MiniatureTesti

Alpha Model 1/24 Ferrari SF90 Stradale: Priprava in barvanje karoserije

Po krajšem premoru nadaljujemo z izdelavo makete Ferrarija SF90.

 

Tudi tokrat smo s podobnim razlogom, enako kot pri Singerju, najprej začeli s pripravo karoserije. Razlog za to je preprost. Tokrat bomo z obilico nalepk ponazorili celoten zunanji paket sestavnih delov iz ogljikovih vlaken. Za čim boljši končni rezultat pri nanašanju nalepk moramo tako zagotoviti ustrezno podlago.

Vse skupaj se začne s penečo kopeljo, bolj natančno s čiščenjem morebitnih ostankov silikonske snovi proti sprijemanju resinske smole na kalup. V mlačno vodo dolijemo nekaj detergenta za čiščenje posode in z uporabo različnih zobnih ščetk temeljito skrtačimo celotno karoserijo. Posebno pozornost namenimo težko dostopnim delom in režam na karoseriji. Po krtačenju karoserijo na hitro pomočimo v prej pripravljeno tekočino in odvečno vodo obrišemo s krpo iz mikrovlaken.

Tudi pri maketi Ferrarija so podrobnosti na karoseriji izjemne in kot je v navadi pri Alpha Model, so le-ti tudi tokrat še malenkost izboljšali detajle. Tokrat so z različnimi širinami rež ločili premikajoče in fiksne dele karoserije. Tako je na primer širina reže med odbijačem in sprednjim blatnikom 0,1 mm. Medtem ko je širina reže med blatnikom in vrati 0,2 mm.

Kljub vsej natančnosti, je bilo tudi tokrat potrebno, v izogib izgubljenim detajlom med nanašanjem različnih slojev barve na karoserijo, vse reže malenkost poglobiti. V ta namen smo uporabili posebna rezila v obliki kavlja debelin 0,1 in 0,2 mm.

Postopek zaključimo s tem da vse reže očistimo odvečnega materiala z uporabo zobnih ščetk.
Prav tako smo tokrat pri natačnem pregeldu karoserije opazili, da je ena izmed odprtin za hlajenje pogonskega sklopa zaprta, zato smo jo s pomočjo svedra odprli. Ta in ostale postopke opisane v tokratnem prispevku si lahko podrobneje ogledate v videu:

Pred nanašanjem osnovne barve oz. primerja, smo celotno karoserijo z namenom zagotavljanja boljšega oprijema barve pobrusili z brusilno gobico granulacije 800. Takšne gobice, ki so lahko različnih granulacij, so na voljo v spletni trgovini KupiBarve.si ali v trgovini podjetja Spekter Žalec
Barva tokrat uporabljenega primerja ni bila izbrana naključno, temveč je bila glede na uporabljeni odtenek končne barve za doseganje ustrezne svetlosti barve, svetovana s strani koloristov podjetja Spekter Žalec. Vse karoserijske dele tako pobarvamo v belo z uporabo mig by Jimenez AMMO One Shot primerja in zračnega čopiča.
Ker so avtomobili iz Maranella ponavadi odeti v živo rdeče odtenke, smo se tudi mi odločili našo maketo obarvati v klasične bojne barve. V ta namen so nam pri podjetju link Spekter njihovi mojstri koloristi pripravili, po originalni Ferrarijevi recepturi narejeno, barvo vodne osnove podjetja Lesonal Rosso Corsa. V ta odtenek so ponavadi obarvani najbolj športni avtomobili Ferrarijeve blagovne znamke, in glede na moč motorja, prav ta barva modelu SF90 tudi najbolj ustreza. Za dodatno popestritev smo večino karoserije z uporabo maskirnih trakov zaščitili in streho avtomobila odeli v svetlečo črno barvo, tudi to so nam po recepturi iz tako imenovane RAL barvne lestvice (RAL9005) pripravili pri podjetju Spekter Žalec
Za doseganje boljših rezultatov smo uporabili nov zračni čopič japonskega proizvajalca GSI Creos, ki je posebej prilagojen za uporabo pri barvanju večjih površin.

Po nekajdnevnem sušenju barve sledi še v tokratnem prispevku zadnji korak. Kot že omenjeno v uvodu, smo vse tokratne korake naredili zgolj z namenom zagotavljanja ustrezne podlage za nanašanje karbonskih nalepk. Ker so le-te, podobno kot osnovna barva,. narejene na vodni osnovi, smo našo karoserijo pred neželjenimi vplivi vode zaščitili z uporabo svetlečega, dvo-komponentnega avtomobilskega laka.

Tokratni prispevek je s tem zaključen, lak na naši maketi pa se že suši in bo tako  pripravljen da nanj nanesemo vse nalepke. Ker je količina in predvsem kompleksnost nalepk tokrat precejšnja, bomo v naslednjem prispevku predstavili podrobnosti in nekatere trike za nanašanje nalepk.

Matej Grofelnik
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button