NoviceTehnika

Xiaomi 14

Xiaomi predstavlja svoj vodilni pametni telefoni Xiaomi 14 z optiko Leica in sistemom Xiaomi HyperOS Prodaja novih telefonov Xiaomi 14 se začenja 26. februarja, prvi kupci pa bodo upravičeni do popusta v višini 200 evrov.

Xiaomi je na dogodku MWC v Barceloni s predstavil novo vodilno serijo pametnih telefonov Xiaomi 14, ki predstavljajo pomemben mejnik v zavezi podjetja po zagotavljanju neprimerljive izkušnje uporabe potrošnikom po vsem svetu.

Zasnovan je okoli robustne strukture (Xiaomi Guardian Structur) iz aluminijastega okvirja visoke trdnosti, tehnološko naprednega veganskega usnja in utrjenega stekla Xiaomi Shield Glass. Ker je okvir izdelan iz enega samega bloka aluminija, je 1,39-krat trdnejši. Po zaslugi Xiaomijeve nano-tehnološke formule, je vegansko usnje lažje in nudi 6-kratno boljšo odpornost proti obrabi. Xiaomi 14 Ultra obenem s 17-centimetrskim (6,73-palčnim) zaslonom AMOLED ponuja ločljivost 3.200 x 1.440 svetlobnih pik (WQHD+), prilagodljivo hitrostjo osveževanja med 1 in 120 herci in z največjo svetilnostjo 3.000 nitov.

Pametni telefon Xiaomi 14 Ultra je opremljen s konfiguracijo štirih kamer z razponom goriščnic med 12 in 120 milimetri. Glavna kamera z brezstopenjsko prilagodljivo zaslonko med f/1,63 in f/4,0 omogoča prilagajanje različnim svetlobnim razmeram. 1-palčno tipalo (LYT-900) z dinamičnim razponom do 14 EV pa poskrbi za kakovostne fotografije tudi v zelo zahtevnih okoljih. Glavno kamero dopolnjuje plavajoči teleobjektiv s 75-milimetrsko goriščnico, 120-milimetrski periskopski objektiv in 12-milimetrski širokokotni objektiv, pri zasnovi katerih je ravno tako sodelovalo podjetje Leica.

Poleg fotografskih so ravno tako impresivne tudi video zmogljivosti, saj Xiaomi 14 Ultra omogoča snemanje v razločljivosti 8K s 30 sličicami na sekundo na vseh štirih zadnjih kamera, ki se ponašajo s 50-milijonskimi tipali. Korak naprej predstavlja snemanje z glavno kamero, saj ta omogoča zajem 120 sličic na sekundo v razločljivosti 4K, kar je ekvivalent 5-kratne upočasnitve dogajanja. Poleg tega je pri ločljivosti 4K omogočena povečava v celotnem obsegu pri 60 sličicah na sekundo. Xiaomi 14 Ultra podpira tudi snemanje v standardu Dolby Vision pri ločljivosti 4K 60 sličic na sekundo in nudi stabilizacijo, medtem ko za zajem prostorskega ali usmerjenega zvoka skrbijo kar štirje mikrofoni.

Xiaomi je sočasno predstavil še dodatek, fotografski komplet, ki je namenjen navdušencem, saj ponuja razširjene funkcije v namenskem držalu in ohišju. Vključuje dvostopenjski sprožilec, ročico za povečavo, prilagodljiv gumb za snemanje videoposnetkov, dodatno prilagodljivo kolesce in baterijo s kapaciteto 1.500 miliamperskih ur.
Izredni pametni telefon Xiaomi 14 Ultra, ki z značilnim fotografskim modulom in ravnim hrbtiščem navdih črpa iz tradicionalne estetike fotoaparatov, bo na voljo v klasični črni in beli barvi.

Xiaomi 14 in Xiaomi 14 Ultra poganja mobilna platforma Snapdragon 8 Gen. 3, ki se v primerjavi s prejšnjo generacijo ponaša z 32-odstotnim povečanjem zmogljivosti procesorja in 34-odstotnim zmanjšanjem porabe energije ter 34-odstotnim povečanjem zmogljivosti grafičnega procesorja in 38-odstotnim zmanjšanjem porabe energije. Pametni telefon Xiaomi 14 nudi prenosne hitrosti v brezžičnih omrežjih Wi-Fi 7 po zaslugi podpore kanalov širine 320 megahercev čipa Qualcomm FastConnect 7800, medtem ko gre Xiaomi 14 Ultra še korak naprej s funkcijo HBS (High Band Simultaneous), ki zagotavlja najhitrejši prenos podatkov in ob najnižji možni zakasnitvi, kar predstavlja revoluciji v sočasni hitri povezanosti več naprav.

Kar zadeva baterijo in polnjenje, sta Xiaomi 14 in Xiaomi 14 Ultra opremljena s sistemom za upravljanje baterije Xiaomi Surge, ki zagotavlja podaljšano delovanje skozi ves dan. Xiaomi 14 se ponaša z baterijo s kapaciteto 4610 miliamperskih ur, ki jo podpirata hitro 90-vatno (HyperCharg) in 50-vatno brezžično polnjenje (HyperCharge). Xiaomi 14 Ultra pa z večjo baterijo s kapaciteto 5000 miliamperskih ur z 90-vatnim in najnovejšim 80-vatnim brezžičnim polnjenjem.

Pametni telefoni serije Xiaomi 14 so opremljeni z operacijskim sistemom Xiaomi HyperOS, ki je vrhunec sedemletnega razvoja družbe Xiaomi. Na človeka osredotočen sistem je zasnovan za pametni ekosistem »človek – avto – dom« in se osredotoča na štiri glavne cilje: celovito preoblikovanje, inteligentna povezljivost med napravami, proaktivna inteligenca in varnost. Z operacijskim sistemom Xiaomi HyperOS lahko izkusite gladko delovanje sistema z naprednimi zmožnostmi upravljanja datotek in pomnilnika, prenovljen uporabniški vmesnik, obogaten z grafičnim podsistemom, nemoteno povezljivost med napravami ter celovite funkcije za varnost in zasebnost, ki zagotavljajo varno in povezano izkušnjo.

Xiaomi 14 bo na voljo v treh barvnih različicah: črni, beli in zeleni, po ceni od 1.099 evrov (12+512 GB).
Prodaja se začne 26. februarja, prvi kupci pa boste opravičeni do popusta v višini 200 evrov.

Xiaomi 14 Ultra bo med sredino marca in začetkom aprila na voljo v dveh barvnih različicah: črni in beli, po priporočeni ceni od 1.499 evrov (16+512 GB).

Rudi Leskovec
foto: Xiaomi

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button