Ekskluzivni testiTesti

BMW X6 xDrive 40d Performance

Xantastičnih 6

BMW-jeva šestica je luč sveta ugledala leta 2008 in moj prvi komentar je bil „O moj Bog!“. Kaj vse si bodo ljudje v avtomobilistični branži še spomnili. Terenec, ki naj bi bil športnik in temu primerna naj bi bila tudi karoserijska oblika. Je mar to le grenko-kislo-neslana šala? Bo naslednja karoserijska različica, ki jo bodo predstavili trgu karavanski kabriolet? So pri BMW-ju malenkost preresno vzeli besedno zvezo športni terenec? Takrat so vsi parametri nakazovali, da se je avtomobilističnemu svet preprosto skegljalo. Toda …

… Po treh letih je bil čas za ponovno soočenje z BMW-jevim posebnežem, ki še vedno vzbuja silno zanimanje … in seveda pozornost, toda več o tem v nadaljevanju. Bo mar po štirih letih krmežljavega obraza, vihanja nosu in nasploh konkretno velike kepe grenkobe kaj drugače, bo pokončen ponos še vedno tako stojičen tudi po koncu najinega snidenja. Naj se kar takoj posujem s pepelom, saj o stojičnosti ni več ne duha ne sluha … vsaj glede ponosa. Toda še preden sem se lahko postopil nergavega ocenjevanja, se je bilo potrebno vprašati komu na tem svetu je X6 sploh namenjen? Vsem in hkrati nikomur.

V uredništvu smo našli šest karikatur, ki naj bi opisovale potencialne (dejanske) lastnike tega štirikolesnega čudesa. Tako boste v njem našli primerke sumljivega izvora in naglasa, poslovneže, širokohlačnike, ki jim je pas padel h kolenom, plejboje, ki potrebujejo tako velik avtomobil že zato, da lahko s seboj vozijo tudi lasten ego, ljubitelje Briljantine (komentar k belim nogavicam) in povsem „običajne“ primerke, ki bi jih lahko, glede na njihovo obnašanje in stil oblačenja, uvrstili dejansko v katero koli vozilo. Po domače … v X6 ne boste našli kakšne ozko usmerjene ciljne skupine! Toda le zakaj? V prvi vrsti ponuja BMW X6 s svojo velikostjo občutek večvrednosti.

Slabih pet metrov in dobri dve toni težek kolos deluje na cesti kot pasavec na mravljišču, saj ga enostavno ne morete zgrešiti. Če ga ozaljšate še s paketom Performance vas bodo obuli v 21-palčna nizkopresečna platišča, ki so že sama po sebi ocenjena na 5.400 evrov (da, prav ste prebrali). V preteklosti smo že govorili o avtomobilih, ki privlačijo poglede, toda X6-ki se nihče še ni približal … vsaj ne na takšen način. Pri večini avtomobilih imate občutek, da vas opazijo in se ozrejo za vami, toda pri X6 se „pleholjubke“ dobesedno zapičijo v vaš pogled in vas ne izpustijo. Na trenutke vsa stvar izgleda že tako absurdno, da je imel pisec tega članka občutek, da je okoli ust pustil večdnevne obroke … morda pa je bil to le prenapihnjen ego, ki je tako izstopal.

Če vseeno sodite med 0,1 odstotka uporabnikov omenjenega vozila, ki jih je strah, da ne bodo opazni, potem morate izbrati 3-litrski dizelski agregat z dvema turbinama (40d), ki iz sebe iztisne rjoveč zvok. Marsikomu se bo zvok zdel celo prehrupen, toda kot že večkrat omenjeno bo takšnim kupcem najbolj bistvena opaznost. 225 kilovatov poskrbi, da avtomobil vleče suvereno vse tja do končne hitrosti 236 km/h in pospeši z mesta do stotice v 6,5 sekundah, medtem ko se je poraba goriva na testu ustavila pri povprečju 12,7 litra. Čeravno se zdi, da gre za ogromno količino moči, tega kljub vsemu ni čutiti, ima pa za to nekaj zaslug dober avtomatski menjalnik, ki deluje hitro in skoraj brezčutno.

Pri BMW-ju so z besedo športni terenec vzeli skrajno resno in zadeli žebljico na glavico, saj je lega za tako ogromno in težko vozilo naravnost izjemna. Pri bolj prestižnih znamkah se človek enostavno ne more načuditi do kam seže seznam dodatne opreme. V testni X6-ki, je bilo le-te za dobrih 20 tisočakov (skupaj s paketom Performance preko 30 tisoč evrov) in še zdaleč ni bilo govora o „nema šta nema“. Večini podalpskih prebivalcev (na sončni strani) predstavlja ta cena skrajno točko pri nakupu novega vozila, v X6 pa si boste pri tej ceni zgolj prištedili nepotrebne bmw_x6_009komentarje o pomanjkanju udobja … in stikal. Položaj za volanom ostaja odličen, veliko zaslug pri nastavitvi idealnega sedenja pa gre pripisati zares dobrima sprednjima sedežema, ki se premikata praktično v vse smeri … k sreči električno. Ergonomija notranjosti je nemško pregledna in je brez pripomb, vsekakor pa si svoje mesto v članku zasluži konkretno odebeljen volan, ki je „ovit“ v oblogo iz alkantare in lepo sede v roko. Če ste morda na hitro pomislili kaj vse boste lahko počeli v tem vozilu, naj omenimo, da je bil naš testni X6 namenjen zgolj štirim potnikom, tako da bo za bolj pisano in številčno druščino potrebno poseči po kateri drugi Xazličici.

Nič čudnega torej, da boste v X6 uzrli domala kogar koli, saj ponuja toliko različnih možnosti, da naj bi vsakdo našel nekaj zase … le dobrih 100 tisočakov bo potrebno odšteti. Testna različica v osnovi velja 70.400 evrov, dodatna oprema doprinese nadaljnjih 20.358 evrov, in če boste želeli naokoli postopati še v „retro“ izdaji s črto, oziroma s paketom Performance, boste morali dodati še 10.869 evrov. Veliko? Zagotovo! Večina si s takšnim zneskom postavi „štalco“ in verjetno ostane kakšen belič še za nekaj drugih malenkosti … in kot je mimoidoči pripomnil. „Kravce“, ki se mečejo pod kolesje takšnega avtomobila, verjetno na koncu stanejo še več kot nakup in vzdrževanje le-tega. Zagotovo vredno razmisleka … In ko govorimo o razmisleku … Mi je X6 po prestanem druženju in treh letih kaj manj neprivlačen? Še vedno se čudim nad stvaritvijo, ki so jo izdelali pri BMW-ju in težko priznam, toda z leti mi je zlezel pod kožo. Morda ne toliko z videzom kot z vsem ostalim … X6 lahko zgolj ljubite ali sovražite!

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ pojava
+ zmogljivosti
+ lega
+ poraba
+ položaj za volanom
+ paket performance
+ sprednja sedeža
+ menjalnik
+ poglede boste privabljali kot filmski zvezdnik
+ nastavitve odpiranja prtljažnih vrat

GRAJAMO
– seznam opreme je daljši (in dražji) kot transibirska železnica
– zgolj štirje sedeži
– cena večsobnega stanovanja
– na slovenskih cestah se počuti kot tanker v slovenskem morju
– običajno boste potrebovali dve parkirni mesti

Tehnične karakteristike
Mere D/Š/V (mm): 4.877/1.983/1.690
Medosna razdalja (mm): 2.933
Prostornina prtljažnika (l): 570
Teža (prazno v./dovoljena) (kg): 2185/2710
Agregat: šestvaljni dizelski
Delovna prostornina (ccm): 2.993
Največja moč pri vrt./min.: 225 kW (306 KM) pri 4.400
Največji navor pri vrt./min.: 600 Nm med 1.500 in 2.500
Največja hitrost (km/h): 236
Pospešek 0 – 100 km/h (s): 6,5
Posoda za gorivo (l): 85
Poraba po EU normah (l/100 km): 8,8/6,8/7,5
Poraba goriva na testu (l/100 km): 12,7
Emisije CO2 (g/km): 198
Cena osnovnega modela (v EUR): 70.400
Cena testnega modela (v EUR): 101.627
Uvoznik: BMW Slovenija
Spletna stran: www.bmw.si

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button