Avtomobili

Ford Focus Active X 1.0 EcoBoost mHEV

Zagata okoli agregata

Fotri radi vozimo karavane, še posebej tiste ki »vlečejo« na terence. Prav ste uganili, tudi Ford Focus je z različico Active med njimi – in ne le kot karavan. Ob »poplavi« športnih terencev so nekateri proizvajalci svoje očetovske ali bolje rečeno družinsko naravnane modele okrancljale s pohodniško opremo. Kak centimeter višje od tal, plastične obrobe kolotekov ter ščepec kozmetike na maski in zadku – rezultat je družinsko uporabno vozilo zanimivega videza, ki je še vedno raje na asfaltu kot manj utrjenem terenu. Hiter vpogled v preteklost takšnih modelov razkrije, da je bilo »japonsko ozvezdje« (beri Subaru) z modelom Outback velikoserijski pionir v tem segmentu, ko so na drugo generacijo Legacya nadeli planinsko opremo in ga poslali v svet.

Precej uspešno tudi na sončni strani Alp, kjer ljubiteljev gora ne manjka, dandanes pa se (žal) zdi, da so takšne izvedenke z dodatkom Active, Alltrack, Scout, X-perience, Allroad, All-Terrain in podobno le še dodatek za preživetje karavanov na neusmiljenem trgu vozil, kjer kot testo na krušni peči vzhajajo takšni in drugačni križanci. Nekoč paradni konji znamk, ki so sloveli po uporabnosti in prostornosti, se umikajo križarskemu pohodu družinskih SUV-jev. Fordovemu Focusu tako za ovratnik diha sestrska Kuga, povsem sveža in z razširjeno pogonsko paleto. Ali to s strani hatcha in karavana pomeni mahanje z belo zastavo?

Nikakor ne! Pri modremu ovalu so se robustnejšega Focusa, če lahko tako opišem različico Active, lotili na širši način. Na voljo je tako v kombilimuzinski (hatch) izvedenki kot karavanu, česar do sedaj praktično ni bilo zaznati pri konkurenci. Zatorej ima Ford s Focusom jasne prodajne namene. Recept pravi – povečan odmik od tal, bogata oprema in poudarjen športno-terenski videz. Kaj slednji pravzaprav pomeni?

Focus Active ima, poleg posebne in malce dodelane maske ter zadka, obuta samosvoja 17-palčna lita platišča, nameščeno dodatno zaščito podvozja za pustolovščine onkraj asfaltiranih cestišč, medtem ko ambient serijsko prinaša 8-palčni osrednji zaslon z navigacijo, dva dodatna vozna profila in posebne Active dekorativne elemente. Glede na zapisano bi kot idealnega lastnika najverjetneje prepoznali družino, ki ceni skupni čas preživet v naravi. Celotna prezenca Focusa Active si zasluži visoko oceno, le digitalizacija je morda malce okorna in ni popolnoma v koraku z najboljšimi v tem segmentu. Če ji ne pripisujete bistvenega pomena, tega niti ne boste opazili.

Malce manj navdušenja sem gojil do pogona. Že res, da je ta varčen, a vendar me prevzema občutek, da je to njegov primarni oziroma edini cilj. Litrski trivaljnik je kljub blagohibridni asistenci, ki sistemsko moč povzdigne na (papirju) povsem zadovoljivih 155 »konjev«, enostavno prešibak kadar se na pot poda celotna družina. Že res, da je to redkeje kot recimo vsakodnevna pot na delo, pa vseeno.

Povprečna poraba je na normnem krogu znašala nič kaj nizkih 6,9 litra, medtem ko je med celotnim druženjem dosegla sedem litrov in pol. Občuti se manjko navora, ki ga ima recimo 1,5-litrski dizelski EcoBlue agregat kljub okrnjeni konjenici bistveno več. V praksi tak pogon testnega vozila pomeni manj samozavesti pri prehitevanju ter avtocestnih manevrih in nasploh gnanje v višje motorne vrtljaje za držanje rednega prometnega tempa.

Pod črto je torej jasno, da bi se za tak avtomobil odločili pragmatični očetje ali mame, ki se (glede na pogon!) v pustolovščine podajo umirjeno in morda ne ravno vsak konec tedna. V kolikor so vaše poti daljše in pustolovski duh prevladuje nad varčno usmerjeno miselnostjo, je smiselno pretehtati dizelsko opcijo, ki na blagajni pomeni nekaj stotakov dodatka.

Ne pozabite ga odšteti pri registraciji, zaradi nekaj deset kilovatov nižje moči turbodizelskega pogona, vseeno pa pripravite skoraj 30 tisočakov za neskromnega in precej čednega Focusa Active.

Fotrov kotiček

Fotr bi pohvalil videz in nasploh občutek v vozilu, ki je pisan na kožo športno-elegantni naciji na sončni strani Alp. Saj veste, zjutraj na delo v srajci, popoldne na bližnji hrib v »švic majci«. Le mlinček pod pločevino je kljub konjenici skromne sorte in se ob občasnih dinamičnih vložkih ne izkaže najbolje.

Če gre verjeti ceniku, dvolitrskega turbodizla ni več v ponudbi, vseeno pa vprašanje v salonu ne bo odveč. Tako boste dobili zares konkurenčen pustolovski karavan (ali hatch), ki bo dostojno kos zgoraj nanizanim pretežno nemškim konkurentom. Če ne drugega, vsaj preverite bonton in zmogljivost dizla, preden položite aro na tekoči račun prodajnega salona.

HVALIMO:
+ Videz. Prava mera dinamike in robustnosti. Obeta veliko!
+ Ambient. Zdi se, da je bolj trpežen in s tem pripravljen na otroške potnike.
+ Trije centimetri višje od tal so često prednost. Tudi v mestu.
+ Priročnost. Prostornost in odlagalna mesta olajšajo vsakdan.
+ Vožnja. Mirna, natančna in enostavna kljub nekaj centimetrom pribitka v višino.
GRAJAMO:
– Pogon. Vem, da vsak najde nekaj zase, vseeno pa se zdi litrski strojček (pre)malo za pol-terenskega Focusa.
– Poraba goriva. Več priganjanja v višje vrtljaje pomeni povečano žejo.

Mere dolžina/širina/višina (mm). 4.693 / 1.844 / 1.545
Medosna razdalja (mm) 2.700
Prostornina prtljažnika (l) 608
Teža (prazno v./dovoljena) (kg) 1.388 / 1.940
Agregat Turbobencinski, trivaljni, vrstni
Delovna prostornina (ccm) 999
Največja moč pri vrt./min. 114 kW (155 KM) pri 6.000
Največji navor pri vrt./min. 190 Nm med 1.900 – 5.500
Največja hitrost (km/h) 209
Pospešek 0 – 100 km/h (s) 9,7
Posoda za gorivo (l) 52
Poraba po EU normah (l/100 km) 5,4
Poraba goriva na testu (l/100 km) 6,9
Emisije CO2 (g/km) 94
Cena osnovnega modela (v EUR) 24.040 (s popustom)
Cena testnega modela (v EUR) 25.125 (s popustom)
Uvoznik Ford Summit Motors, d. o. o.
Spletna stran www.ford.si

Blaž Likovič

Človek, ki je življenje posvetil najrazličnejšim zobnikom. Strojnik po duši in profesiji. V drugem delovnem času oče. V tretjem delovnem času pa mož z neopisljivo strastjo do avtomobilov.

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button