Žlica temperamentne e-dinamike

Šefi za krmilom Volkswagnove skupine so sprejeli odločitev, da Seat kot tak ne bo tržil električnih vozil, saj bi le-ti lahko hodili v zelje »ljudski« ID skupini, zato pa so nekaj več svobode pri tem pustili dinamičnemu španskemu oddelku Cupra. Izrazito športno usmerjena VAG-ova divizija je svojo pot elektrifikacije pričela z Bornom, bratom dvojčkom kombilimuzinskega Volkswagna ID.3. Oba pričakovano nastajata v vzhodno-nemški tovarni Mosel Zwickau, dobrih sto kilometrov jugo-zahodno od Dresdna. Tam pravzaprav svet prvič ugleda kar šest vozil, poleg omenjene dvojice še VW ID.4 in ID.5 ter Audijev Q4 e-tron v dveh karoserijskih različicah. In zakaj bi si kot kupec električnega vozila nemških korenin privoščili prav Borna?

Na tisto kar ciljajo snovalci e-temperamentneža je prepoznaven športni duh katalonske znamke, zato je Cuprin električar glede na svojega VW dvojčka precej bolj agresivno oblikovan in poln podrobnosti, ki jih bodo cenili osebki z izbranim okusom. Born svojo dinamiko izraža že preko osvetlitve z neprekinjenim LED pasom na zadku, pozdravno lučjo v obliki projiciranja logotipa znamke ter zadnjim odbijačem z difuzorjem. Močno prezenco dopolnijo športna lita platišča, poudarjeni stranski pragovi in kup estetskih podrobnosti. Že samo prižiganje LED žarometov ima svoj protokol, ki je prikazan na spodnjem videu.

Embalaža brez vsebine ne šteje, zato je komaj tri leta star Cuprin električar kmalu po premieri že doživel rahlo medgeneracijsko posodobitev, nedavno pa je bil deležen tudi možnosti dokupa toplotne črpalke, ki močno vpliva na upravljanje toplote in posledično porabo elektrike. Naš testnež je pripeljal z zajetnejšo e-špajzo, ki sprejme 77 kWh energije in je tako primerna tudi za dnevne migrante z daljšimi avtocestnimi relacijami. Če kar takoj oglodamo pogonsko kost, potem k bateriji dodajmo še zmogljiv e-motor z močjo 170 kW oziroma bolj domačimi 231 KM ter nezanemarljiv podatek, da se moč prenaša na zadnjo os. Govorimo torej o relativno urnemu zadnjemu pogonu, ki bo ljubiteljem cestne dinamike uspel narisati nasmešek ali dva. Za tiste najbolj zahtevne bo kmalu v salone pripeljal še bolj nabrit Born VZ, mi pa smo bili z eBOOST tehnologijo, ki ob pritisku volanske tipke z logotipom znamke hipno sprosti dodatnih 20 kW moči, dobro zadovoljni.

Da bi se z Bornom zares poigrali, boste morali izklopiti vse elektronske policaje, ki bdijo nad vašim početjem za volanom in še pred tem preklopiti v športni način vožnje. Šele takrat boste uspeli zvabiti nekaj igrivosti iz sicer povsem uglajenega pogona, ki na normnem krogu posrka 18 kWh na sto kilometrov, na avtocesti pa zmernih 21. Toplotna črpalka dobro opravlja svoje delo in tudi v hladnejših dneh poskrbi za dober temperaturni menedžment, kar se pozna pri avtonomiji. V prestolnici smo s polnim sodom elektrike opravili preko 400 kilometrov, medtem ko bi avtocesta celoten akumulator spraznila v dobrih 350 kilometrih. Dobra vest za vse dnevne vozače, ki se na delo vozijo preko polovice naše deželice, ponoči pa tankajo svoj voz na domačem točilnem pultu.

Še beseda ali dve o udobju. Oblazinjenje je skupaj s školjkastimi sedeži praktično vrhunsko, tudi kvaliteta izdelave je dobra, le VAG-ovi volanski gumbi občutljivi na dotik so mi požrli nevron ali dva, saj hitro nehote dregneš v funkcijo tempomata ali multimedije. Nad preostalimi rešitvami pripomb niso dajali niti zahtevnejši gosti, ki sva jih z Bronom tistih nekaj dni vozila naokoli.

Cupra Born je torej tisti avtomobil, ki povprečnega električarja preobrazi v zanimivega dnevnega sopotnika z nekaj več estetike ter malce tudi dinamike z majhnimi rožički pod pločevino. Električni pogon je sicer zabaven prvih nekaj sto kilometrov, dokler se hipnega pospeševanja ne navadite, nato v osredje stopi zabavnost in videz vozila, kar bi Bornu zagotovo dobite, zato mu kljub visoki ceni s 57 tisočaki kupcev ne bi smelo manjkati.

4 kulske

Fotrov kotiček

V uredništvu veljam za strogega presojevalca električnih vozil, saj manjko brnenja valjev redko kateri voz uspe nadoknaditi s svojim karakterjem in drugo vsebino. Bornu je to uspelo, vendar ne na račun varčnosti, fantazijskega generatorja zvoka ali neke druge izumetničene rešitve njegovih mam in očetov iz vzhodne Nemčije, temveč zgolj zaradi temperamentnih španskih in povrh še domiselnih podrobnosti.

Sam dnevno na avtocesti »zgarbam« precej kilometrov in ko sem jih prejadral z Bornom, sem na poti na šiht mirno prisluhnil izbrani spletni vsebini, nazaj grede pa sprostil svoj organizem pred popoldansko starševsko tlako. Pa še tistega knofa za nekaj več kilovatov ne smem pozabiti, včasih je pač fajn nekoga pustiti v vzvratnem ogledalu in si malce napojiti svoj ego.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Modni dodatki v bakreni barvi so Cuprin zaščitni znak.
+ Agresiven in drzen videz.
+ Velika 20-palčna platišča vse skupaj dobro dopolnijo, vendar brez vpliva na udobje.
+ Toplotna črpalka opazno vpliva na porabo energije.
+ Ambient je nadaljevanje zunanjega športnega videza.
+ Oblazinjenje Dinamica prinaša nastavljivo ledveno opora sprednjih sedežov in masažno funkcijo

GRAJAMO:
– VAG-ove volanske tipke občutljive na dotik so moteče.

Tehnični podatki:

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.322 / 1.809 / 1.540
Medosna razdalja (mm) 2.771
Prostornina prtljažnika (l) 385 – 1.267
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 2.000 / 2.300
Elektromotor Sinhroni, 400 V
Največja sistemska moč 170 kW (231 KM)
Največji sistemski navor. 310 Nm
Največja hitrost (km/h) 160
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 7
Kapaciteta baterije (kWh) 77 kWh (neto) / 82 kWh (bruto)
Priključna moč (AC / DC) 11 kW / 130 kW
Doseg (kombiniran režim) 539
Poraba (kombiniran režim) 16,1 / 100 km
Poraba na testu 18 / 100 km
Cena osnovnega modela (v EUR) 50.692,24
Cena testnega modela (v EUR) 57.190,12
Uvoznik Porsche Slovenija d.o.o.
Spletna stran www.cupra.si

 

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

4 komentarjev

  1. Električarji res niso več presežk. Kdo jih je želu kupt jih ma, sedaj pa vse upada. Škoda da tale Kupra ni bencinc!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button