AvtomobiliTesti

BMW X4 M40d

Poslednja dizelska križarka.

Bavarci so v lanskem letu pomladili uspešen dvojec SUV-jev X3 in X4, ki še vedno vztrajata s prefinjenim dizelskim motorjem v nosu, čeprav njihova nekdanja prevlada počasi usiha in svojo pot odstopajo elektrifikaciji. Tokrat smo se družili z odličnim X4 M40d, ki nam je brez večji težav dokazal, da se proizvajalci močno motijo in da dizlom še nebi smeli reči zadnje, namreč njihova prednost surove navorne moči ter vzporedne varčnosti žal ne gre premagati.


BMW X4 je v trenutnem življenjskem ciklu pod oznako druge generacije, katero so s subtilnimi, vendar nadvse privlačnimi potezami osvežili, preden bo v roku treh let čas za zamenjavo, ki pa bi lahko glede na zakonska narekovanja pomenila konec sajavcev. Sprva je marsikomu težko ugotoviti kakšne novosti je prinesla prenova, med najbolj očitne lahko prištejemo par tanjših LED žarometov, združeni sprednji ledvički po smernicah ostalih modelov, nekaj več odrezavosti sprednjega odbijača in nenazadnje izboljšano tehnološko plat, z novimi Live Cockpit Plus digitalnimi instrumenti pred voznikom ter sodobnejšo iDrive 8 programsko opremo.

V drugo, še posebej v mišičasti obliki M40d, kupejevski bavarski SUV ohranja svojo prezenco, pri testnem primerku dodatno okrepljeno z matirano črno karoserijsko barvo iz nabora Individual, ki pritegne veliko pogledov. Kaj torej pomeni M40d? Ne gre za čisto polnovrednega X4 M z nabrušenim bencinskim motorjem kategorije M, temveč za skoraj popoln kompromis športnosti z imenitno prefinjenostjo dizelskega agregata. Natančneje gre za preverjen 3-litrski turbodizelski šestvaljni vrstni motor, ki razpolaga s 340 KM in kar 700 Nm navora, sedaj s podporo blagega hibridnega sistema za večjo odzivnost ter zmanjšanje porabe.

Odlično uglašena konjenica se na vsa štiri kolesa prenaša preko osemstopenjskega samodejnega menjalnika, ki skrbi za gladko pospeševanje, kar se lahko ob preklopu v športni način povsem spreobrne v huligansko vožnjo. Mejnik pri 100 km/h bo lahko doseči že v 4,9 sekundah, medtem ko se pospeševanje zaključi pri hitrosti 250 km/h. Vsekakor gre pri X4 M40d za perfekten recept hitre križarke za dolga pota, predvsem po nemškem autobahnu, kjer bosta zaradi ekonomične porabe dobih 8 litrov (kolikor je kljub težki nogi porabil na testu), vmesno dolivanje goriva in izguba dragocenega časa, povsem nepotrebna.

Zdi se, kot da pojem odo dizelskim motorjem v času, ko je ogromno govora o emisijah ogljikovega dioksida in ohranjanju okolja, a dejstvo je, da slika še zdaleč ni tako črna, saj so moderni dizelski motorji že zelo napredni in razmeroma čisti, električni avtomobili pa tudi niso popolnoma nedolžni pri onesnaževanju.

Čvrsto podvozje, uravnovešenost sicer bolj športno nastavljenega vzmetenja in aktivni M diferencial na zadnjo osi bodo brez težav pririsala nasmešek na obrazu, saj kljub svoji zajetni masi 2.095 kilogramov ter višje lociranem težišču, X4 z lahkoto požira plavajoče zavoje in upošteva vsak sleherni premik volana, par športnih sedežev pa vas ob takšni vožnji prijetno objame. Na tem področju je takoj opazno kaj pomeni črka M, ki ostaja zvesta svojim dinamičnim koreninam, a hkrati ima igrivi SUV z nastavljivimi blažilniki v programu Comfort, tudi milejšo plat za udobno izkušnjo na daljših odpravah.

X4 M40d je odlična izbira če se podajate v nakup tovrstnega avtomobila, seveda če vas ne moti sklepati manjših kompromisov pri prostoru zaradi kupejevske strešne linije, ki rahlo zajeda v volumen prtljažnika in prostor za glavo potnikov na zadnji klopi ter v preglednost skozi zadnje steklo. V rokavu ima tako ogromno pozitivnih lastnosti, ki ga uvrščajo v sam vrh SUV-jev takšnega kova, vendar med njimi ni cena, ki res da se prične pri 79 tisočakih, ob poigravanju z dodatno opremo hitro preseže 90 ali celo 100 tisočakov, na kolikor se ceni tudi testni primerek.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Pogonski sklop. Bavarski šestvaljni dizel že od nekdaj postavlja visoka merila in tudi tokrat ni nič drugače, saj gre za izredno uglašen stroj z visoko zmogljivostjo.
+ Uravnovešenost podvozja. Kljub zajetni masi in višjem težišču je X4 M40d odlično vodljiv ter navdaja z zaupanjem v zavojih.
+ Oblikovanje. Prenova je prinesla svežino na ravnih mestih.

GRAJAMO:
– Zaradi športne narave zna bit vzmetenje določenim kupcem prečvrsto, nekaj kompromisov bo potrebno sklepati tudi pri prostornosti zavoljo kupejevske oblike.
– Cena vsekakor ni prijazna do denarnice, saj se zabava, brez kakršnihkoli dodatkov, prične šele pri 79 tisoč evrih.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.752 / 1.938 / 1.621
Medosna razdalja (mm) 2.864
Prostornina prtljažnika (l) 525 / 1.430
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 2.095 / 2.560
Agregat Turbodizelski, 6-valjni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 2.993
Največja moč 250 kW (340 KM)
Največji navor 700 Nm pri 1.750 do 2.250 vrtljajih/min
Največja hitrost (km/h) 250
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 4,9
Posoda za gorivo (l) 68
Poraba po EU normah (l/100 km) 6,6
Poraba goriva na testu (l/100 km) 8,3
Emisije CO2 (g/km) 173
Cena osnovnega modela (v EUR) 79.200
Cena testnega modela (v EUR) 104.906
Uvoznik BMW Slovenija, d.o.o.
Spletna stran www.bmw.si

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button