Gospodarska vozilaPočitniška vozilaTesti

Avtodom Sunliving S70SL

Nižje cenovni? Ni nujno!

V življenju običajno velja, da za nekaj si, ali pa nisi. Težko si neodločen oziroma na sredini. In ravno takšna zgodba je s kampiranjem. Ali je to tvoj način življenja ali preziraš nomadsko življenje, kjer vam po šotoru gomazijo vse (ne)odkrite vrste krvosesov, pajkov, in ostalih 6, 8, ali večnožcev.

Da boste lažje razumeli kampiste, je potrebno poseči po njihovi metodi – posaditi zadnjico v prikolico in odtavati v neznano. No, v našem uredništvu, smo tokrat zbasali šila in kopita v Sunlivingov avtodom in se odpeljali proti švicarsko-francoski meji.

Za začetek nekaj osnov, predvsem za tiste, ki avtodome le prehitevate in bentite nanje sredi poletne sezone. Sunliving je hčerinsko podjetje Adrie Mobila in je bistveno bolj dostopen od avtodomov, ki jih izdelujejo v matičnem podjetju. Seveda sta tako eden kot drugi sestavljena v Novem mestu.


Tokrat se bomo, bolj kot tehničnim podatkom, usmerili k uporabniški izkušnji, ki jo doživite na poti s takšno „kravo“. Zares osupljivo je, kaj vse uspejo zbasati v sedem metrov dolgo vozilo. Sunliving S70SL ima šest ležišč in pet sedežev (v našem primeru je bilo vozilo homologirano za štiri osebe). Ležišča so poseben čar avtodomov. Ker so kupci pogosto vihali nos nad „balonom“ (to je tista velikanska kupola nad voznikom, ki navadno krasi avtodome in se lahko pripeti takšen neljubi pripetljaj kot nesrečniku TUKAJ, so proizvajalci našli način, da posteljo na vodilih spravijo pod strop in jo nato s potegom izvlečete proti dnu. Tudi širina dobrih 2,3 metra ni zanemarljiva, posledično to pomeni, da lahko na zadnji postelji brez težav ležejo k počitku tudi tri osebe.

Največ prilagajanja bo potreboval tisti, ki se bo zbasal pod izvlečno posteljo in se lotil zlaganja mize in klopi. To ležišče je zagotovo najmanj udobno, a še vedno omogoča več kot dovolj dober spanec. Avtodom bi ne bil dom, če ne bi ponujal možnosti kuhe. Sunlivingovi modeli so znani predvsem po uporabnih rešitvah. Tako je kuhinja, zaradi vrtljivih vrat, ki so povezana še s kopalnico, zares prostorna in v njej brez težav svoje šefovsko mojstrstvo kažeta dve osebi hkrati, ne da bi se medtem sporekli ali preizkušali težo eden drugega na svojih palcih na nogi.

Poleg kuhališča je bila v našem primeru dodana še pečica, ki deluje na plin in hladilnik, čigar režim delovanja (ročno) spreminjate med plinom, elektriko (akumulator) in zunanjim električnim napajanjem. Kot že omenjeno, je praktičnost vodilo Sunlivinga. Zasebnost v kopalnici dosežete tako, da si vrtljivo polovico zavrtite v eno ali drugo smer. Nekakšno nepisano pravilo lastnikov avtodomov je, da se sanitarij ne uporablja, saj je potrebno vse to na koncu tudi sčistiti, kar pa nikomur ne diši (dobesedno).

Kaj pa vožnja? Velika večina bivalnikov, ki pridejo s proizvodnih trakov v Novem mestu, „domuje“ na Fiatovi platformi. Naš testni primerek, je poleg peterice, posedoval še 130-glavo čredo konj, kateri so bili vpreženi skupaj s samodejnim menjalnikom. Vsekakor odlična izbira za vse tiste, ki si želijo dopust preživeti v kar se da sproščujočem melosu. Za udobje v vožnji poskrbijo še tempomat, samodejna klimatska naprava, s seznama opreme nikar ne izpustite dveh kapitanovih sedežev, ki omogočata naslon za obe roki. Če si uspete predstavljati pet ljudi na 14 kvadratnih metrih, morate vzeti v obzir, da bo še kako prav prišla še najmanjša „luknja“ kamor boste lahko spravili prineseno navlako.

Predalov, omaric je zares veliko. Mi smo do Švice uspeli brez težav pritovoriti hrane za štiri dni in se kot pravi snovalci temu primerno tudi ušteli. Vsaj tri četrtine smo pripeljali nazaj na rodno grudo. Vas zanima kako je z gretjem ponoči? Če imate rajši hladnejše prostore bo avtodom odlična zimska izbira, a je tudi za tiste, ki vekajo nad mrazom povsem spodobno poskrbljeno, saj si preko plinske napeljave nastavite želeno temperaturo.

In ekonomičnost? Naš testni primerek se je zadovoljil s približno 10 litri dizelskega goriva na 100 kilometrov. Kar je, če stroške delite na pet delov in imate v mislih, da vozite s seboj hišo precej zanemarljiv strošek. Predvsem vam bo avtodom omogočil vse tisto, kar vam avtomobil ne bo – svobodo. Morda velja omeniti, da je za vožnjo vseeno potrebno nekoliko privajanja, če imate na svojem vozniškem dovoljenju označen križec le pod kategorijo B. Prav tako bodo ožja mestna središča poskrbela za potna čela, a vseeno velja, da se motorični voznik hitro privadi na dolžino in širino. Vseeno morda ni odveč nasvet, pazite na višino!


Avtodom je način življenja. Če se vam zdi 5-urna pot z avtomobilom dolga in naporna, je pot z avtodomom praktično tako, kot da bi doma sedeli za mizo, ležali, diskutirali … In kar je najbolj fascinantno, pot z avtodomom mine bistveno hitreje. Morda ima za to največ zaslug vso možno kratkočasenje, ki je v avtomobilu na moč otežkočeno. Lahko si pripravljate obrok, se kratkočasite s kartami (verjeli ali ne, pred leti je naše uredništvu povsem podleglo igri s kartami in je četverica preživela 10 ur za mizo ob klicanju različnih valatov, beračev, barv, kaj vem še česa …). Težko si predstavljate začudene izraze na obrazih, ko je bilo rečeno, da smo „že“ prispeli na cilj … Jah, avtodom je res nekaj posebnega in zagotovo odlična izkušnja v kolikor potujete s kolegi, z družino …

In koliko boste morali odšteti za hišo na štirih kolesih? Sunliving S70SL vas bo olajšal za 49 evrskih tisočakov. Veliko? Nikakor. Če imate v mislih, da lahko vašo hiško prestavljate po celem svetu, je to le zanemarljiv strošek. In v zadnjem delu je zares velik hangar, kamor lahko spravite od kovčkov, smuči, koles … le s težo morate biti pazljivi. Do 150 kilogramov lahko namestite notri.

Katarina Benko
foto: caranduser.com

Tehnične karakteristike

Vrsta motorja 4-valjni, vrstni, dizelski
Št. Valjev 4
Mere dolžina/širina/višina (mm) 6993 / 2320 / 2870
Moč motorja 95 kW (130 KM)
Menjalnik avtomatski
Največja dovoljena masa 3500
Masa vozila 2780
Posoda za gorivo (l) 90
Cena 49.000,00
Zastopnik Adria Mobil
Spletna stran www.sun-living.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button