TehnikaTesti

Xiaomi Mi Robot Vacuum Cleaner-Mop 2 Pro

Ob življenjskem tempu polnem distrakcij, bi že vsak od nas moral imeti vsaj enega pomočnika. Butlerja, kot v pravljičnem filmu z dvorcev. Še včerajšnje sanje, pa je mogoče realizirati zaradi hitrega napredka tehnologije.

Vsekakor se strinjam, da nas tehnologija do neke mere poleni. Zakaj bi udobje doma sploh še zamenjali za delovno pisarno v nabitem centru mesta, hodili v trgovine, pomivali posodo oziroma čistili stanovanje. Za vsa našteta opravila imamo tehnološko rešitev, a prav je, da jih razumno uporabljamo.

Robotski sesalniki že vrsto let pridno čistijo slovenske domove, vendar zaradi tega Slovenci nismo nič kaj manj marljivi pri obdobnih domačih opravilih. Sklepam. Mogoče celo obratno, še bolj pedantni smo postali? Konec koncev tudi takšen robot ne more postoriti vsega, čeprav lahko skoraj vse. Vsaj takšen, kot je tale preizkušeni Xiaomi Mi Robot Vacuum Cleaner-Mop 2 Pro. Gre za novi robotski sesalnik, ki si lasti tudi delček vojaške tehnologije, saj vsebuje različico navigacijskega sistema LDS, zaradi česar je njegovo delo bolj natančno. Z drugimi besedami, ko si robot pred in med uvodnim sesanjem ustvari načrt stanovanja, bo njegovo kasnejše delo potekalo zelo efikasno.

Všečna pojava v beli barvi skriva njegovo ”umazano” poslanstvo. 🙂

A najprej gremo k osnovam. Xiaomi Mi Robot Vacuum Cleaner-Mop 2 Pro ima premer 35 centimetrov in kljub privzdignjenemu radarju v višino ne preseže 10 centimetrov. Tehtnica pokaže 3,6 kg, pelje se po treh kolesih, pri čemer sta dva velika, gumijasta ter amortizirana, s čemer je prehod med neravninami elegantnejši. Načeloma pa se bo robot spopadel z do 2 centimetra visokimi preprekami.

V belem (na voljo tudi v črni barvi) ohišju se nahaja 5.200 mAh baterija, kontejner za prah z volumnom 450 mL ter HEPA filter. Pogled s spodnje strani nam razkrije bočno rotacijsko metlico ter sredinsko nameščeno krtačo. Dodatno se na spodnjo stran pripne še 250 mL zalogovnik za vodo s krpico, ki služi za mokro čiščenje. Vse omenjeno (razen vode, seveda) se nahaja v škatli, kjer najdemo še nekaj nadomestnih delov (bočna metlica, dodatna krpa …) ter polnilno postalo. Pogrešate bariere? Razložim v nadaljevanju.

Z odprtjem vrhnjega pokrova dostopamo do kontejnerja z umazanijo.
Postopek temeljitejšega čiščenja spodnjega predela.

Naslednji korak je vzpostavitev komunikacije upravljanja med vami in robotskim sesalnikom. Na pametni telefon naložite aplikacijo Mi Home in napravo prepoznate s pomočjo ”modrega zoba” oziroma Wi-Fi-ja. Funkcija slednjega omogoča, da napravo uporabljajo še vaši družinski člani. Dobra funkcija za večje gospodinjstvo, a prihaja jih še več. Ko uspešno povežemo napravo s telefonom, je nujno sledeče opravilo – robot mora najprej spoznati svoje ”bojno” območje, kar pomeni, da si začrta (zmapira) gabarite svojega čiščenja. Posledično so kasneje na voljo številne permutacije načinov čiščenja.

In kako čisti Xiaomi Mi Robot Vacuum Cleaner-Mop 2 Pro? Naloga čiščenja stanovanja s hišnim ljubljenčkom je vse prej kot lahka. Dnevni vnos finega peska v preddverje, začetek sezone menjave dlake in še sprotna nesnaga, ki se pač nabere. Saj veste, kako je to. Ampak pri testnem robotu sem se bolj kot zmožnosti učinkovitega sesanja razveselil dejstva, da premore še mokro čiščenje. Slednje je ključno, če se želimo znebiti ”škripanja” finih drobcev pod nogami. Deluje tako, da krpica vibrira sonično, približno 10.000 krat v minuti, in s tem odlično simulira klasično ročno brisanje tal. Sesalnik obenem inteligentno prepozna površine, kar pomeni, da pri brisanju na preprogi to funkcijo izklopil kar sam.

Sestavne komponente za izvedbo vlažnega prebrisa bivalnih površin.

Rezultat? Mi Robot Vacuum Cleaner-Mop 2 Pro je prvo čiščenje opravil več kot odlično. Bolje kot sem pričakoval, mogoče celo bolje kot bi to opravil sam (če govorimo o enakem časovnem okvirju).

Jasno pa je, da vedno ne bomo izvedli kompletnega čiščenja. Ravno to pa je prednost takšnega robotskega sesalnika. Ker si algoritem sam razdeli stanovanje, lahko kasneje počistite zgolj določen del. V mojem primeru je to hodnik, od koder se vneseni drobci raznesejo po celem stanovanju. Tako si le z nekaj ukazi v aplikaciji nastavite urnik čiščenja določenega dela stanovanja. Za nameček je mogoče še določiti moč delovanja, kjer sam zelo cenim funkcijo ”Silent”. Namreč, pri sesanju v tem načinu je naprava izredno tiha, celo tako, da govoriš z normalnim pogovornim tonom. Zagotovo tej funkciji veselo z repom mahajo še štirinožni prijatelji.

Dodajam nekaj ključnih izsledkov testiranja. Baterijo boste težko izpraznili v enem sesanju, razen če govorimo o več kot 100 kvadratnih metrih površine za čiščenje. Zalogovnik nesnage je priporočljivo sprazniti po vsakem drugem čiščenju (opozori naprava sama), medtem ko 250 ml kontejner za vodo omogoča ”mopanje” za 60 kvadratnih metrov. Vsa statistika je variabilna glede na nesnago v stanovanju, izbire hitrosti delovanja kot tudi uporabe dodatnih možnih funkcij robotskega sesalnika Mi Robot Vacuum Cleaner-Mop 2 Pro.

Ali bom zdaj tako rekoč brez dela? Ne, če ne drugega, je potrebno vsake toliko izprazniti kontejner, očistiti HEPA filter, zdrgniti krpo in odstraniti daljše kocine s krtače ter izza koles. Precej verjetno je, da robotski sesalnik ne bo vaš edini. Za fina čiščenja polic, kotov, sedežen ali postelj, se potrebuje dodatna reč. Ena izmed možnosti je Xiaomijev mini ročni sesalnik, ki bi kar lepo sodeloval z robotskim. Res pa je, da zavoljo vseh navigacijskih sistemov in šestnajstih senzorjev, lahko posesa tudi posteljo, brez da bi padel z nje.

”Parkirno mesto” robotskega sesalnika zavzame malo prostora v stanovanju. Brez težav ga tudi umestite pod kakšno privzdignjeno omaro.

In ko smo ravno pri različnih podlagah ter nivojih sesanja. Sesalnik ima možnost izrisa prostorov v več nadstropjih. Vse to se uporablja v podmenijih aplikacije. Prav tako Xiaomi Mop 2 Pro omogoča nastavitev zaporedja čiščenja sob (npr., začne v spalnici, nadaljuje v kuhinji, zaključi v predprostoru) ter kot že zapisano, je mogoče v mobilni aplikaciji spremljati, kje se trenutno nahaja sesalnik in izbirate med prostori sesanja.

Postavite lahko tudi tako imenovano virtualno steno, se pravi označite mesta, kamor sesalnik ne sme iti, določite območja sesanja z mokrim čiščenjem oziroma slednjega onemogočite v določenih predelih prostora z enostavnim raztezkom virtualnega kvadrata na shemi stanovanja. Za nameček je naštete funkcije omogočeno glasovno upravljati z Amazon Alexo in Google asistentom, kar pa je že na nivoju butlerja.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Cleaner-Mop 2 Pro se trenutno prodaja po ceni 399 evrov. Kupite ga lahko v spletni trgovini proizvajalca ali pa si ga pobližje ogledate v eni izmed prodajaln Mi Store.

Rocco
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

  1. Huda zadeva. Te sesalce res lahko kupiš že precej ugodno, ampak se splača dat mal več, pa pol dober dela.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button