MotocikliTesti

BMW R 1250 RS

Uglajen gospod ali sposoben športni potovalnik

To pa je bilo presenečenje leta! Kot, da bi pri BMW-ju vedeli, da se odpravljam na dopust, so mi tokrat pripravili polno opremljenega potovalca R 1250 RS. Skoraj bi lahko to zadnjo besedo zapisala z veliko začetnico! Kufrov, moram reči, da sem se ravno toliko prestrašila, kot sem se jih razveselila!

Nisem si predstavljala, kako bom spakirala za en teden robe v nahrbtnik, pa sem lahko še tako iznajdljiva motoristka. Po drugi strani mi niti slučajno ni bilo jasno, kako bom peljala že tako nekoliko težji motor, kot sem jih vajena, po vrhu pa še naložen s tremi kufri. A zakaj je to tak problem, me vprašate?

Nekako se mi je vrtel v glavi posnetek enega ‘kerlca’ s svetovnega medmrežja, ki je suvereno s stranskim kovčkom zapel v oviro in čofnil v morje. Predstavljala sem si, da v trenutku nepozornosti pozabim, da imam širši tovor kot po navadi in s stranskima kovčkoma zadanem v avtomobil, ki ga prehitevam. Ali pa, da se zataknem v koloni na meji, ko hočem mimo v tisti peklenski vročini. Ali pa, da me enostavno prekucne na mestu, ker nisem vajena, ne teže motorja ne površine, ki definitivno vpliva na težišče – sploh na mestu. Sem bila zato še nekoliko bolj previdna … in je šlo.

MOČ IN UDOBJE
Moram priznati, da mi je bilo moje doživetje z RS-om zelo zabavno. Od pakiranja do spoznavanja, kako za vraga se odmontirajo in nazaj namontirajo kovčki. Kako razporedit prtljago, da bo tovor čim manj vplival na vozno lastnost motorja. Ki jo moram ‘bajdmimu’ fejst pohvalt! To ni motor, to je vlak! Gre kot po tirnici – norija! Nimaš občutka, da pelješ več kot 50, čeprav vem, da me je kar ene parkrat zaneslo čez omejitev. Priznam in se posujem s pepelom.

Prvič letos sem uzrla Jadranko, usmilite se me. Imaš s temle bokserjem vseeno 136 konjičkov med nogami in se mora to nekje poznati. Pravijo pri BMW-ju, da 143 Nm nasičenega navora in 100 kW (136 KM) največje moči novega RSovega bokserja še hitreje pospešita na potovalno hitrost. Se ga da lepo pokolenčkat s tem mopedom, jaz sem bila sicer večino časa zelo pridna in vozila mirno. Pa še ena zelo pomembna stvar pri takem potovalcu. Po 400 kilometrih sem se prvič spomnila, da bi me na mojem motorju že krepko bolela tazadnja. Na RS-u ji je bilo pa očitno čisto fino! Tako po kataloško razloženo: tega BMW-ja lahko vozite hitro in udobno v vsakem trenutku. Eno je gotovo – ne glede na to, koliko kilometrov ste pustili za seboj v določenem času: z R 1250 RS vaš užitek v vožnji raste z vsakim metrom.

Resnično R 1250 RS združuje športnost s potovalno sposobnostjo. Kot sem že omenila, se motor pelje kot po tirnicah, s svojo močjo in BMW-jevo inovativno ShiftCam tehnologijo pa omogoča še hitrejše pospeševanje pri vseh hitrostih, kar doseže s sistemom spremenljivega krmiljenja odmične gredi. RS-ov najvišji navor 143 NM motorja s prostornino 1254 cm3 je moč opaziti pri vseh območjih vrtljajev. BMW zatrjuje, da R 1250 RS s tem zagotavlja tipičen potisk bokserja in čisti užitek v vožnji, s čimer se je moč strinjati. Meni pa je bilo najbolj všeč to, kako zelo tekoče in mirno je vse skupaj delovalo. Tak uglajen gospod!

STIL IN UPORABNOST
Letošnjo izvedenko, že znanega in priljubljenega BMW-jevega modela med slovenskimi motoristi, so še nekoliko kozmetično dodelali. Prenovili so sprednjo stran vključno z novim spojlerjem motorja in dodali nov LED žaromet za širšo in bolj homogeno osvetlitev, zaradi njega R1250 RS 2020 deluje še bolj športno kot njegov predhodnik. Njegova športnost pa ne izključuje potovalne sposobnosti. Pri BMW-ju pravijo, da R 1250 RS združuje oba svetova.

RS se lahko pohvali tudi z zaslonom TFT s povezljivostjo, ki se lahko poveže z vašim pametnim telefonom preko Bluetootha. 6,5-palčni zaslon prikazuje vse pomembne podatke o vašem motornem kolesu in vam v povezavi z aplikacijo za pametni telefon ponuja dodatne funkcije, kot so navigacija, glasba in telefonija. Standardna oprema osnovnega modela zagotavlja polni LED-žaromet, ASC (avtomatski nadzor stabilnosti), dva načina vožnje: Rain in Road (OP – hvala bogu je bil moj testni RS nekoliko bolje opremljen in sva si na Jadranki lahko privoščila zelo dinamično vožnjo v načinu DYNAMIC), že omenjeni zaslon TFT s povezljivostjo in pomoč pri speljevanju na klancu (HSC)

V redni prodaji so na voljo trije barvni paketi: kovinska črna Blackstorm s srebrnimi elementi, Style Sport kovinska rumena in Style Exclusive modra. Vse barvne izvedenke so nekoliko posebne in s tem BMW še dodatno želi zadovoljiti potrebe svojega kupca. Naša testna različica je predstavljena v opciji 719 Sparkling Bronze Metallic s posebno BMW-jevo 719 barvo, opremljena s tremi kovčki in še nekaj cukrčki.

Na spletni strani bmw motorrad lahko celo sestavite svoje motorno kolo s posebno opremo . S široko paleto prilagojenih ponudb imate na voljo nešteto kombinacij. Največjo ekskluzivnost pa ponuja Option 719, ki vam zdaj omogoča, da izberete funkcije za izboljšanje oblike ali zmogljivosti neposredno iz tovarne. Več prostora za shranjevanje, več športnosti in več elegance. Tukaj boste našli vse za uresničitev svojih idej za popolni R 1250 RS.

No, kaj sem rekla? Presenečenje leta! Ne le ob prvem pogledu, ne samo med vožnjo, še iz kataloga me preseneča tale novi RS! Razmerja med tem, kar motocikel ponuja in njegovo ceno vam ne morem prehvaliti.

Hermina Steržaj
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ športen in uglajen bokserski motor
+ preglednost in povezljivost TFT zaslona
+ razmerje, med tem kar motocikel ponuja in njegovo ceno

GRAJAMO
– na mestu okoren, še posebej za manjše rasle osebke

Tehnične karakteristike

Vrsta agregata Zračno/tekočinsko hlajen štiritaktni dvovaljni bokserski motor
Prostornina (ccm) 1.254
Največja moč pri vrt./min. 100 kW (136 KM) pri 7,750
Največji navor pri vrt./min. 143 Nm pri 6.250
Zagon električni
Vbrizg goriva elektronski
Mere dolžina/širina/višina (mm) 2.202/925/1.255-1.340
Menjalnik 6 prestav
Višina sedeža (mm) 760/820/840
Teža (kg) 243
Posoda za gorivo (l) 18
Pnevmatike – spredaj 120/70 ZR 17
Pnevmatike – zadaj 180/55 ZR 17
Največja hitrost (km/h) preko 200
Uvoznik BMW Group Slovenija, d. o. o.
Spletna stran www.bmw-motorrad.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button