Ekskluzivni testiTesti

Bentley Continental GT

Čakanje se (s)plača ...

Predsedniki, princi, plemstvo in ostala aristokracija! Postavite se vrsto, da vas ne prehitijo razni podivjani raperji, rockerji, nogometaši in ostali neobrzdanci. Se vam res zdi, da bodo le-ti znali ceniti ta tako prestižen in redek emblem, ki krasi sprednji in zadnji konec vozila. Spoštovane gospe, spoštovani gospodje, avtomobilski navdušenci ter vsi tisti, ki uživate v blišču in glamurju, pred vami je GT, Bentley Continental GT.

Oblika tega vozila je precej nenavadna, sprednji del je všečen, morda malce skazi zadek vozila in nevešči poznavalec bi lahko kaj hitro pomislil, da gre za starejši model Hyundai Coupeja. Kljub vsemu se vam po dolgotrajnejšem opazovanju zadnjega dela tudi le-ta sčasoma dopade. S slabimi petimi metri dolžine (4,8 m) sicer ne sodi v razred „prekooceank“, čeprav je občutek za volanom ravno tak, še posebej, če imate v mislih, da gre za avtomobil, namenjen zgolj štirim potnikom. S svojo pojavnostjo na cesti ustvarja podobo rdeče preproge ob podelitvi Oskarjev, pri kateri ste sami v vlogi eminentnega gosta, ki ga množice zasipajo s pogledi, občudovanjem, hkrati pa vse to začinijo s ščepcem zavistnosti. Poglavje zase je šestlitrski W12 motor z dvema turbo mlinčkoma, ki proizvede 411 kilovatov moči (560 KM) in 650 Nm navora, pri čemer mu pomaga šeststopenjski ZF menjalnik z možnostjo pretikanja z obvolanskima ročicama. Čeprav dandanes najbolj melodično simfonijo ubirajo menjalniki z dvema sklopkama, ostaja že omenjeni še vedno zavidanja vreden primerek svoje vrste.

Končna hitrost 318 km/h in pospešek pod petimi sekundami do sto kilometrov na uro sta podatka, pri uresničitvi katerih večina ostane brez sape in omotično iščejo prostor, kamor lahko posedejo svojo zadnjico. Pravzaprav boste potrebovali kar nekaj časa, da boste našli (serijske) primerke, ki bodo GT-ja uspeli ugnati v kozji rog – Goat Rider bo tu nekoliko zastrigel z ušesi. Z drugimi besedami, ko na nemških avtocestah pridete vštric s katerimkoli Porschejem civilne izvedbe in s stopalko za plin sežete proti dnu, se zgodi, da kaj kmalu ostanete le vi, vaš hrbet potisnjen v sedež in kazalec, ki vleče proti številki 300km/h.

Nekaj posebnega je tudi notranjost tega Bentleyja. Armaturna plošča, ki je skoraj v celoti odeta v usnje, daje občutek prestiža in edinstvenosti. Že sami sedeži so tema, o katerih bi lahko napisali dve strani. Le ena zamera jim gre, niso namreč snemljivi. To je sicer šala, vendar bi jih z največjim veseljem imel v svoji dnevni sobi. Električno nastavljivi, ogrevani, hlajeni ter z možnostjo masaže so ti sedeži kaj lahko razlog, da boste za nekaj časa imeli v avtu nadomestni prostor, kjer boste prespali noči. Neprijetnost se pripeti le pri ogromnem številu stikal v tem vozilu, saj lahko preden začnete uživati v glasbi, mine kar nekaj časa. Toda že ob prvem stiku z glasbo pozabite na vse prejšnje nevšečnosti. Ozvočenje v tem vozilu je naravnost enkratno in ni se težko vživeti v koncert klasične glasbe, pa tudi ob predvajanju rockovskih skupin (npr. Queen) se kaj rado pripeti, da za trenutek pomislite, da stojite oziroma sedite v prvi vrsti. Je sploh potrebno omenjati, da je v tem vozilu praktično vse, kar vam pade na pamet, od navigacijske naprave, zračnega podvozja, televizije, biksenonskih žarometov …

Verjetno se sprašujete, kolikšna je poraba tega zajetnega kupa pločevine. V kolikor se odločate za nakup takšnega avtomobila in bo to eno izmed vaših prvih vprašanj, se ne čudite, če vas bo (ne)prijazni prodajalec pospremil skozi vrata salona, saj se tega (menda) ne sprašuje. No, za lastnike teh vozil to vsekakor ni bistven podatek, resnica pa je, da si je zelo dobrodošlo označiti bencinske črpalki na karti, saj kazalec za gorivo opazno pada iz minute v minuto (porabiti od trideset do štiridesetih litrov na 100 kilometrov pri tem vozilu ni nobena umetnost). Bistveno za voznika oziroma lastnika Bentleyja je, da je opazen in to tudi je – preverjeno! Enostavno se ne pripeti, da se ne bi ozrli vsi mimoidoči oziroma vsi mimovozeči, kakšno veselje šele naredite kupu otrok na šolskem avtobusu, ko jim pomahate – kratkotrajen, a nadvse prijeten občutek »hollywoodske zvezde«. Škoda le, da je potrebno to vozilo tudi vrniti in potem ponovno pristati na planetu Zemlja!

Če si lahko Porscheja privošči devetdeset odstotkov premožnežev, si lahko Bentleyja le deset odstotkov, čeprav bi glede na prodajne rezultate lahko odstotek pri Bentleyju še malce znižali. Prav podobno se zgodi tudi z dobavnim rokom. Če je le-ta pri Porscheju tri do štiri mesece, je pri Bentleyju dobavni rok en teden, vendar ne za avtomobil, temveč za poster!

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

HVALIMO
+ notranjost, ki osupne
+ izdelava
+ udobje, ki bi ga marsikdo zamenjal za svojo dnevno sobo
+ osupljive zmogljivosti
+ menjalnik
+ zavore
+ prestiž
+ impozanten sprednji del

GRAJAMO
– neprepoznaven zadek
– bencinske črpalke boste iskali pogosteje kot ključe
– ob nepreglednem številu stikal si boste vedno želeli sopotnika z dotičnim znanjem

Tehnične karakteristike
Mere dolžina/širina/višina (mm): 4807/1918/1390
Medosna razdalja (mm): 2745
Prostornina prtljažnika (l): 370
Teža (prazno v./dovoljena) (kg): 2425
Agregat: bencinski, W12, 4 ventili na valj
Delovna prostornina (ccm): 5988
Največja moč pri vrt./min.: 411 kW (560 KM) pri 6100
Največji navor pri vrt./min.: 650 Nm pri 1600
Največja hitrost (km/h): 318 km/h
Pospešek 0 – 100 km/h (s): 4,8
Posoda za gorivo (l): 90
Poraba po EU normah (l/100 km): 25,3/11,6/16,6
Poraba goriva na testu (l/100 km): 27,8
Emisije CO2 (g/km): 396
Euro NCAP preskus še ni bil opravljen
Cena osnovnega modela (v EUR): cca 200.000
Cena testnega modela (v EUR): cca 200.000
Spletna stran: www.bentleymotors.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button