AvtomobiliTesti

BMW 220d xDrive Gran Coupe

Limuzina stare šole

Limuzine so izumrle. Takšno neslano trditev mi je pred dnevi pod nos zabrisal znanec, in še preden so moji nevroni hiteli kovati protiargumente, se je vklopil razum in skozi usta izdavil »to bomo pa še videli!«. Ob pločevinasti poplavi takšnih in drugačnih križancev, SUV-je, crossoverjev in ne vem kaj še vsega, je nekaj dni druženja z dobro uravnoteženo limuzino pravi wellness za mojo avtomobilsko dušo. Vendar zakaj, če je višji položaj za volanom, atraktiven urbano-robustni videz in še kup argumentov toliko bolj privlačnih?

Pred približno petdesetimi leti so limuzine vladale avtomobilskemu svetu. Nato so si v 80-ih pot utrli karavani, ki so bili bolj praktični oziroma prostornejši. Tik pred prelomom tisočletja so svoj kos pogače zavzeli enoprostorci, ki so jih za svoj drugi dom prevzele marsikatere (tudi slovenske) družine, danes pa že skoraj ne vemo kam bi uvrstili pisan prometni cvetober na naših cestah. Limuzinam gre resda ves čas v zelje vsa ta konkurenca, vendar so še vedno tu. Tudi v kompaktnem razredu, kjer se je znašla kupejevska BMW serija 2 Gran Coupe. Silhueta kupeja, prepletena z uporabnostjo in predvsem eleganco štirivratne limuzine. Kaj nas še loči od odličnosti? Zanesljiv pogon? Dodajmo preizkušeni in bontona vajeni dvolitrski turbodizel, ki zmore solidno stajo konj a v protivrednost ne zahteva hektolitrov goriva. Se pravi imamo BMW 220d. Da bo vožnja vedno in povsod suverena pogon speljimo na vsa štiri kolesa, vmes pa naj komando vrši športni Steptronic samodejni menjalnik. Skoraj popolno. Le še športni paket M Sport je dodan in pred vami oziroma na priloženih fotografijah lahko uzrete naš testni primerek. Poln pehar športnosti, zanesljivosti in varčnosti.

Dobrih pet tisočakov vreden športni paket prinaša izpopolnjen videz zunanjosti in notranjosti s kopico M dobrot kot so M športno podvozje in aerodinamične elemente M Aerodynamics ter nenazadnje tudi nekaj sicer doplačljivih funkcionalnih dobrot. V uredništvu se nad športnim in všečnim videzom nikakor nismo pritoževali, boleče vratne mišice mimoidočih pa malo manj. Vendar tako zabeljena serija 2 ni samo lepotička na kolesih, temveč je tudi funkcionalen voz. Zaradi nekaj centimetrov prirastka na zadnji klopi (v primerjavi s kupejem) so štirje odrasli zlahka shajali na daljših relacijah, prtljažni prostor s 430 litri pa ima že skoraj družinsko poslanstvo.


Za piko na i je nedvomno poskrbel pogon. Dvolitrski turbodizel s 190 KM in obilico navora, športni samodejni menjalnik in štirikolesni pogon xDrive so recept za uspeh. Že res, da športni puristi zavijate z očmi, vendar je to optimalen kompromis med vsakodnevno uporabno dinamiko in varčnostjo. Povprečna poraba je tekom celotnega testa znašala zgolj 4,9 litra plinskega olja, kar je skoraj vrček piva manj od uradnih podatkov v katalogu. Vožnja je bila ne glede na okolico prijetna, lahkotna in samozavestna. Edina stvar, ki jo Bavarcem zamerim, je manjko aktivnega radarskega tempomata, ki bi zares zaokrožil odlično serijo 2 Gran Coupe.

Edini resni pomislek se pojavi ob ogledu cenika. Končnih dobrih 61 tisočakov je za veliko večino enostavno preveč, saj za enak kupček financ dobite odlično opremljen družinski karavan ali SUV s primerljivim pogon. Vendar takole oborožen bavarec dobro ve koga nagovarja, medtem ko cena, glede na vso tehnologijo, ki vključuje tudi First Class paket in podobne dobrote, na koncu še ni tako ekstremno visoka. Pač zelo visoka.

Fotrov kotiček

Pogon, eleganca in športnost. Trije temeljni elementi odlične kočije in vse te je testnež iz Münchna imel. Avtomobil za mlade pare, morda tiste z odraslimi in samostojnimi otroki ali zgolj ljubitelje kompaktnih limuzin, ustvarjenih po principu stare šole. Odličen sopotnik na dolgih avtocestnih relacijah, kjer sem se namesto v večjem vozilu s serijo 2 več kot odlično družil. Nekaj podobnega, le nekaj nivojev nižje, sem iz podzavesti izbrskal ob druženju s kompaktno francosko limuzino, ki je nedavno izgubila svojo identiteto. Upam, da je BMW serija 2 ne bo, saj je Gran Coupe izvedenka na trgu šele dve leti in zna prepričati marsikaterega iskalca tovrstne družbe, le cenik zna poskrbeti za nekaj kislih pogledov. Če izpustite Harman Kardon ozvočenje in podobne domišljave dodatke, lahko ceno počasi, a vztrajno, približate lažje dosegljivemu znesku.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

HVALIMO:
+ Videz. Športen, kot se za značko M spodobi.
+ Opremljenost. Tehnologija višjih segmentov v vsej svoji veličini.
+ Kvaliteta izdelave. Dosega stare nemške DIN standarde.
+ Pogon. Zanesljiv, varčen in dovolj dinamičen. Idealen vsakodnevni kompromis.
+ Vzbuja pozornost. Vsekakor ni za sive miške, čeprav je odet v sivino.
+ Uporabnost. Štirje potniki in štirje hektolitri prtljage, pa še ostane nekaj prostora.
+ Poraba goriva. Ob vklopu varčnega načina delovanja in mirnega desnega stopala bodo zavistni tudi lastniki Golfov druge generacije.

GRAJAMO:
– Aktivni tempomat. Nejasna luknja v tako tehnološko napolnjenem avtomobilu.
– Cena. Zagotavlja ekskluzivo in prinaša skoraj domišljave sladkarije.

Mere dolžina/širina/višina (mm) 4.526 / 1.800 / 1.420
Medosna razdalja (mm) 2.670
Prostornina prtljažnika (l) 430
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.640 / 2.110
Agregat Turbodizelski, štirivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 1.995
Največja sistemska moč pri vrt./min. 140 kW (190 KM) pri 4.000
Največji sistemski navor pri vrt./min. 400 Nm pri 1.750 – 2.500
Največja hitrost (km/h) 234
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 7,3
Posoda za gorivo (l) 50
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,1 – 5,7
Poraba goriva na testu (l/100 km) 4,9
Emisije CO2 (g/km) 133 – 149
Cena osnovnega modela (v EUR) 43.150
Cena testnega modela (v EUR) 61.217
Uvoznik BMW Group Slovenija
Spletna stran www.bmw.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button