AvtomobiliTesti

Citroën C3 1.2 PureTech 82 BVM Origins

Poklon koreninam

Francoska znamka Citroën je lani slavila stoletnico obstoja oziroma dogodka, ko je iz tovarne zapeljal prvi Citroën Type A – pionir med danes mehkobi in udobju podrejenimi štirikolesniki.

Francozi so v ta namen modele C3, C3 Aircross, C4 Cactus in C4 Spacetourer obdali v nostalgične embleme z napisom »Origins since 1919« in dodali nekaj estetskih elementov. Žal so ob vstopu v 2020 s prodajo zaključili, dober vtis pa ostaja tudi po vstopu v »dvojno dvajsetico«. Mi smo v goste sprejeli najmanjšega med naštetimi, torej kompaktnega C3. Ta še vedno spada v segment »hatchov«, medtem ko njegov videz križanca navdaja z všečnim občutkom.


C3 je sinhroniziran z novodobnimi Citroënovimi oblikovnimi komponentami – obrobe kolotekov, bočne zaščite vrat in dvobarvne kombinacije strehe oziroma preostale karoserije so že kar nekakšna stalnica. V primeru doplačila opreme Origins pa ste bili deležni dodatnih v odtenek brona odetih elementov, ki jih bodo lahko opazili sosedi med skrivnim opazovanjem vašega novega jeklenega konjička ali pa kar vi sami, ko se boste z njim podali na pot, torej v kabini.

Da si razjasnimo kaj so Francozi namenili C3 je najbolje, da Origins dodatke kar naštejemo. Karoserija je bila sicer odeta v črno-belo kombinacijo, svoje pa so prispevali v bron odete sprednje meglenke in nekoliko manj intenzivno tudi stranska ogledala, prtljažna vrata ter streha z nalepkami. Testni C3 je bil obut v platišča z okrasnimi pokrovi, ki dobro skrivajo jeklena platišča izza njih. Ok, izjemno všečne estetike je dovolj tako navzven kot v kabini. Kaj pa pod motornim pokrovom?


Na slovenskem trgu je C3 z jubilejno opremo na voljo le z osnovnim atmosferskim 1,2-litrskim trivaljnikom, ki zmore 82 »konjev« in je spojen s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Navadno se obletnice ne praznujejo z osnovo, vendar se tudi to očitno spreminja.

Od pogona seveda ne gre pričakovati presežkov in ga je potrebno za spodoben odziv v prometu redno priganjati v višje vrtljaje, čemur sledi tudi hlastanje za bencinskimi kapljami. Slednje je na testnem krogu znašalo 6,8 litra oktanskega napoja, kar ni veliko, vendar smo med pretežno avtocestnimi potepanji namerili tudi osem in več. Zato je jasno, da ima C3 mesto drugega vozila pri hiši in se daljšim potovanjem izogiba, kar pa še vedno ne pomeni, da jih ne zmore. Pravzaprav je s svojim mehkim podvozjem precej udoben, medtem ko njegova kabina z relativno večjim številom odlagalnih mest zadosti tudi voznikom z več vsakodnevne prtljage.


Pod črto je C3 Origins nekakšen dodatno okrašen vstopni model, zato je cena testnega vozila znašala 14 tisočakov. Za manj kot tisočaka in pol doplačila bi lahko v avtomobil namestili bistveno bolj odziven, in verjetno tudi varčen, prisilno polnjeni agregat PureTech s 110 »konji«, kar bi znalo precej spremeniti tudi končno izkušnjo. Vendar C3 Origins piha, oziroma je pihal, na dušo ljubiteljem znamke, ki bi v svojo garažo zapeljali nekaj malce bolj izstopajočega in ne nujno agilnega.

Fotrov kotiček

Estetika pred pogonom. Ker sem tehnik z dušo in srcem se s tem težko sprijaznim, vendar se mi zdi poteza vodilnih pri Citroënu na koncu vendarle logična in navsezadnje najboljša. Današnja generacija mladih voznikov več stavi na ekskluzivo in izstopanje kot na samo zmogljivost, zato je bolj verjetno, da bodo svoje ime raje vpisali v prometno dovoljenje cenovno dostopnejšega vozila.

Do obale in nazaj bodo ekipo kolegov zlahka pripeljali, večinoma pa bodo krožili v slovenskih mestih in njihovi okolici. In slednja jih bo zagotovo prej opazila kot če bi posedali v črni nemški limuzini z dvesto ali več »konji« pod motornim pokrovom.

HVALIMO
+ Videz. Prav čeden mali »hatch« z zametki križanca.
+ Praktičnost. Kljub majhnosti ne varčuje z odlagalnimi mesti.
+ Pozdravljamo embleme Origins in bronaste dodatke.
+ Lita platišča ali le okrasni pokrovi? Še enkrat poglejte …

GRAJAMO
– Poraba goriva je v primeru redne prometne dinamike (pre)visoka.
– Škoda, da so jubilejni model ponudili na bazi vstopnega.

Tehnične karakteristike

Mere dolžina/širina/višina (mm) 3.996 / 1.794 / 1.490
Medosna razdalja (mm) 2.539
Prostornina prtljažnika (l) 300
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.098 / 1.550
Agregat Bencinski, trivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.199
Največja moč pri vrt./min. 61 kW (83 KM) pri 5.750
Največji navor pri vrt./min. 118 Nm pri 2.750
Največja hitrost (km/h) 169
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 13,2
Posoda za gorivo (l) 45
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,8 / 4,2 / 4,8
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,8
Emisije CO2 (g/km) 110
Cena osnovnega modela (v EUR) 13.890
Cena testnega modela (v EUR) 14.040
Uvoznik Citroën Slovenija d.o.o
Spletna stran www.citroen.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button