MotocikliTesti

BMW R nineT Urban G/S – Edition 40 years GS

Duša, karakter, prezenca, karizma. Te štiri besede so rdeča nit tega zapisa. Zame osebno izredno pomembne lastnosti, na osnovi katerih vrednotim praktično vse stvari in bitja v življenju.

Motocikli zame niso zgolj in samo stroji, ki te pripeljejo iz ene do druge točke in nazaj. Zame je motor mnogo več. Je strast, je način življenja. Ni dovolj, da je motor stilsko, tehnično in mehansko dovršen. Imeti mora dušo, karakter, prezenco. Želim, da se z mano poveže na tisti višji, nezavedni ravni.


BMW R nineT Urban G/S je motocikel s temi lastnostmi in že na prvi pogled, še preden sem sedel v sedlo, sem dobil tisti občutek. Izredna karizma. Motor bo na videz nekomu všeč, nekomu pa nikakor ne. Absolutno stvar okusa. A ravno to je tisto, kar to različico R nineT, dela zelo posebno. Nisem našel sogovornika, ki o njem ne bi imel mnenja. In to je odraz karakterja. Zunanja podoba sicer ni “moja šalčka čaja”, naravnost zaljubil pa sem se v njegov karakter. V pojavo. V prezenco. V karizmo.

Hočeš nočeš, močan vtis pusti, izredno močan. Ne samo zato, ker Urban G/S v spomin prikliče bogato, kar 40-letno zgodovino značke GS, začenši z znamenitim R100 GS, ki so ga zaradi ravno takšne, rumeno-črne poslikave, ljubkovalno imenovali Bumblebee (čmrlj op.a.). Navdušujoče je, na kakšen način je v sodobno zasnovo ujet duh polpretekle zgodovine. Bavarci so prav gotovo želeli doseči ravno to in več kot uspeli.

Testni primerek sicer ni bil opremljen z vsemi tehnološkimi novotarijami, ki si jih kupec sicer lahko navesi nanj. Vesel sem, da je tako, saj bi imel občutek, da se ta duh z vsako, čisto majčkeno izgubi. Všeč mi je, da sem moral ugibat v kateri prestavi vozim. Všeč mi je, da nisem nikoli zares vedel, koliko »župe« še imam v posodi in sem se moral na pol poti na Jezersko celo vrnit v Šenčur in dotočit. To so stvari, ki temu motociklu, vsaj v mojih očeh, absolutno višajo dodano vrednost. BMW R nineT Urban G/S seveda ima tudi sodobno plat.

Naravnost obožujem globok topot mogočnega in robustnega bokserskega motorja. Akrapovičev izpušni sistem mu doda še malo bolj poseben zven. Všeč mi je, kako se s svojimi 1200 kubičnimi centimetri prostornine, rahlo zaziba v življenje. Vse to so stvari, ki ustvarijo karakter. Agregat je lepo uravnovešen in uglašen, precej presenečen pa sem bil nad odzivnostjo in zmogljivostjo. Na odpiranje ročice za plin se odzove takoj in vleče v katerikoli prestavi in v kateremkoli polju obratov. Do kod se motor zavrti ne vem, ker testni BMW R nineT Urban G/S ni imel merilnika obratov in to je še nekaj, nad čemer sem navdušen.

Bokser je terjal svoj davek predvsem pri teži. Motocikel tehta konkretno preko 220 kilogramov, kar je v resnici precej, še posebej za možaka mojih mer. Je sicer tog in lepo vodljiv, a nikakor ne skriva dejstva, da ni narejen za agresivno premetavanje iz ovinka v ovinek. Sem sicer poskusil, a od ideje, ves upehan, odstopil po dveh levih in dveh desnih ovinkih. Mnogo bolj se mu poda uglajeno, a še vedno dinamično jadranje.

BMW R nineT Urban G/S je definicija potovalnega endura. Kot pravi GS se tudi kakšne makadamske poti ali kolovoza ne bo branil. Sam bi ravno za ta namen nanj nataknil robustnejše pnevmatike, ki jih sicer BMW za ta motocikel lahko ponudi. Ne dvomim, da bi se z njimi, na kakšni slikoviti makadamski poti, počutil kot riba v vodi. Ne nazadnje lahko voznik izbira med tremi voznimi načini in eden od treh je tudi »dirt« oziroma »zemlja«. Druga dva sta jasno »cesta« in »dež«. Osebno, ker sem pač relativno nizek in lahek, sem imel zaradi precej visokega sedeža in konkretne teže, največ težav z manevriranjem na mestu. Veliko lažje mi je bilo splezati z motorja in ga premakniti na želeno pozicijo. Pa še pri tem opravilu se mi je v teh toplih dneh, hitro orosilo čelo.

BMW R nineT Urban G/S je res fin motocikel. Ni za vsakega. Všeč bo kupcem, ki cenijo drugačnost. Všeč bo kupcem, katerih srce ukradejo duša, karakter, prezenca, karizma. Kupci, ki cenijo drugačno lepoto in imajo oko za majhne detajle in podrobnosti, ki jih pri tem motociklu ne zmanjka. Zanj se bodo odločili tudi vsi tisti, ki spoštujejo tradicijo in se lahko na katerikoli ravni povežejo z značkama BMW in GS. In vsi ti nakupa zagotovo ne bodo obžalovali. Samo tiste »kramp« gume naj nataknejo nanj. Za ta nasvet se mi lahko zahvalite kasneje.

Rok Rabič
foto: caranduser.com

Tehnične karakteristike

Vrsta agregata Zračno/oljno hlajen dvovaljni, štiritaktni bokser z dvema odmičnima gredema in štirimi radialno postavljenimi ventili na valj ter s centralno izravnalno gredjo
Prostornina (ccm) 1170
Največja moč pri vrt./min. 80 kW (109 KM) pri 7250
Največji navor pri vrt./min. 116 Nm pri 6000
Zagon elektronski
Vbrizg goriva Elektronsko vbrizgavanje goriva s sesalno cevjo/digitalno upravljanje motorja s potisnim izklopom in z dvojnim vžigom
Medosna razdalja (mm) 1527
Menjalnik Šeststopenjski sinhronizirani menjalnik s spiralnimi zobniki
Višina sedeža (mm) 850
Teža (kg) 223
Posoda za gorivo (l) 17
Pnevmatika – spredaj 120/70 R19
Pnevmatika – zadaj 170/60 R17
Največja hitrost (km/h) Preko 200
Cena testnega motocikla (v EUR) 17.012
Uvoznik BMW Group Slovenija, d.o.o.

User Rating: 3.1 ( 2 votes)

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button