MotocikliTesti

BMW CE 02 AM

Kdo si in od kod prihajaš?

Bi znali odgovoriti na vprašanje, kdo si in od kod prihajaš? Če ste odgovorili pritrdilno, potem ste razrešili dilemo, ki muči filozofe že vse od antične Grčije in Rima. Cicero, Aristotel in nadalje vsi preostali misleci, vse do danes niso uspeli odkrili odgovora na zastavljeni vprašanji. In kaj ima filozofija veze z električnim BMW-jem?

Ogromno! Tokrat sem preizkusa lotil v stilu „hit me“ (zadani me) in se pustil presenetiti, kaj so tokrat pripravili Bavarci. Hmmm, električno čudo na dveh kolesih, ki bi ga vizualno težko opisal. Je nakakšna kombinacija številnih motorističnih zasnov, morda pa bo zunanjost najbolje opisal mimoidoči, ki je zabrusil „hej, kaj pa imaš to za en hipsterski moped“? Ja, mogče pa je res še najbolj hipsterski.

In zgoraj zastavljeno vprašanje je bilo tisto, s katerim so imeli moji nevronski končiči največ opravka. Kdo hudiča si BMW CE 02 in predvsem kam odhajaš. No, na vprašanje „kam“, sem si lahko hitro odgovoril. Ne prav daleč! Doseg električnega CE 02 AM je dobrih 40 kilometrov, kar v praksi pomeni, da boste, bolj ko ne, primorani križariti po mestnih središčih, ali pa se boste z njim zapeljali iz vaše vile na bližnjo plažo. Moč motorja znaša štiri kilovate, kar CE 02 požene do 45 km/h. Za te omejitve sicer resda niso krivi pri BMW-ju, ampak zaradi (pre)majhne hitrosti, sem večkrat porjavel spodnjice, ko so me v mestnem središču nonšalantno prehitevali mestni avtobusi in 40-tonski tovornjaki.

O sami vožnji ne gre izgubljati besed. Bavarci so seveda mojstri vozne dinamike, čeravno jo pri slabih 50 km/h nekako težko dodobra izkusite, zato pa lahko brez težav preizkusite (nastavljivo) vzmetenje, ki odlično kljubuje ljubljanskim cestnim jamam, zavore pa so opremljene s sistemom ABS. Čeravno gre za „baby“ motocikel, so njegove mere dodobra konkretne, saj v dolžino meri skoraj dva metra, teža pa se ustavi pri dobrih 130 kilogramih.

Motociklu je priložen brezkontaktni ključ, ki reši večno (in neskončno) iskanje tega artefakta po žepih. Po digitalnem zaslonu se lahko premikate s štirimi smernimi gumbi ob levi ročici, na voljo pa imate tri režime vožnje. Ni zanemarljivo, da ima CE 02 AM tudi možnosti vzvratne vožnje, ki bo precej v pomoč pri manevriranju na ozkih mestih.

Kaj pa cena? Hja, slabih osem tisočakov! Veliko? Resnici na ljubo, ogromno, saj boste morali imeti zares dober razlog, da takšen motocikel upravičeno pripeljete domov. V mestnih središčih je skiro verjetno bolj smela rešitev, bi pa BMW CE 02 AM upravičil nakup, kjer je pot do vašega cilja težje prevozna, hkrati pa si ne želite vznemirjati okolice. Tudi polnilna postaja je zares zajeten kos in ga boste po svetu morali tovoriti v nahrbtniku, ki je priložen motociklu. Baterijo s kapaciteto 1,96 kWh boste polnili nekje 3-4 ur na domači vtičnici.

In sedaj zopet na začetek. BMW CE 02 AM je motocikel, ki je meni konkretno zastavil ogromno vprašanj, na katere si sam nisem znal odgovoriti. Če najdete smisel, če najdete razlog, če imate res denarja na odmet, potem bo CE 02 AM služil namenu, v nasprotnem primeru si sam ne znam odgovoriti na zastavljeno vprašanje. K sreči obstaja identičen brat, ki nekako ponudi smisel, saj zmore 11 kilovatov moči, doseg pa znaša približno 90 kilometrov.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ odlične vozne lastnosti
+ vzvratna prestava
+ ne povzroča hrupa
+ brezkontaktni ključ
+ luči
+ vzmetenje

GRAJAMO:
– cena
– doseg
– čas polnjenja
– s končno hitrostjo 45 km/h boste tarča številnih deviantnih početij ostalih udeležencev v prometu
– ogromen polnilec
– cena

Tehnični podatki:

Vrsta agregata Trajno vzbujeni, tekočinsko hlajeni sinhroni motor
Nazivna moč 4 kW pri 3500 vrt/min z opcijsko redukcijo moči na 4 kW
Pospešek 0-50 KM/h 3,0 s
Največji navor pri vrt./min. 55 Nm pri 1000 vrt./min
Poraba električne energije po WMTC < 6,0 kWh/100 km
Pogonska baterija 1x 1,96 kWh uporabne energijske vsebnosti z opcijsko redukcijo moči na 4 kW
Medosna razdalja 1353
Čas polnjenja z izbirnim hitrim polnilnikom 1:40 h za 20-80 %

 

Višina sedeža (mm) 750 mm
Teža (kg) 132
PDoseg po WMTC 45 km z opcijsko redukcijo moči na 4 kW
Pnevmatika spredaj 120/80 R 14
Pnevmatika zadaj 150/70 R14
Najvišja hitrost (km/h) 45 km/h z opcijsko redukcijo moči na 4 kW
Cena testnega motocikla (v EUR) 7.820,00
Uvoznik BMW Group Slovenija d.o.o.
Spletna stran www.bmw-motorrad.si

 

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button