MiniatureTesti

Alpha Model 1/24 Ferrari SF90 Stradale: Unboxing

Z zaključkom projekta Singer DLS in s prihodom vse krajših in hladnejših dni smo v uredništvu iskali nov maketarski izziv.

In kdor išče, ponavadi tudi najde. Tako smo tudi mi s pomočjo podjetja Alpha Model našli naš naslednji maketarski izziv. Tokrat se bomo lotili izdelave najnovejše makete proizvajalca Alpha Model in Ferrarijev hibridni presežek – Ferrari SF90 Stradale.

Glede na pretekle izkušnje s proizvajalcem Alpha Model in njihovim sestrskim podjetjem Hobby Design so bila tudi tokrat pričakovanja velika. Alpha Model pa je tokrat presegel naša pričakovanja, čeprav ob pogledu na klasično Alpha Model embalažo tega ni bilo slutiti.

Ob odprtju škatle nas povsem na vrhu pričakajo “navodila”, in da, tudi tokrat je nekaj barvno tiskanih A4 listov bolj približek, kot dejansko uporabna navodila za izdelavo makete. Sicer resda prikazujejo osnovne korake in sestavne dele, vseeno pa je za sestavo makete potrebna obilica izkušenj in iskanja referenčnega materiala, ki nam bo v pomoč pri gradnji makete.

Po pregledu navodil že opazimo vse resinske sestavne dele makete in povsem na dnu škatle stekla, kovinske delce in nalepke.

Prav pri slednjih se je proizvajalec tokrat izdatno potrudil. Poleg vseh običajnih nalepk za zagotavljanje detajlov, je proizvajalec tokrat vključil in maketarju dopustil možnost, da na svoji maketi upodobi popoln karbonski paket, tako v notranjosti kot tudi pri zunanjosti. Kakovost in velikost karbonskega vzorca izgledata razmerju primerni (ponavadi je pri karbonskih nalepkah v merilu 1/24 vzorec videti prevelik).

Naslednja skupina sestavnih delov, ki jih bomo danes pregledali so stekla in PE (foto jedkani) kovinski deli. Tudi tokrat so stekla narejena iz acetatne folije, njihova kontura je odrezana z laserjem, robovi pa so že obarvani v črno. Kako se bodo 2D stekla tokrat prilagodila konturi in odprtini karoserije bomo videli v zaključku izgradnje makete.

Foto jedkani kovinski deli tudi tokrat vsebujejo vse prezračevalne mrežice, zavorne kolute, raznih detajlov za zunanjost in notranjost makete, barvne embleme, varnostne pasove in ploščico z oznako proizvajalca in modela avtomobila.

Naslednji zavojček vsebuje odlite prozorne dele za ponazoritev zadnjih luči in žarometov. Sestavni deli so lepo prosojni brez napak in prelitkov in vsebujejo tudi najmanjše detajle na žarometih.

Sedaj pa pridemo do večjih sestavnih delov makete, najprej pregledamo sklop podvozja in pogonskega sklopa. Pri tem sklopu pridemo do prvega presenečenja, Alpha Model je maketarju dal na izbiro dva različna modela platišč. Poleg osnovnih, so vključena tudi 5-kraka platišča, katera so bila nameščena na predstavitvenem modelu SF90.

Vsi resinski deli so, kot ponavadi, izjemne kakovosti brez vsakršnih napak in z izjemni detajli. Kljub temu, da je pogonski sklop nameščen izjemno nizko in očem skoraj popolnoma skrit, je Alpha Model vključil vse pomembne sestavne dele, kot so: zgornji del V8 bloka motorja, značilnih rdeče obarvanih pokrovov ventilov, napeljave za vžigalne svečke in sesalnega sklopa pogonskega agregata. Na sami plošči dna vozila so upodobljeni vsi aerodinamični pripomočki, kot v navadi, pa so zavorni koluti in zavorne čeljusti tudi tokrat odlite iz ločenih sestavnih delov. Edina pripomba pri podvozju in motorju gre ponovno k pomanjkanju sestavnih delov za vzmetenje, le-te ponovno nadomeščajo kvadri z režami, kamor je potrebno kasneje pritrditi zavorne čeljusti.

Naslednji sklop je notranjost in v tem sklopu nas pričaka drugo presenečenje. Tokrat je proizvajalec vključil dve opciji, kakšne sedeže bo maketar namestil v maketo, prva možnost sta klasična osnovna elektronsko nastavljiva udobna sedeža, druga opcija pa so dirkaško usmerjeni opcijski karbonski sedeži, pri katerih sta školjki sedežev in sedalne blazine odlite ločeno.

V sklopu notranjosti so vključeni še vratni paneli, armaturna plošča z ločenimi zračniki in digitalnimi števci ter volan sestavljen iz obroča in sredinskega dela, kar omogoča dodatno detajliranje makete.

Zadnji sklop je tisti, ki je pri končnem izdelku tudi najbolj viden – karoserija. Kot je že v navadi pri Alpha Model, je tudi tokratna maketa t. i. Curb side. Kljub temu dejstvu, so pri proizvajalcu tokrat storili korak naprej. Paneli med različnimi karoserijskimi deli so tokrat različnih širin.

Karoserijski deli. ki so fiksni (odbijača, pragova), imajo tako panele širine 0,1 mm. Preostali paneli so paneli med gibljivimi karoserijskimi deli (vrata, sprednji pokrov prtljažnika in pokrov motorja) pa imajo panele širine 0,2 mm.

Vsi karoserijski deli so povsem brez napak, brez najmanjših prelitkov ali kakršnih koli drugih nepravilnosti. Edina napakica ki smo jo opazili med pregledom karoserije je bila zalita ena luknja na pokrovu motorja.

Zadnji spojler predstavlja klasično izvedenko SF90 Stradale brez dodatnega Fiorano paketa in je odlit kot ločen sestavni del in s tem omogoča lažjo namestitev zadnjih luči. Kot del karoserije, je tudi posebej odlit izjemno detajliran zadnji difuzor in vzvratna ogledala.

Za boljšo predstavo vam tokrat v ogled ponujamo unboxing video makete:

Glede na vse opisano in glede na možnosti izbire tako platišč in sedežev kot tudi možnost ponazoritve karbonskih paketov gre tudi tokrat pričakovati, da bo končni izdelek izjemen, lahko vam zaupamo samo da bo tokrat precej bolj klasične za Ferrari značilne barve, kakšen odtenek nam bodo tokrat pripravili mojstri koloristi pri podjetju Spekter Žalec pa vam zaupamo v naslednjih prispevkih o gradnji makete.

Tehnične podrobnosti makete:

Proizvajalec: Alpha Model
Model: Ferrari SF90 Stradale
Merilo: 1:24
Material: poliesterska smola, guma, jedkana kovina
Št. sestavnih delov: cca. 150
Cena: 179,95 evrov, v spletni prodajalni Modellisto do konca leta 2022 ponujajo dodaten popust v višini 10 evrov tako, da je maketa na voljo po akcijski ceni 169,95 evrov.

Prednosti:
+ Kakovost resinskih odlitkov
+ Kakovost kovinskih sestavnih delov
+ Detajlirana karoserija in notranjost
+ Možnost izbire različnih platišč in sedežev ter karbonskih paketov
+ Prosojnost prozornih delov in že narejeni črni robovi na steklih

Slabosti:
– Manjkajoče vzmetenje
– Ravni prozorni deli, ki se težko prilagodijo oblinam karoserije
– Navodila

Matej Grofelnik
foto: caranduser.com

 

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button