NoviceTehnika

Xiaomi in varnost interneta stvari

Xiaomi krepi svoj položaj na področju varnosti potrošniškega interneta stvari (IoT) s predlogom globalnih skupnih standardov.

Poročilo z naslovom »Cyber Security Baseline for Consumer Internet of Things Device Version 2.0« želi zaščititi zasebnost uporabnikov z obsežnim naborom priporočil, ki zajemajo vse od strojne in programske opreme naprave ter njene komunikacije do varnosti podatkov in zasebnosti, medtem ko priporočila o varnosti in zasebnosti podatkov vključujejo naslednje predlagane ukrepe: šifriranje in algoritmi zgoščevanja; funkcija generiranja naključnih številk; zahteve za čezmejno omrežje; varnost shranjevanja v oblaku in funkcija brisanja podatkov v oblaku itd. Gre za priročnik z varnostnimi zahtevami, ki bi ga morale upoštevati vse pametne naprave Xiaomi.

Novi standardi Xiaomija bodo zapolnili pomembno vrzel na trgu, saj, kot piše v poročilu, »ni varnostnih navodil za potrošniške naprave IoT, ki bi podjetjem pomagala izboljšati varnostne in zaščitne zmogljivosti njihovih naprav IoT«. Zdaj lahko podjetja uporabljajo ta navodila v izogib nekaterim osnovnim tveganjem glede varnosti in zaščite zasebnosti ter za hitro izboljšanje varnosti in zmožnosti zaščite zasebnosti svojih izdelkov.

Količina naprav IoT naj bi leta 2025 presegla 75 milijard, kot je navedeno v prispevku, pa se bo »ob lajšanju življenja ljudi neizogibno zbirala, prenašala, shranila in obdelovala velika količina njihovih osebnih podatkov in občutljivih informacij«. Poleg tega, da je eden izmed največjih svetovnih proizvajalcev pametnih telefonov, ima Xiaomi v lasti tudi vodilno svetovno potrošniško platformo AIoT. Od novembra 2021 je Xiaomijeva platforma AIoT povezala več kot 400 milijonov naprav, razen pametnih telefonov in prenosnikov, po vsem svetu pa je več kot 8 milijonov uporabnikov s 5 ali več napravami Xiaomi IoT.

Rudi Leskovec
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button