Ekskluzivni testiTesti

BMW 545e xDrive

Power Ranger 2.0

Ljubitelji televizijskih serij, čigar brade (brada, ne puh) naštejejo že vsaj neskromnih 20 let, se bodo zagotovo spomnili ultra popularnih Power Rangersov. Četverica (ali peterica) najstnikov v pretesnih ledrastih opravah je na moč enostavno opravila z vsemi brdavsi, ki so pretili tretjemu Kamnu od sonca. Kadar njihova surova moč ni bila dovolj, so si na pomoč prižvižgali nekakšne dinozavrske kreature s katerimi so lažje opravili z nepredipravi. In ko še to ni bilo dovolj, so se vsi združili v nekakšno ultimativno robotsko pošast, ki je zasejala strah v kosti tudi največjim zlikovcem, ki želeli zavojevati naš planet.

In kaj ima skupnega mladinska serija z BMW-jem? Malo, ali pa ogromno. Kakor vzamete. Nemci so se odločili, da bodo iz različnih svetov skušali ponuditi kar najboljšo „robotsko pošast“. Svet agregatov z notranjim izgorevanjem zastopa 3-litrski 6-valjnik z močjo 210 kilovatov, medtem ko brani električno čast elektromotor, ki zmore 80 kilovatov moči. No, in če potem vse skupaj privijačite, dobite zares impresivno, skoraj 400-glavo, čredo plemenske žvinčeti. Čeprav se sprva zdi, da bo 394 „lipicancev“ postrgalo skorjo z asfaltne površine, je vseeno treba vzeti v obzir, da je 545e poslovna limuzina, ki seveda ne skopari z močjo, a vseeno ne gre za neukročenega mustanga, ki bi vozniku omokril roke in čelo ob slehrnem dotiku s stopalko za plin. Za odlične vozne lastnosti gre zasluge, v veliki meri, iskati v odličnima štirikolesnemu pogonu in vzmetenju, ki je elektronsko podprto z nastavljivimi blažilniki.

BMW 545e je torej priključni hibrid. V povsem električnemu načinu boste lahko prevozili slabih 50 kilometrov, kar naj bi bilo več kot dovolj za povprečne dnevne migracije, kot jih navaja statistika za evropske voznike – le-ta govori o približno 30 kilometrih. Če boste polnili preko navadne 220 V vtičnice, boste do polne kapacitete potrebovali približno štiri ure. V kolikor bencinski motor ne bo prečesto posegal po naftnemu napitku, bo lahko povprečno prevoženih 100 kilometrov zares ugodnih. V kolikor boste pogosteje posegali po najboljšem iz obeh svetov in v načinu Sport okobalili 400 vrancev, potem morate vseeno računati, da bo stotica prevožena z vsaj 12 litri. Roko na srce, za vso konjenico, ki jo premore 545e pod pokrovom, niti to ni drastična številka, za več nevšečnosti poskrbi le posoda za gorivo, ki je odmerjena s skromnimi 46 litri. V kolikor ste srečnež, ki je lahko pogosteje priklopljen na elektriko in vaše dnevne poti niso do „Minha pa nazaj“, potem bo ta podatek tako bistven kot barva uzde na konju. V nasprotnem primeru imajo pri BMW-ju kopico primernejših motornih izvedenk.

Čeprav lahko med vožnjo tudi polnite baterijo, pa slednja poskrbi za rahlo nevšečnost. Saj veste, luksuza se navadimo šele takrat, ko ga zares imamo. Eden slajših bonbončkov v vozilu, je namreč brezžična povezljivost z avtomobilom preko pametnega ključa. Z njim lahko, poleg nekaterih preventivnih ukrepov (preverite lahko ali so zaprta okna, kolikšen je doseg …), upravljavate s klimatsko napravo. V preklensko vročih dnevih je to ena najboljših mogočih pogruntavščin. Zunaj pripeka 35 stopinj, v avtomobilu se izvaja prikaz povprečnega dneva v peklu, vi pa iz stanovanja lepo ohladite vaše vozilo. Prečudovito. Težava nastane le v primeru, ko je baterija avtomobila izpraznjena. Takrat boste s solznimi očmi ugotavljali, da boste kljub izjemni domislici, morali sesti v razbeljeno pločevino. Torej, nikar ne pozabite pripeljati vozila na dvorišče z vsaj nekaj elektroni v akumulatorju.

Notranjost je klasična nemška šola ergonomije. Naš testni primerek je bil založen z domala vsemi dobrotami, ki jo trenutno premore svet avtomobilizma. Začenši z odličnimi laserskimi lučmi, head-up zaslonom, ki prikazuje vse od hitrosti, navigacije, možnosti izbire radijske postaje (ali izbire skladbe) …, masažnih, električnih in hlajenih sedežev, mehkega zapiranja vrat, upravljanja infotainmenta z gestami … Torej kopico zadev, ki omogoča, da tako voznik kot sopotniki izkusijo s čim se trenutno streže v tretjem desetletju!

BMW 545e je torej avtomobil, ki človeka zagotovo ne pusti ravnodušnega. V tem trenutku postavlja smernice in nastavlja letvico konkurenci. V tem trenutku gre kljub vsemu za nišni avtomobil, ki ga bodo do potankosti izkoristili predvsem tisti, ki bodo ustrezali zgoraj naštetim pogojem. Hkrati ponuja tako vstopnico v M svet (dovolj, da si ga lahko zamislite) kot i svet (BMW-jeva oznaka za električno gnana vozila). Nič od tega seveda ni predstavljeno v vsem svojem sijaju, a vseeno je dovolj, da dobite okus, hkrati pa cenite, da imate izjemno kombinacijo, ki je edinstvena … če jo le znate izkoristiti. Za konec se lahko dotaknemo še cene. Med testnim druženjem smo pogosto slišali, da si večina za ceno skoraj 110 tisočakov raje omisli večsobno stanovanje. Seveda je to stvar prioritet, toda velika večina, ki poseduje 545e že živi v večsobnem, verjetno tudi večetažnem stanovanju … in z nostalgijo podoživlja svojo najljubšo serijo rane mladosti …

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Zmogljivosti
+ Izdelava
+ Poraba (kadar je polna baterija)
+ Vzmetenje
+ Vklop klimatske naprave na daljavo
+ Električni doseg

GRAJAMO:
– Cena dodatne opreme
– Poraba (kadar je baterija prazna)
– Nedelujoči bonbončki ob izpraznjeni bateriji


Mere dolžina/širina/višina (mm)
4.963 / 1.868 / 1.483
Medosna razdalja (mm) 2.98
Prostornina prtljažnika (l) 410
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.920 / 2.605
Agregat 6-valjni, vrstni; elektromotor
Delovna prostornina (ccm) 2.998
Največja moč pri vrt./min. 210 kW (286 KM) pri 5.000; elektromotor 80 kW (110 KM) Skupaj 290 kW (394 KM)
Največji navor pri vrt./min. 450 Nm pri 1.600
Največja hitrost (km/h) 250
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 4,7
Posoda za gorivo (l) 46
Poraba po WLTP (l/100 km) 2,1
Poraba goriva na testu (l/100 km) 7,9
Emisije CO2 (g/km) 49
Cena osnovnega modela (v EUR) 73.950
Cena testnega modela (v EUR) 110.580
Uvoznik BMW Group Slovenija
Spletna stran www.bmw.si

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button