MotocikliPrimerjalni testiTesti

BMW F 900 XR in S 1000 XR

Nič ni isto!

A zakaj sta skupaj? Jah, ker me je popolnoma zavedlo dejstvo, da sta oba ‘iksera’, saj to pa ja pomeni, da je isti hudič, ane? NE! Ker hudič je že pregovorno v detajlih in v teh dveh motorjih ni razlika le v tistih pičlih 100 ‘kubikih’ ampak se svetovna leta hudičevih detajlov najde v razdalji med F in S in z največjo lahkoto priznam svojo zmoto.

Vseeno pa ravno zato ostajata v istem članku, da morda preprečim še kakšni nedolžni motoristični duši tovrstno zmoto. Pet črk je edino, kar imata ta dva motorja skupnega: BMW in XR. No, morda na daleč in brez očal tudi zgledata podobno, ostalo pa, da – SVETLOBNA LETA.


NASKOK in OBVLADLJIVOST
In kako naj potem tako doživljanje človek opiše? Kako bi se kdo drug lotil tega, ne vem, medtem pa sama vem, kje po navadi začnem. Pri tem, kako splezam na motor. Tako je, spet smo pri tem, kako je mojih meter in čevap prva stvar, ki se občutno pozna pri mojem doživljanju posameznega motocikla in ena karakteristika, ki je določeni Rossiji enostavno ne bodo nikoli mogli razumet. Če na motor ne splezaš, ga tudi vozit ne moreš. Je res?

Pri F 900 XR moram poudarit, da prav veliko plezanja ni bilo. Vse po principu, se usedeš in se pelješ. In to noro dobro pelješ! Res ne morem pri vsakem motorju reč, da je bil presenečenje leta, ampak vsak po svoje pa le lahko preseneti, kajne? In tale prav dotična devetstotka me je presenetila s svojo lahkotnostjo in obvladljivostjo. Saj sem se kasneje bolj poglobila v detajle, ampak vedno iščem tisti prvi vtis, ta mi tudi največ pomeni. Brez katalogov, brez cen, brez specifikacij – samo jaz in motor. Zaupam namreč svojem instinktu. Prve so sicer oči in tale nenavadna t. i. Galvanic Gold metalic zlata, ki so jo letos izbrali pri nemškem motorradu me je prej odbila, kot privlačila. Oči so me vlekle k močnejšem S 1000 XR, ki so ga oblekli v mistično sivo barvo Ice Grey Uni in s tem poskrbeli za pravo vizualno poslastico.


No, da se vrnem k prvem naskoku, se globoko pardoniram. BMW F 900 XR je definitivno motor principa usedi se in pelji. Omogočil mi je enostaven naskok, nobenih težav nisem imela pri dvigovanju s tačke, čeprav ne velja za najnižjega (sem pa kasneje ugotovila, da so pri tej testni različici spustili podvozje in dodali nižji sedež – POHVALNO!). Kar je za nas nižje nastavljene vsekakor velik plus! Kot ponavadi sicer nisem segla do tal s celim stopalom, ampak saj nikjer ne. Bodimo realni. Ampak od vseh motociklov z nekoliko višjim težiščem se je tale XR izkazal za najbolj obvladljivega.

Škoda, da letošnji razpored ni omogočal zaporednega preizkusa obeh XR predstavnikov, ampak vsekakor priznam, da sem od tisočke pričakovala podobne lastnosti in temu primerno sem se tudi zaletela v prvi izziv. S 1000 XR mi niti slučajno ni omogočal iste lahkotnosti pri naskoku kot očitno osebnostno lažji manjši XR … Navdušil me je z vizualom in res sem se ga dodobra nagledala preden sem sploh vrgla nogo čezenj. Pa se je hitro pokazala razlika v teži in v osnovni nastavljenosti obeh motociklov. Ponovno moram poudariti, da gre tu res za osebno doživljanje majhne motoristke, saj STOKILSKI MOŽAK S SVOJIMI 190 CM NIKAKOR NE BI IMEL ISTIH TEŽAV. Najbrž teh razlik tudi opazil ne bi.


Sama sem že pri dvigovanju motorja s tačke opazila bistveno razliko v teži in kje je centrirana. Kar se je opazilo tudi med vožnjo, čeprav manj kot na mestu. Se pa zato med vožnjo čuti teža in stabilnost S 1000 XR, saj imaš z njim občutek, kot da vzletaš in pristajaš.

Pravzaprav ne vem, ali bi ga primerjala z avionom ali z vlakom, saj me je navdajal občutek, da se motor pelje po tirnicah. Nič ga ni spravilo z začrtane poti, požiral je luknje na cesti, pesek in kamenje, ki ga nalivi pustijo na cestišču ga tudi niso preveč zmedli. Ovinke je pojedel za malico in pri pospeševanju mi je dajal občutek, da nima končnega limita. Omogoča izredno čiste in enakomerne pospeške, zato je vožnja na dolge proge z njim pravi balzam za dušo. Si predstavljam, da je to še posebej relevantno za vse, ki vam na zadnjem sedežu pogosto delajo družbo sopotnice.


Nikakor pa si ga ne predstavljam za mestni motor. Kar bi F 900 XR bil z lahkoto! Tako enostavno se nisem skozi ljubljansko gnečo in hinavske rondoje v BTC-ju prebijala še z nobenim motorjem. Nikoli ne bom pozabila tistega trenutka, ko mi je na gladkem asfaltu v tistem zahrbtnem rondoju pred Muellerjem spodneslo in sem si vnaprej predstavljala vse zvezde! Pa je zagrabil instinkt in so se izkazale motorične spretnosti motoristke v sodelovanju z lahkotnim in iznajdljivim karakterjem tazlatega iksera in skupaj sva v sekundi potencialno nesrečo spremenila v interesantno anekdoto.

Namesto da bi se zvrnila po tleh in zdrsnila v pločnik sem se namreč hitro z nogo odrinila od tal in z občutkom sporočila ročici plina, da danes tega scenarija ne bomo videli. Motor se je strinjal z mano in poskočila sva v izhod iz rondoja in zavriskala! Ulala! Saj nisem vedela, da zmorem kaj takega! Prav zares sem hvaležna motociklu, da mi je omogočil rešit situacijo.


SPECIFIKACIJE in KARAKTER
Kot sem že omenila, meni ni bila glavna razlika med obema motocikloma moč ampak prej vse drugo. Nikakor pa to ne pomeni, da so tehnične karakteristike bratov XR zanemarljive. Daleč od tega, uradnih 894 cm3 dvovaljnega vrstnega motorja devetstotke poganja 105 konj (77 KW), kar je kar 60 konjskih moči manj kot pri 999 cm3 štirivaljnem vrstnem motorju tisočke (121 KW ali 165 konj). Seveda je to, kar se skriva ‘pod havbo’ pomembno pri vseh bencinskih žvercah, ampak bolj je relevantno to, kako se moč zbudi in povezuje.

V zadnjem času sem odkrila, kako veliko razliko lahko dosežemo pri modernejših motociklih z elektronskimi nastavitvami. Res je, dolgo sem se jih otepala in še vedno trdim, da je najbolj pomembna motoristova pripravljenost, ampak moram priznati, koliko so dosegli z elektronskimi nastavitvami. Hvaležna sem, da so pri BMWju dobro opremili testne predstavnike letošnje flote in tako zares pokazali, kaj posamezni motocikel zmore. Tu sem skoraj ostala brez besed, saj so med nekaterimi nastavitvami načina vožnje zares občutne razlike. Včasih se ti zdi, da si zamenjal motor!


Najbolj se mi je v tistem specifičnem tednu v juniju izkazal ravno F 900 XR saj sva imela zares ‘srečo’ z vremenom in sva v istem dnevu na videz menjala časovne pasove in letne čase! Še nikoli mi ni tako zelo prav prišel dežni način in še nikoli se nisem tako lepo in sproščeno peljala v nalivu. Čeprav mi je teklo od štumfov in sem se trudila videti skozi zarošena očala neznano cesto, ovinke navzdol po prerešetanem asfaltu, ni devetstotka v nobenem trenutku popustila niti za milimeter. Popolna zbranost in kontrola, kontakt s cestiščem neomajen in niti za trenutek mi ni vzelo veselja do vožnje! Noro in nepozabno! Tega, da sem tri dni sušila motoristični kombinezon pa ne bomo omenjali, velja?

Po drugi strani pa je S 1000 XR tako zmogljiv in dovršen, da se mi je včasih zazdelo, da niti ne potrebuje tistih dodatnih dinamičnih načinov, saj se že v osnovni nastavitvi pelje tako … tako čisto? Ne vem, s katero drugo besedo bi lahko bolj opisala njegovo delovanje! Čisto prestavljanje, čisto pospeševanje, čisto premagovanje ovinkov in soočanje z manj kot idealnim cestiščem. Lahko rečem le, da je tisočka res dovršen motocikel. Zame ima le eno pomanjkljivost: popoln je za višje in močnejše kot 164 cm. Na mojo kožo je bolj pisana devetstotka.


Ker sem že omenjala, kako me je na prvi pogled privlačila ali odvrnila izbrana barva motocikla, moram tudi omeniti, v kakšne barve lahko oblečete svojega izbranca. Oba XR sta redno dobavljiva v univerzalni Racing Red izvedbi. F 900 XR je na voljo še v Light White in prikazani kovinski Galvanic Gold barvi. S 1000 XR pa se lahko pohvali poleg testne Ice Grey izvedenke še s Style Sport dirkalno belo, rdečo, modro kombinacijo.

Če se poigram, da je S 1000 XR kot hitri vlak prve klase, ki z lahkoto požira dolge proge, bo F 900 XR vesel kot kolibri poskakoval in letal od cveta na cvet, skakljal po zaprtih ovinkih, naskakoval višinske razlike ali se igral v mestni gneči. Čeprav mi Galvanic Gold metalic barva devetstotke res ni bila simpatična, me je čas na tem motociklu več kot navdušil. Zabavala sem se v vsakem trenutku in z veseljem bi podaljšala testno obdobje s tem ‘tolovajem’. Oba XR pa bosta zagotovo priklicala nasmehe v čelado motorista, ki se ju odloči zapeljat!

Hermina Steržaj
foto: caranduser.com, Urban Kogovšek

Tehnične karakteristike

Vrsta agregata 2-valjni, vrstni, 4-taktni, vodno hlajeni : 4-valjni 4-taktni, vodno hlajeni
Prostornina (ccm) 895 : 999
Največja moč pri vrt./min. 77 kW (105 KM) pri 8.500 : 121 kW (165 KM) pri 11.000
Največji navor pri vrt./min. 92 Nm pri 6.500 : 114 Nm pri 9.250
Zagon električni
Vbrizg goriva elektronski
Medosna razdalja (mm) 1.521 : 1.522
Menjalnik šeststopenjski menjalnik, veriga, pomočnik pri pretikanju quickshifter
Višina sedeža (mm) 775-870 : 790-840
Teža (kg) 219 : 226
Posoda za gorivo (l) 15,5 : 20
Pnevmatike – spredaj 120/70 ZR 17 : 120/70 ZR 17
Pnevmatike – zadaj 180/55 ZR 17 : 190/55 ZR 17
Največja hitrost (km/h) preko 200
Cena testnega motocikla (v EUR) 14.040 : 20.805
Uvoznik BMW Group Slovenija, d. o. o.
Spletna stran www.bmw-motorrad.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button